Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. június 19., péntek

Blake Crouch: A pokol kapujában (Wayward Pines-trilógia 2.)

A Wayward Pines trilógia kötetei az Agave Könyvek kiadónak köszönhetően viszonylag rövid időn belül a boltok és az olvasók polcaira kerülhettek - én pedig remek húzásnak tartom ezt a technikát. Mondom mindezt azért, mert így nem olyan sokkal a megjelenést követően, mégis egymás után olvashattam a sorozat részeit és bizony ez így volt igazán élvezhető. Már csak azért is, mert a trilógia eseményei olyan szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy akár egy kötetben is kiadható lett volna - elképzelhető, hogy valahol a tengeren túl egyszer ez majd meg is történik.

Értékelés: 9/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 332 oldal
Borító ár: 2.980,- Ft
A mű eredeti címe: Wayward
Fordította: Makai Péter Kristóf
Sorozat: Wayward Pines
Előzmény: Wayward Pines
Folytatás: Az utolsó város
Kategória: thriller
Kedvezményes vásárlás:
www.agavekonyvek.hu
E-könyvben is kapható: www.dibook.hu
Bármennyire is emlegetem a szoros összefüggéseket, azt is mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy a cselekményes történetvezetés és a folyamatosan jelen lévő feszültség ellenére ez a kötet teljesen más érzéseket ébresztett, teljesen más hangulatot keltett életre bennem, mint az első rész megismerése. Mindkét verzió tökéletesen megfelel a műfaj követelményeinek: az emberi érzelmekre hat, illetve azokkal manipulál, de amíg a Wayward Pines-ban az Ethan szemszögéből átélt zaklatottság, az információk hiányából és az őrületbe hajló lelkiállapotból fakadó bizonytalanság volt a meghatározó tényező, addig ebben a részben teljesen másfajta nyugtalanság vette át az eddigiek helyét. 

Ethan végül is életben maradt, jó néhány dolgot kiderített és mostanra ő lett az idilli, de mégis hátborzongató titkok alatt nyögő kisváros, Wayward Pines seriffje - bár a háta közepére sem kívánja ezt a melót. A város minden lakója szenved a rájuk kényszerített viselkedéstől, az őket foglalkoztató gondolatok magukban tartásától, a kamerák figyelő tekinteteitől. A mélyben rejlő feszültség azonban egyre csak növekszik, Ethan pedig a tudás és a rá kényszerített kötelező viselkedés között vergődik. Vajon meddig őrizhető még meg az emberek felett alkalmazott jelenlegi uralom? Meddig tartható fenn az ideálisnak tűnő, de korántsem annak tekinthető állapot? Meddig lehet mentsvár a tudatlanság, illetve annak fenntartása magyarázat a mindenre kiterjedő, ellenőrzés nélküli irányításra? Főleg, hogy olyasmi történt a városban, amire eddig még nem volt példa.
"Minden édeni kisváros mélyén lappang valami gusztustalan titok. Nincs édes pihenés rémálom nélkül."
A kisváros egyébként is hamis nyugalmát olyan esemény borzolja föl, amellyel eddig még nem szembesültek a lakói: gyilkosság történt - mármint olyan haláleset, amelynek végrehajtására a lakók nem kaptak engedélyt. Természetesen a seriffre hárul a felelősség, hogy felderítse a gyilkosság részleteit és közben intézkedjen a lakók mindennapi problémáinak elsimításában.

A krimi szál, a fiatal nő halálának hátterében megbúvó okok kiderítése érdekes fűszerezést ad a városban történteknek és egyben növeli az addigi feszültséget. Az események több szálon futnak, különböző nézőpontok ismerhettem meg a történéseket, az egymástól eltérő gondolkodású lakók gondolatait. Ethan nyomozása, valamint a magánélete eseményei és érzései, illetve Pam és Theresa nézőpontja is lényeges, a végkifejlet szempontjából lényeges információkat tartalmaz. Van néhány fejezet, amely visszarepített a múltba és néhány, amely az előző részben felmerült kérdésre választ adott - többek között arra is, hogy miként is került Ethan Burke Wayward Pines-ba, mi áll mindennek a hátterében. Mindezek mellett már-már fölösleges mellékszálnak, inkább csemegének tűnhetnek a vadonban küldetést teljesítő Tobias napjait és gondolatait bemutató fejezetek, pedig mint később kiderül, nagyon is fontosak az itt szereplő információk - ahogy maga Tobias személye sem elhanyagolható.

Ebben a részben nem csak a városlakók vannak a középpontban, hanem a nyomozáshoz kapcsolódva bepillanthattam a támaszpont életébe, illetve a városka működtetése mögött meghúzódó apró részletekbe is. Bevallom, hogy Pilcher magyarázatait legalább annyira felháborítónak tartom, mint a lakók viselkedésének és a mindennapi életük megfigyelése érdekében bevetett technikai megoldásokat - mindkét dolog egyszerűen bicskanyitogató. Ugyanakkor azt is el kell ismernem, hogy Pilcher ötlete, illetve ahogy azt megvalósította zseniális - bár a sikeressége eléggé megkérdőjelezhető.

Vannak kérdések, amelyek a regény olvasása közben felmerültek bennem és nem kaptam mindegyikre magyarázatot, mielőtt a kötet végére értem volna, szóval kíváncsian figyelem, hogy befejező részben minden szál elvarrásra kerül-e.

A magánéleti és a városra nehezedő problémák, a morális kérdések, az önálló utakat járó, eléggé önfejű seriff, az elkövetett gyilkosság, illetve annak oka végül is elvezeti a város lakóit a végső eseményekhez, amikor a pattanásig feszített húr végül elpattan, amikor fény derül bizonyos titkokra és a lakóknak szembe kell nézniük a nem éppen mindennapi következményekkel.

Nekem ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az előző, mert sokkal egyenletesebbnek, kevésbé zaklatottnak tartottam a történetvezetését, illetve következetesebbnek az események alakulását és jobban alátámasztottnak az emberi érzelmek és reakciót sorát. Jöhet a harmadik, egyben befejező rész.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons