Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. augusztus 27., szombat

Robert Galbraith: Gonosz pálya (Cormoran Strike 3.)

Cormoran Strike jött, látott és győzött - legalábbis nálam. A katonai rendőrség eredményes, egy afganisztáni küldetésben megsérült, leginkább egy nagy és morgós mackóhoz hasonlító nyomozója fantasztikusan jól megformált karakter. Személyében egyszerre nyilvánul meg az aprólékosság, a rendszeresség, a kitartás és a zsenialitás, valamint a testileg sérült és pont emiatt érzelmileg is kissé érzékeny emberek minden jellemzője. A nyomozó neve különleges és egyedi, de a bűnügy felderítésére alkalmazott technikája teljességgel hagyományos: megfigyelés és logika - a kis szürke agysejtek folyamatosan dolgoznak. Eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megoldott két olyan ügyet is, amelyek egyenként is elég rágós falatnak bizonyultak és meg is akadt a rendőrség torkán - ennek következményeként viszont nincs a londoni rendőrök között túl sok barátja, de még csak támogatója sem.

Értékelés: 10/10
Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 566 oldal
Borító ár: 3.990,- Ft
A mű eredeti címe: Career of Evil
Fordította: Nagy Gergely
Sorozat: Cormoran Strike
Előzmény:
1.) Kakukkszó
2.) A selyemhernyó
Kategória: krimi

A szerző egyéb művei:
Harry Potter sorozat, Átmeneti üresedés
Cormoran előző két nyomozása élvezetes és emlékezetes, hangulatában is eléggé különleges, de bármennyire is szerettem olvasni, mégsem tartottam sem tökéletesnek, sem korszakalkotónak a műveket. Rowling (mert tulajdonképpen ő írja ezeket a krimiket) kétségtelenül jó író, ismételten kellően csavaros és kiválóan felépített történeteket hozott össze, csak - véleményem szerint - elkövetett néhány hibát: kissé túlírta a regényeit, valamint a vége felé stílust váltott és átment titkolózósba. Vártam már, hogy mikor kapok egy olyan Cormoran Strike történetet, amellyel sokkal inkább elégedett leszek, mint a korábbiakban olvasottakkal - jelentem, hogy ennek most érkezett el az ideje.

Robin egy, az ő nevére címzett csomagot kap, amelyet egy motoros futás szállít ki az iroda címére, és amely egy levágott női lábat tartalmaz. Cormoran tudja, hogy a csomag egyfajta figyelmeztetés és ez sokkal inkább neki szól, mint Robinnak, tekintve, hogy a férfi múltjában négy olyan személy is van, akiről feltételezhető ilyen vagy hasonló tett elkövetése. A magánnyomozó tudja, hogy valaki őt akarja lejáratni, az ő életét akarja megkeseríteni, ami hamarosan be is következik, mert amint a rendőrség nyomozni kezd és nyilvánosságot kap az ügy, erősen megcsappan az iroda ügyfeleinek száma, ezáltal pedig elapadnak a bevételi források és jönnek a szokásos gondok. Mindez akkor, amikor a tehetséges társ éppen az esküvőjére készül és egyre nehezebb összeegyeztetnie a munkáját és a vőlegénye elvárásait.

A nyomozás, a hangulat és a stílus most sem különbözik az eddig megszokottól. Ami igazán különlegessé teszi ezt a kötetet az pont az alaptörténet: ezúttal maga Cormoran áll az események középpontjában, közvetlenül miatta történik minden.

Igazán attól volt számomra élvezetes ez a történet, mert a szerző a négy lehetséges gyanúsítottal, valamint azok Cormorannal közös múltjaik részletes megismertetésével képes volt eléggé összezavarni a fejemet és érzékelésemet - finoman szólva: rendesen megtévesztett és félrevezetett. Ehhez még hozzáadódik az, hogy az elkövető szemszögéből is kaptam néhány fejezetet, ezek szintén tartalmaztak olyan részleteket és megállapításokat, amelyek komolyan elgondolkodtattak és tervezésre, logikázásokra, tippelésre sarkaltak.

Ügyesen, nagyon rafinált módon csavargatta a szálakat és az információkat a szerző. Sikerült elérnie azt, hogy bár "csak" négy gyanúsított jöhetett szóba, ugyanakkor mégsem tudtam - még a legvégén sem - eldönteni, hogy ki lehet az közülük, aki képes volt mindezt kitervelni és megvalósítani. Minden új információk birtokában folyamatosan változott a véleményem, és nem egyszer újra képbe került az a személy is, akit egyszer már kizártam, mint lehetséges elkövetőt - ördögi kör volt ez, amit a végén egy apró, oda nem illő részlet oldott meg.

Kellő izgalmat adott számomra a történetnek ez a szála is, de legalább ugyanilyen élvezetes és összetett volt a két főszereplő magánéletének alakulása is. Jó szokásához híven Rowling most sem választotta ketté a magánéletbeli, illetve szakmai kihívásokat és gondokat - éppen ezért éreztem olyan élőnek a szereplőit. A jelenkori problémák megismerése és feszültséggel teli napok átélése mellett fény derül mindkét szereplő múltban átélt nehézségeire és az eddig eltitkolt jellemformáló tettekre, eseményekre is. A kialakult helyzet komolyan próbára teszi Robint és Cormorant is, a felszínre kerültek olyan érzések, amelyeket eddig mindketten elfojtottak: számomra Robin határozottabbnak, míg Cormoran védelmezőbbnek és bizonytalanabbnak tűnt ebben a részben.

Az ügy felderítését nem teszi könnyebbé a londoni rendőrség hozzáállása sem, mert kevés az olyan nyomozó, aki önként és minden ellenérzés nélkül nyújt segítő kezet Cormorannak, vagy akár csak hajlandó elfogadni azt, hogy nem ő maga az elkövető, hanem csak bajba akarják keverni.

Mintha most is éreztem volna azt a kicsit titkolózóst stílust a végén, de ez most nem volt annyira erős és meghatározó, mint a korábbi kötetekben, ezért könnyedén szemet tudtam hunyni fölötte. Vagy éppen az is lehet, hogy a nyomozás és a találgatás eseményei ragadtak az eddigieknél sokkal jobban magukkal - a lényeg, hogy az alkalmazott technika bevált és kiválóan működött az esetemben.

Nagyon tetszett nekem ez a rész, kellően részletesnek, információkkal telinek és csavarosan felépítettnek találtam, amelynek különleges fűszerezést adott a szereplők magánéleti problémája és jellemfejlődése. Talán azért is jött be jobban ez a történet, mint a korábbiak, mert itt és most a már megkedvelt szereplők álltak a középpontban - minden szempontból megvolt a személyes érintettség. Pont ezért még a viszonylagos függővéget is hajlandó vagyok megbocsátani - hamarabb, mint a kötet belső borítójának magenta színét -, és természetesen várom a következő regényt, a következő nyomozást.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons