Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2019. március 25., hétfő

Gregg Hurwitz: Kíméletlen (Orphan X 3.)

Evan Smoke hosszú utat járt be: gyerekként - 12 évesen - került a kiképzőjéhez, aki egy árvaházból vitte magával, hogy a haza védelmében végzett titkos küldetések végrehajtására alkalmas ügynököt - egy Árvát - képezzen belőle, aki bármikor bevethető, de mégis láthatatlan marad. A rendszerben még neve sincs, csak annyi, hogy X Árva. Kiképzője, Jack Johns a legjobbat hozta ki a fiúból, megtanított neki mindent, amitől az sikeresen hajthatta végre a küldetéseit. De még ennél is többet adott a tanítványának: emberséget mutatott és tanított a számára, ami igencsak ritka ebben az embertelen szakmában. Jack hozzáállásának eredményeként Evan más lett, mint a többi Árva: eredményesen hajtotta végre a feladatait, de nem lett belőle könyörtelen gyilkológép. Éppen ezért egy incidenst követően Evan eltűnik, láthatatlanná válik a Rendszer számára - egész életében azt tanulta, hogyan legyen láthatatlan. Helyette viszont feltűnik a Seholember, aki reménytelen helyzetekbe került embereknek nyújt segítséget - egyszerre mindig csak egy ügyet vállal és a megsegített személy keresi meg számára a következő ügyfelet. 

Értékelés: 10 pont a 10-ből
(mert megérdemli, mert kiérdemelte)
Kiadó: Fumax Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 440 oldal
Fordította: Rusznyák Csaba
Borító ár: 3.795,- Ft
A mű eredeti címe: Hellbent
Sorozat: Orphan X
Előzmény:
1.) Orphan X - Az Árva
2.) A Seholember
Folytatás:
4.) Out of the Dark
Ez a könyv már a harmadik kalandot tartalmazza. Az elsőben megismertem Evant, valamennyit a múltjából, egy kicsit beleláttam a lelki világába és a magánéletébe - már amennyi az utóbbiból jutott neki. A másodikban ő maga került kilátástalan helyzetbe, arról olvashattam, hogy miként küzd még akkor is, ha látszólag nincs kiút az adott szituációból. A második rész befejezése iszonyatos függővég és mintha nem is telt volna el azóta semmi idő, ez a kötet éppen attól a pillanattól folytatódik.

A titkos vonal másik végén Jack Johns szól bele a készülékbe és kér segítséget a tanítványától. Az Árva Program felszámolásáról sem tettek le a titkos kormányzati erők, hatalmas erőkkel keresik Evant, az X Árvát. Mivel őt magát nem találják, ezért a kiképzőjét kapják el helyette és vele igyekeznek előcsalni rejtekéből a keresett személyt. Jack Johns szorult helyzetben van és végső cselekedeteként megbízza Evant egy utolsó küldetéssel: keresse meg az Árva Programba toborzott utolsó tanítványát.

Ismét egy fordulatokkal teli és mozgalmas kalandban lehetett részem olvasás közben. Megállni és pihenni képtelenség - ez vonatkozik a szereplő(k)re és az olvasóra is. Evan helyzete eddig sem volt könnyű és irigylésre méltó, de most különösen óvatosnak és mindennél gyorsabbnak kell lennie. Elindul azon a kevés nyomon, amely a rendelkezésére áll és már az is elképesztő, ahogy a kutatást végzi, ahogy észreveszi azt, ami egyébként elkerülné az átlag ember figyelmét. Jack és Evan hosszú időt töltött együtt és ismerik egymás gondolkodását, és ha Jacket már nem is mentheti meg, ez a kötelék teszi lehetővé, hogy időben odaérjen a csomagért a megadott címre. A csomagért, aki a tanítvány és aki nem könnyíti meg a férfi helyzetét a hozzáállásával és a természetes temperamentumával.

Az akciók, a menekülések és az üldözések sorában üdítő színfoltot jelentett Evan és Joey kapcsolata, egymással ellentétes gondolkodása és persze a lány csípős nyelve, kiszámíthatatlan tettei. Joey - a félig kiképzett Árva - igencsak feladja a leckét a férfinak, közben pedig a sarkukban lohol Van Scriver, V Árva és az egész csapat, akiknek az a legfontosabb, hogy még egy nevet kipipáljanak a listájukon - némelyiküket még személyes indíték is hajtja.

Fantasztikus és elképesztő, ahogy ennek a regénynek a cselekménye felépült, ahogy az indítékok, a nyomok egymásba kapcsolódtak, ahogy az események folyton más irányba kanyarodtak, mint amire számítottam az addigi tények alapján, mert minden szereplőre igaz, hogy a tettei kiszámíthatatlanok. Van Scriver csapatában mindenki lélektelen és kegyetlen, csak a feladat végrehajtása hajtja. Vagy mégsem egészen így áll a helyzet?

Evan vállát még egy probléma nyomja, mert Jack csak a külön feladattal bízta meg, de a Seholember telefonvonala továbbra is él és be is fut a soron következő segélyhívás. Evan tehát a hajsza és a menekülés közben még az önkéntesen vállalt feladatával is kénytelen foglalkozni - nem egyszerű a két dolog összeegyeztetése.

Bár az egész regény a menekülések miatt egy akciódömping, az ellenfél következő lépésének kikövetkeztetése miatt igazi pszichológiai kiképzés, a vége még így is tartogat mind a kettőből ráadást. A befejezés egy aprólékosan megtervezett és grandiózus akciójelenet, tele meglepetésekkel és izgalmakkal, az addigi feszültség tökéletes kiteljesedése - mert ebben a regényben nem mindig egyértelmű, hogy ki üldöző és ki az üldözött.

Nincs függővég, csak egy minden szempontból kiérdemelt lezárás és egy, még az eddigieknél is ígéretesebb kaland kezdete - már ha a várható eseményeket lehet kalandnak nevezni. Az utolsó oldalakon végre kiderült, hogy ki és miért indította el a hajtóvadászatot az Árvák után, ki az, aki szabadulni akar a múlttól és tisztára akarja söpörni azt, eltüntetve minden apró porszemet - nyomot - az útból. És persze ő lesz az is, aki legközelebb szembe kerül X Árvával. Izgalmas lesz, az tuti.

Nem kétség, ez egy nagyon jó sorozat. Olvassátok, mert nagyon megéri!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons