Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2018. december 30., vasárnap

Várólista - 2018. december

Ha úgy nézzük, hogy akár a karácsonyfa alá is ajánlhattam volna a posztban szereplő köteteket, akkor azzal már elkéstem. De a könyvmoly ilyen kicsiségeken nem rágódik sokáig, mert van még következő év, amikor lehet könyvet venni és olvasni. Addig pedig vezeti azt az egyre változó, folyamatosan bővülő listát, amelyet kívánságlistának vagy éppen várólistának hív.
A szemfüles könyvmoly persze azonnal beszerezte a frissen megjelenő könyvek egy részét - magam is így tettem jó néhány esetben. Mindent azonban nem lehet megvenni. Ezért is kell a lista. Nos, nézzük, hogy mely kiadványokon akadt meg a szemem - és a kezem - ebben a hónapban.

A Fumax Kiadó az idén eléggé elkényeztette az olvasóit és még a karácsony előtti hetekre is hagyott egy-két ínyencséget, beszerezni valót. Ha valaki a fa alá akarta tenni Antony Ryan A hamu birodalma című regényét, ami a Draconis Memoria trilógia befejező kötete, akkor igencsak résen kellett lennie a beszerzéssel. Vásárlás szempontjából még inkább odafigyelést igényelt Mark Lawrence az Ős könyve sorozatának második része, a Szürke nővér című regény beszerzése, mivel ez a kötet december közepén érkezett frissen és ropogósan a nyomdából. Az eddigiek alapján úgy néz ki, hogy mindkét kötet megérte a rá fordított figyelmet. És ha valakinek nem sikerült rájuk decemberben lecsapni, akkor erre ott van az egész jövő év.
A Delta Vision egész évben csúszásban volt - szokás szerint - a saját terveihez képest, de csak sikerült az utolsó utáni pillanatban megjelentetnie Brandon Sanderson A királyok útja című regényét - két kötetre bontva - , amely A Viharfény krónikák első könyve. Monumentális darab - még kettébontva, egyenként is. És állítólag ez a sorozat legrövidebb darabja. Mindig is mondtam, hogy Sanderson grafomán. De végül is pont ezért szeretjük. :)
A GABO Kiadó valamivel jobban időzített, mert még a hónap elején a boltokba került Naomi Novik Ezüstfonás című regénye, amelynek a magyar kiadása egyszerűen szemet gyönyörködtető. Ha a történet csak a nyomában kullog a kiadásnak, akkor mér megérte. De biztos vagyok abban, hogy ez a regény is lesz legalább olyan jó, mint a Rengeteg volt - amit nagyon szerettem.

A fantasy mellett a csajos vonal is képviseltette magát a megjelenésekkel. Nem is kevéssel. A tömegből végül hármat választottam ki, ami igazán felkeltette az érdeklődésem. Csupán véletlen, hogy mind a három kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg. Kötelező beszerzésnek számított Colleen Hoower Too Late-Túl késő című regénye, mert a szerző írásai mindig azok nálam. A sorozatok folytatásai mindig előtérbe kerülnek, ha vásárlásról van szó, így nem volt kérdés, hogy Jeaniene Frost Második kísértés című regénye - ami Az éjszaka hercege sorozat második kötete - is a polcomon landolt.
Bár a kiadó még nem fejezte be Leigh Bardugo Grisha trilógiájának magyar megjelentetését, de már elhozta az univerzumba  - vagyis a GrishaVerse-be - tartozó Six of Crow-Hat varjú című kötetet. A regényt eredeti nyelven olvasók véleménye alapján ez sokkal jobb, mint az előzmény trilógia részei. Valószínűleg komolyabb is a története, mert a kiadó részéről a Sötét örvény sorozatba került besorolásra. De hogy az előzményekhez is passzoljon a kiadás, Vörös pöttyös kötetek is kigurultak a nyomdából. Így utólag, a tapasztalatok alapján azt mondanám, hogy abból van több - mivel a Sötét örvényes példányok egyelőre beszerezhetetlennek tűnnek.

A kötelező darabok mellett mindig vannak olyanok, amelyeket egyelőre csak szemmel tartok. Ezek a következő kiadványok:

  • Gail Z. Martin Az árnyak háborúja című regénye, amely a Felvirágzó birodalmak-sorozat harmadik kötete. Azért csak figyelem, mert még az első kötetet sem olvastam el. A regényt a Delta Vision kiadó hozta el a magyar olvasóknak.
  • George R. R. Martin Éjvadászok - Történetek az ezer világból című, sci-fi novellás kötete az Agave Könyvek kiadó gondozásában jelent meg. Nem szándékom vitatni Martin bácsi írói kvalitását és nagyszerűségét, de akkor sem vagyok hajlandó azonnal ugrani és a könyvesboltba rohanni, ha egy újabb kiadványon látom meg a szakállas öregúr nevét. Inkább kivárok. Türelemmel.
  • Django Wexler-t sokan kedvelik kis hazánkban és sokan örültek Az Árnyháborúk sorozat második kötetének megjelenésének, amely Az árnyéktrón címet viseli. Hmm, hmm... Ugyanaz a problémám, mint sok más sorozat esetében: még az első részt sem olvastam és annyira nem érzem magaménak a történetet, hogy kezem-lábam törjem érte. De attól még figyelek. A szerző műveinek magyar megjelentetését a Főnix Astra követte el.
  • Még egy sorozat, amely hosszú szünet - hat év - után folytatódik és ezt is a Könyvmolyképző Kiadó karolta fel. Ez pedig Lara Adrian Az éjfél szülöttei című sorozata. A most megjelent, Az éjfél fogságában című kötet a sorozat nyolcadik tagja. Kicsit szkeptikus vagyok: túl sok idő telt el az utolsó rész megjelenése óta és már a korábbi részeket sem kedveltem túlzottan. A fogadtatásra azért kíváncsi vagyok.


Képregényeket tekintve viszonylag rövidnek bizonyult a hónap, de azért így is belefért a szokásos két megjelenés és mégy egy meglepetés is. 
A Marvel képregény gyűjtemény sorozatban végre azok a kötetek jelentek meg, amelyeket már a Venom olvasásakor is hiányoltam. Ez lesz az a titkos háború sztori, amikor Pókember szert tesz a fekete pókruhára. Szóval decemberben a Szuperhősök titkos háborúja 1. rész és 2. rész került a boltokba.
Nincs olyan hónap, hogy George R. R. Martin neve ne bukkanna fel valamilyen kiadványon - egyre gyakrabban több köteten is. A Delta Vision kiadó ebben a hónapban a Rejtélyes lovag című kiadványt hozta el a rajongóknak - képregény őrülteknek és Martin fanoknak egyaránt. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons