Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. március 6., péntek

Monica Murphy: Három megszegett ígéret (Drew & Fable 3.)

Van valami Monica Murphy stílusában, ami ugyan nem teszi kiemelkedő tehetségű, hihetetlenül csavaros történeteket papírra vető íróvá, de mégis jól esik olvasni a történeteit, mert jól át tudja adni a szereplők érzéseit, gondolatait, váltott nézőpontú mesélése pedig csak még élvezetesebbé teszi az élményt, közelebb hozza a szereplőket. 

Értékelés: 6/10
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 336 oldal + ajánlók
Fordította: Szabó Olimpia
Borító ár: 3.499,- Ft
A mű eredeti címe: Three Broken Promises
Sorozat: Drew & Fable
Folytatás: Négy évvel később
Műfaj: romantikus, new adult
Ez a kötet a Drew & Fable sorozat harmadik része, de annak ellenére, hogy Fable végig jelen van a történetben, ez a kötet nem a már megismert párosról szól, hanem Jen és Colin kettőséről. Hogyan kerültek ők ebbe a kötetbe? Ha emlékeztek rá, akkor a Második esély pasiban már szerepeltek mind a ketten: Colin, a Kerület nevű étterem vezetője, és ő az, aki felfedezi Fable rátermettségét, felkínál neki egy másik munkát és alkalmazza pincérnőként; Jen ugyanebben az étteremben dolgozik és idővel Fable legjobb barátnőjévé válik. Szóval ők azok, akikről most olvashattam, ők azok, akik arra várnak, hogy megismerjétek a történetüket.

Jen és Colin nem olyan, mint Fable és Drew, nagyon nem - éppen ezért maga a kötet is teljesen más élményt ad, mint a Heti csaj vagy a Második esély pasi. Van akinek tetszeni fog ez a változtatás, ez a másfajta hangulat, és van akinek nem. Igyekszem megmutatni, hogy miből is fakad a különbség.

Jen és Colin gyerekkoruktól kezdve ismerik egymást, együtt nőttek fel. A lány bátyja, Danny és Colin pedig a legjobb barátok voltak, együtt akartak bevonulni a hadseregbe, amire végül is nem kerül sor, csak Danny-ből lesz katona, a küldetésből nem is tér többet haza - halála megviseli az egész családot, Jen elmenekül otthonról, Colin-t pedig gyötri a lelkiismeret furdalás és köti az ígérete, amit a barátjának tett:  megígérte, hogy vigyázni fog a lányra. Egy év telik el, mire Colin rátalál a szökevényre, aki tarthatatlan körülmények között él: sztriptíztáncosként keresi a pénzt és időnként egyéb szolgáltatásokat is vállal. Colin hazaviszi magával, pincérnőként alkalmazza az éttermében és szinte szikrázik köztük a levegő, de Danny emléke mindkettőjükre és a kapcsolatukra is ráveti az árnyékát. Ebben a helyzetben ismerjük meg őket a sorozat második részében és a helyzet mostanra, a harmadik kötet kezdetére sem változott túl sokat.

Pont az előzőekben leírtak, a két főszereplő közös múltja miatt hiányzik a történetből a megismerkedés izgalma és feszültsége, helyette pedig a mindennapok taposómalma, illetve a hosszú ideje elfojtott érzések veszik át a helyet. Az már az előző kötetben leírtakból is kitűnt, hogy Jen és Colin éreznek valamit egymás iránt, ezért nem okoz nagy meglepetést, hogy előbb vagy utóbb átszakad gát és egymás felé fognak sodródni - ha pedig ez megtörténik, akkor abból nagyon szenvedélyes jelenet kerekedik. A szereplők életkora és a helyzetük miatt ez a kötet sokkal több tüzes jelenetet és huncutkodást tartalmaz, mint a megelőzőek.

Kicsit értetlenül álltam a hatalmas titkok és lelkiismereti problémák előtt, amelyet a két szereplő saját magának generált, de mivel mind a ketten nagyon szerették Danny-t, ezért egy idő után elfogadtam, hogy ők így dolgozzák fel a hiányt. Amit nehezebb volt megemésztenem, az a hosszas és folyamatos siránkozás, nyavalygás és problémázás, amellyel gyakorlatilag a saját életüket nehezítették meg és lehetetlenítették el a kapcsolatukat. Jen aranyos, jópofa, de nem igazán tartom életképesnek és közel sem annyira talpraesett, mint amilyennek a történet be akarja állítani a személyét - inkább bizonyos dolgokban makacsnak mondanám, de ennyi.

Colin gondolkodása eléggé nyakatekert, nem is mindig bírtam követni, hogy éppen most mi is a problémája és miért kanyarodunk mindig ugyanoda vissza, főleg ha egyszer már tisztázásra került az éppen megbeszélésre érdemes dolog. Igazán nagy mozgásteret nem kapott a szereplő a történetben, hiszen az előzményekből is látszott, hogy Colin teljesen odavan a lányért: ő a védelmezője, a fehér lovon érkezett szőke hercege. Nem is tud kilépni ebből a szerepből, esélye sincs rá.

Úgy gondolom, hogy eléggé szűk korlátok közé szorította magát a szerző ezzel a történettel, illetve annak alapjaival. Amit viszont ki lehetett hozni ebből a szituációból és ebből a párosból, azt megtette. Nem látom a lehetőségét annak, hogy hol lehetett volna még csavarosabbá, sokkal mozgalmasabbá tenni az eseményeket. Kicsit nyavalygósra és laposra sikerült, amelyet csak a pikáns és szenvedélyes légyottok, valamint az eddig elnyomott érzések felszínre kerülésével és a végső határidő közeledésével egyre gyakrabbá váló heves vitatkozások pörgetnek fel enyhe mértékben. Olvasmányos, de megvannak a maga hibái és korlátai a történetnek, nálam nem sikerült megütnie a Heti csaj szintjét.

Az írónő egy rövid jelenettel utalt Owen, Fable öccsének testi és jellembeli változásaira, ezzel mindegy elkezdte felvezetni a következő kötetet, mert a Négy évvel később bizony róla fog szólni. Bármennyire is aranyos volt Jen és Colin egymásra találása, ezt a részt akkor is csak olyan töltelék kötetnek érzem, mert amire igazán kíváncsi vagyok, az bizony Owen története. Remélem, hogy a magyar megjelenésre sem kell éveket várnunk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons