Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. augusztus 4., szombat

Négyszemközt Gaura Ágnessel

Az elmúlt napokban elgondolkoztam azon, hogy milyen apróságokon múlnak bizonyos események. Ez határozottan igaz Gaura Ágnessel való kapcsolatomra is. Amikor a Delta Vision Kiadó 2012. évi kiadói tervében megjelent A vámpírok múzsája című könyv, már akkor tudtam, hogy én bizony ezt a kötetet olvasni akarom. Majd a kiadvány recenziós könyvként került hozzám a kiadó jóvoltából, később pedig értékelés is született róla. A történet és az írónő stílusa tetszett és eszembe jutott, hogy készítenem kellene egy interjút a szerzővel. Nagy örömömre sem a kiadó, sem a szerző nem zárkózott el ettől és megszületett az interjú is, amely egyébként a harmadik legolvasottabb bejegyzése a blogomnak.
A véletlennek köszönhető az is, hogy kiderült majdnem földik vagyunk. Bár már elköltözött a városból, de a gyökerei a borsodi megyeszékhelyhez kötik. Így született meg az a közös igényünk és elhatározásunk, hogy ha Miskolcon jár és több napot eltölt a városban, akkor találkozni fogunk. Erre a találkozóra július 30-án, hétfőn, a délutáni órákban került sor. Az időjárás is kedvezően alakult és Attila sem hozott ránk jégesőt. :) (Aki a könyvet olvasta, azoknak érthető a poén. Aki nem olvasta - van még olyan? - nekik nagyon ajánlom, hogy hamarosan pótolják az elmaradást!)
Megpróbálom összefoglalni a találkozó eseményeit és visszaadni a hangulatot, amely szerintem nehéz feladat lesz. :)
Ágival a Városháztéren, a Virágóránál találkoztunk délután fél 5-kor. Majd megcéloztuk az Impresszót, ahol egy-egy jeges kávé és limonádé mellett belemerültünk a beszélgetésbe. Azzal kezdeném, hogy Ági nagyon közvetlen, kedves és fantasztikusan jó humorú, energikus nő. Megtudtam, hogy második könyv már a szerkesztési fázisnál tart és ha ezen túljutott, akkor a megjelenésre már nem kell sokat várni. Készen van már a harmadik kötet is és jelenleg a negyedik vázlatát írja. Munkacímeket is megtudtam, de ezeket még nem árulom el, mert még változhatnak. Az viszont mindenképpen biztató, hogy a kiadó három kötetre kötött szerződést Ágival, tehát ennyi rész megjelenésére mindenképpen számíthatunk. Szóval érdemes nekikezdeni az olvasásnak, mert folytatás mindenképpen lesz. :)
Próbáltam egy-két lényeges információt megtudni a következő résszel kapcsolatban, de Ági nagyon figyelt és vigyázott, hogy ne spoilerezzen. Annyit árult el (utólag), hogy az Attila rajongók megkapják a 2. és 3. kötetben, amire vágynak, még akkor is, ha nem tudják, hogy erre vágytak. Ez ám a mézesmadzag! :DD
Mindkettőnk legnagyobb örömére egyre több moly (és reméljük, hogy nem csak moly) olvassa a könyvet. Még nagyobb öröm, hogy sok olvasónak tetszik a történet. Kifaggattam Ágit az írás és a történet előzményeiről. Képzeljétek, az egész az Anita Blake sorozat olvasásával kezdődött. A kezdeti kötetek Áginak is tetszettek, de később olyan irányt vett a történet, ami nem tetszett neki. Ugye nem kell részleteznem, hogy melyik ez az irány? Egy kis noszogatásra, "írjál jobbat", el is indult a történet elektronikus papírra vetése. Azt hiszem ennek a kis noszogatásnak igazán hálásak lehetünk. Ahogy ez lenni szokott, több kiadónál is járt a szerző az elkészült könyvvel, majd a Fantasztikus kéziratok éjszakája második helyezésének köszönhetően került kiadásra a kötet. Ági nagyon elismerően nyilatkozott a Delta Vision Kiadó hozzáállásáról és Kleinheincz Csilla szerkesztői munkájáról. Nagyon jó volt hallgatni ezekről. Egy molynak mindig élvezetes, ha bepillanthat a kiadók és szerkesztők munkájába, beleskelődhet a kulisszák mögé. Nagyon diszkréten és közvetett módon most megtehettem ezt.
Elárulom azt is, hogy a kiadó egyik munkatársa noszogatására Ági olvasta a Ködszerzet trilógia első részét is és fogja a folytatásokat is, mert tetszett neki a történet. Na, szerintetek volt miről beszélgetnünk? :D
A Vámpírok múzsája című könyvem éppen kölcsönbe adtam, ezért más megoldást kellett kitalálnom, ha dedikálást szerettem volna Ágitól. Ki is találtam (kinyitható képeslaphoz hasonló lap, amelynek fedlapján a könyv borítója látható) és meg is kaptam a várva várt, nagyon kedves és teljesen egyedi dedikálást. Meg is mutatom nektek. :)
Több magánéletet érintő téma is felmerült, próbáltuk kicsit jobban megismerni egymást, de ezeket a témákat most nem részletezném.
Nem múlhat el könyvet szerető emberek közötti beszélgetés könyvajánló nélkül. Ebből is akadt jó pár mindkét részről. Részemről Carlos Ruíz Safón könyveit, A szél árnyékát és az Angyali játszmát ajánlottam neki olvasásra. Ő pedig Collen McCullough Róma sorozatát dícsérte és ajánlotta nagyon.
Témánk az volt bőven. Közel 3 és fél órát töltöttünk el a kávézó teraszán beszélgetve és jeges italokat kortyolgatva. Igazán jól éreztük magunkat. Mindketten nagyon örültünk a másik megismerésének, az összhang jobb nem is lehetett volna. Nagyon jól egymásra találtunk. :) Rengeteg témánk lett volna még, de az idő már szorított minket, ezért ebben a találkozásba most "csak" ennyi fért bele.
Az elején nem egészen ilyen szűk körben terveztem ezt a találkozót, de utólag már nem bánom, hogy így alakult. Nagyon kellemes volt a délután és mindketten úgy gondoljuk, hogy lesz még folytatása ennek a találkozónak. Én nagyon örülnék neki, mert Ági egy nagyon érdekes, sokszínű és szórakoztató személyiség. Egy igazi egyéniség. Örülök neki, hogy megismerhettem!

Amíg el nem felejtem, át kell adnom Ági üzenetét, amely így szól: " ... nagyon köszönöm mindenkinek az értékelését  -- ez nekem óriási élmény, pozitív energia, és nagy lökést adott, hogy befejezzem a harmadik részt, s belevessem magam a negyedikbe..." 
Részemről csak annyit tudok hozzátenni, hogy nagyon kíváncsi vagyok a már elkészült kötetekre és sok-sok érdekes ötletet és persze elegendő időt kívánok Áginak az íráshoz!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons