Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. október 18., vasárnap

Élménybeszámoló: A világ legnagyobb könyve

A Világ Legnagyobb Könyve - ez talán egy kicsit túlzónak hangzik, pedig nem az. Egy Guinness Rekord, amit én is láttam? Legalább ugyanennyire földtől elrugaszkodottnak, hihetetlennek tűnik az állítás, de mégis igaz.
Kis hazánk északkeleti szegletében, annak is az egyik legeldugottabb völgyében található egy kis település, amelyről szerintem még nem sokan hallottak: Szinpetriről van szó. A község neve és elhelyezkedése előttem, aki egyébként elég sokat jártam korábban erre, illetve magam sem lakom olyan nagyon messze tőle, nem ismeretlen. Az azonban engem is megdöbbentett, hogy ez a település Guinness Világrekord színhelye lett: itt található meg ugyanis a Világ Legnagyobb Könyve. Mint könyvmolynak, nekem különösen érdekes volt a látvány, illetve az ott elhangzott információk is.
A Világ Legnagyobb Könyve
(© legnagyobbkonyv.hu)
Egyetlen egy dologról nem esett szó az érdekes, de egyébként kicsit nagyzoló előadás alatt: a hangzatos cím, miszerint ez a világ legnagyobb könyve, elég kérészéletűnek bizonyult, ugyanis a Guinness World Records oldalon olvasható cikk alapján a címben is szereplő hangzatos címet 2012. február 27-étől az Egyesült Arab Emirátusban található kötet birtokolja.
Az élmény ettől függetlenül hihetetlen volt és a látvány is megérte az időráfordítást. Továbbra is úgy gondolom, hogy ha valaki esetleg a Bódva-völgyébe téved, akkor érdemes megnéznie ezt a hatalmas könyvet. még akkor is, ha már lecsúszott a képzeletbeli dobogó első helyéről - a második is rangos hely és végül is egy ideig csak jogosan birtokolta a legnagyobb címet.

© legnagyobbkonyv.hu
A Guinness World Rekords által elismert könyv 2010. március 21-én készült el, több éves munka és negyvenöt ember közreműködésének eredményeként. A 346 oldalas könyv mérete egészen hihetetlen: 4,18 x 3,77 m-es és 1420 kg-ot nyom. A betűi tenyér nagyságúak.

Az elkészítése sem volt éppen egyszerű, hiszen egy ilyen méretű könyvhöz különleges összetételű papírra van szükség, amelyet természetesen le is kell gyártani, illetve a szöveget és a képeket is rá kell valahogy helyezni az oldalra. Szóval mind a papír legyártásához, mind pedig a nyomtatáshoz különleges eszközökre volt szükség, amely szintén éveket vett igénybe. Egy oldal nyomtatása majdnem egy napig tartott a direkt ebből a célból készített plotteren.

© legnagyobbkonyv.hu
A mérete miatt az érdeklődők és a laikusok járnak a könyv csodájára, a kötési technikája miatt azonban a könyves szakma hazai és külföldi elismert szakemberei keresik fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis települést: a hatalmas méretű nyomdatermék ugyanis kódex kötési technikával készült. A könyv lapjait kézzel fűzték össze, táblájának anyaga fa, amelyet bőrrel borítottak be. Közelről jól látható, de talán a képet kinagyítva is felfedezhető, hogy a borítást több - tizenhárom darab - teljes marhabőrből illesztették össze. A fedélen az Aggteleki Nemzeti Park jelképe, a foltos szalamandra látható, amelynek mását egyébként kőből kirakva a közeli domboldalon is megcsodálhatunk. Mindkét ötlet, illetve azok kivitelezése is ugyanannak a személynek a nevéhez kötődik.

A kép INNEN.
A kép INNEN,
további leírás ugyanitt olvasható.
Ha már ennyit beszéltem a külsejéről, akkor mindenképpen meg kell említenem a belső értékeket. Az ötletgazda úgy gondolta, hogy ha valami különleges, akkor az legyen kívül-belül egyedi. A hatalmas kötet a Bódva-völgyének keletkezését, domborzatának és vízrajzának bemutatását, annak jellegzetességeit, illetve  a völgy és településeinek történelmét mutatja be. Professzorok és elismert szakemberek dolgoztak a tartalmának összeállításán. A könyv címe: Örökségünk - a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei.

A könyv lapozható, de ez korántsem olyan egyszerű: egy speciális csigarendszer, valamint mellette még legalább hat ember szükséges ahhoz, hogy mindez megvalósítható legyen. Az épületben való elhelyezés a tetőn keresztül történt, a cél érdekében a gerendás mennyezett egy részét kinyithatóvá alakították át. Évente egy alkalommal lapozzák végig a könyvet, ezt is a penészedés megakadályozása érdekében.

A terem, amelyben ez a különlegesség megtekinthető, csak kísérettel látogatható - a vezető pedig nem más, mint az ötlet kitalálója, illetve annak megvalósítója. Nem mondom, hogy az úriember nincs elszállva a saját magától, időnként kicsit fárasztó volt önnön nagyságának folyamatos hangoztatása, de kétségtelen, hogy az ötletei nagyon érdekesek és bőségesen ontja magából az információkat, illetve az adatokat.

Ez a kötet az egyetlen olyan Magyarországon megjelent, ISBN számmal ellátott könyv, amelyből nem kellett köteles példányt leadni a könyvtáraknak. Miért? Mert összesen két példány létezik belőle: a Guinness Rekord oklevéllel rendelkező, valamint egy műszaki kivitelezésében megegyező, lényegesen kisebb, de még így is méretes darab. Ennek a kicsinyített verziónak a megléte is Guinness előírás. Ez a példány lapozható, a tartalma megtekinthető - persze nem mi lapozgathatjuk, hanem a házigazda, és ő is csak cérnakesztyűben teszi mindezt. Létezik egy különálló oldal, amelyet nyugodtan megfogdoshatunk - ezzel is érzékelve a nyomtatáshoz felhasznált lap minőségét.

Természetesen élénk volt az érdeklődés az után, hogy normál kiadványként megjelent-e az egyébként érdekes és értékes beltartalmú kötet, de erre sajnos nemleges választ kaptunk. A kiadást jogi problémák akadályozzák: egy cseh és egy magyar professzor nem járult hozzá az általa összeállított anyag kiadásához, így a kötet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba. Ezért is írtam korábban, hogy csak két példány létezik ebből a csodából.

Ha túl vagyunk az ámuláson és a bámuláson, akkor jövünk rá, hogy a látnivalóknak még korántsem értünk a végére: az udvar másik oldalán található, a Jósva-patak partján álló malomépületben a tulajdonos a nyomdászattal és a papírgyártással kapcsolatos kiállítást rendezett be: betűsablonok, nyomdagépek, nyomdatörténeti és papírgyártási kiállítás, biblia kiállítás, eredeti alapanyagok, korabeli technikák, működő vízimalom - szóval minden, ami csak ide tartozhat és érdekesnek tűnhet.

Aki teheti, az látogasson el ebbe a Bódva-völgyi kis faluba és tekintse meg ezt a hatalmas könyvet, illetve a hozzá tartozó kiállításokat. Szerintem nem fogja megbánni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons