Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. április 5., kedd

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Úgy néz ki, hogy Lauren Beukes ki akarja próbálni magát minden műfajban, amihez csak támad valamilyen ötlete. Első regényével, a Zoo City című művével az urban fantasy világán belül alkotott egyedit és díjazásra érdemeset, majd a Moxyland megírásával egy cyberpunk sci-fi történetet kínált az olvasóinak. A Tündöklő lányok című regényt viszont inkább a krimi és a thriller kötetek között érdemes keresni a könyvesboltok polcain, mert bizony ott a helye - bár az is tény, hogy van benne némi fantasztikus elem, mert anélkül nem működne a dolog.

Értékelés: 6/10
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 381 oldal
Eredeti cím: The Shining Girls
Fordító: Körmendi Ágnes
Borító ár: 2.990,- Ft
Műfaj: thriller,krimi,  fantasy
Beukes tele van új ötletekkel, amelyek szinte pezsegnek a kirobbanó lehetőségektől, a bennük rejlő rengeteg izgalomtól. Bár mindegyik regényében igyekszik újat adni az olvasóinak, az azonban állandó, hogy a szereplők mindennek tekinthetők, csak kedvelhetőnek nem. Persze ez egy jó történethez nem is alapfeltétel, de néha nem ártana legalább rokonszenvezni valakivel. Nem volt ez másként most sem. Ahogy azt is állandó jellemzőként tudom elkönyvelni, hogy a ragyogó ötletek mellett a kivitelezéssel mindig akadnak problémáim, valahogy eddig még nem sikerült teljesen ráhangolódnom a szerző stílusára, illetve neki nem sikerült eltalálnia teljes mértékben az én igényeimet.

Most is így jártam. A fülszöveg egy olyan ház lehetőségét villantja fel, amelynek ajtaja mindig más időkre nyílik, így lakója képes egy közel hatvan évet felölelő időszakon belül szabadon közlekedni. Pech, hogy ez az ember nem más, mint Harper, egy gátlástalan és kegyetlen, kissé őrült figura, aki a szenvedélyes, a szűkebb környezet szempontjából meghatározó személyiségű nőket gyilkolja - ők számára a tündöklő lányok. Állítása szerint a Ház kényszeríti erre, de ennél azért összetettebb a jelenség. Az áldozatok mindegyiket Chicago-ban lakik, de az elkövetett gyilkosságok időben olyan távol esnek egymástól, hogy a rendőrség nem is feltételezi, ugyanaz a személy lehet az elkövető. Harper viszont elkövet egy hibát, és az egyik lány életben marad. Kirby, a támadást túlélő lány megszállottan kutat a támadója kiléte után, ebben pedig segítségére van Dan, az a riporter, aki ma ugyan sporteseményekről tudósít, de korábban ő volt a Sun-Times bűnügyi újságírója.  
"Mindennek megvan a maga oka. És mert innen kénytelen elmenekülni, rálel a Házra. Merthogy elvette a kabátot, amelyben ott lapult a kulcs."
Ahogy írtam fentebb: nagyon jó alapötlet és ragyogó lehetőségek egész sora. A végeredmény azonban korántsem lett tökéletes. 

Bármennyire is akartam szeretni a Tündöklő lányokat, annak nem sikerült elvarázsolnia, időnként még csak a figyelmemet lekötnie sem. Pedig volt benne lehetőség, nem is kevés. Bevallom, hogy krimiben és thrillerben is olvastam már jobbat, összetettebbet és hatásosabbat is. Nem, én magam tuti, hogy nem tudnék ilyet írni, ezért megemelem a kalapom a szerző ötlete előtt, és értékelem a rengeteg kutatómunkát is, amit az ötlet kidolgozásába fektetett, de mint olvasót, engem nem talált meg a végeredmény.

Az alapszituációból kiindulva Harper és Kirby nézőpontjaira számítottam, de arra, hogy mellette kapok még legalább tíz másikat, bizony nem. A túl sok nézőpont miatt számomra végtelenül darabosra sikerült a történet, hamar elvesztette a kezdeti lendületét, amelyet csak az utolsó kb. harminc oldalon sikerült visszaszereznie, a regény közepét nagyon laposnak és unalmasnak találtam. Egyáltalán nem tartottam szükségesnek az összes tündöklő lány nézőpontjának behozatalát, azt meg lehetett volna oldani másként is, mondjuk ha Harper szemén keresztül látjuk őket, vagy éppen Kirby jár utána Dan segítségével a lányok halálának. Sajnos a lányok - szerintem felesleges - nézőpontjai kifejezetten rontottak a regény tempóján, miattuk pedig jó néhány lehetőség maradt kidolgozatlanul. Feltételezem, hogy az alapkoncepció az lett volna, hogy az olvasó megismerje a nők helyzetének alakulását abban a hatvan évben, amit a regény felölel - az ötlet nagyon jó, de a mondanivaló nekem annyira nem jön át. 

Sokkal szívesebben olvastam volna E/1-ben Harper gondolatait, és annak ellenére, hogy így is elég durvára sikerültek a gyilkolás jelenetei, lehetett volna ez még sokkal mélyebb hatást kiváltó is. Vannak szerzők, akik úgy tudják leírni egy gyilkos gondolatait, mintha tényleg a fejében lennénk, de Beukes számomra nem ilyen. Vagy legalábbis nem ebben az elbeszélő módban. 

Sajnos túl sok kérdés maradt nyitva a történet végén, amelyek egy részét meg tudom válaszolni és értem, hogy miért nem tért ki azok bővebb magyarázatára a szerző, de ezt a választ sem tudom mindegyik levegőben lógva hagyott témára ráhúzni. Van olyan elem, amelyre mindenképpen reagálni kell, különben az olvasó úgy érzi, hogy cserben hagyták, nem kapta meg azt, amire szüksége van.

Alapvetően jól összerakott, nagyon brutális, rengeteg áldozatot felsorakoztató, ötletes és kegyetlen történet, amely főként lelkileg viseli meg az olvasót - bár lehetett volna ez még erősebb, még inkább megterhelő is. A nyomozati szál nem túl erős, szinte semmi, pont ezt hagyta ki a szerző a leírásból: a bizonyítékokkal teli dobozok felcipelése és a végkövetkeztetés levonása között hatalmas üres tér tátong, közben pedig teljesen mással foglalkoznak a szereplők. Nagyon jó volt viszont az időhurkok kidolgozása, az időbeli visszacsatolások bemutatása - ez volt a kötet legélvezetesebb és legjobban kidolgozott része.

Nem volt ez olyan rossz történet, mint amennyire az értékelésből kitűnik, de vitathatatlan, hogy a regénynek vannak hibái. De mindezek ellenére is a thrillereket kedvelő olvasóknak kifejezetten ajánlom a regény olvasását, mert még az is elképzelhető, hogy mások jobban fogják értékelni az előnyeit és kevésbé fogják látni annak hibáit. Engem most sajnos csak ennyire - egy olvasás erejéig - sikerült megfognia a szerzőnek. Számomra eddig Lauren Beukes regényei közül a Zoo City jött be a legjobban, és azt sem bánnám, ha legközelebb ismét ezen a műfajon belül alkotna majd a szerző - de tudom, hogy ez csak kívánság marad, mert a Broken Monsters című történettel ismét thrillert vetett papírra. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons