Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. április 21., csütörtök

David Gemmell: Viharlovas (Rigante-ciklus 4.)

Ez a kötet egyben a Hollószív című történet közvetlen folytatása, az abban elindított események továbbmesélése, illetve a Rigante-ciklus fináléja, a kivételes néphez köthető különleges történetek méltó befejezése - röviden: lezárás. Éppen ezért hatalmas várakozással, de mégis kicsit fájó szívvel kezdtem bele ebbe az utolsó regénybe, mert tudtam, hogy az utolsó lapok elolvasásával el kell búcsúznom klánok fiaitól is - bár a kapcsolatunk nem volt minden esetben teljesen felhőtlennek mondható, de ezért csak kialakult valami kötődés a ciklus köteteinek szereplői és köztem azalatt az időszak alatt, amit együtt töltöttünk. Persze az újraolvasás lehetősége mindig adott, de az már nem az első benyomás, hanem egy teljesen másik élmény.

Értékelés: 9/10
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2009.
Terjedelem: 536 oldal
Eredeti cím: Stormrider
Fordító: Sziklai István
Borító ár: 2.790 ,- Ft
Sorozat: Rigante-ciklus
Előzmény:
1.) Kard a viharban
2.) Éjféli sólyom
3.) Hollószív
Kategória: heroikus fantasy
Akciós vásárlás:
Delta Vision Webáruház
Már a bevezetés előre vetíti azt, ami később végig meghatározó szerepet tölt majd be a történetben. Ha eddig azt hittem, hogy már ismerem a gonoszt, aki ellen fel kell venni a harcot, aki ellen a riganték ebben a korban küzdenek, akkor elérkezett az ideje, hogy átgondoljam az eddig olvasottakat - most sokkal több forog kockán, mint a személyes érdekek. Jót tett ez a váltás a történetnek: az izgalmak és az új élmények mellett pedig a múltbeli történésekre is választ ad a friss eseményszál.
"De mégsem vált be. Tudod, a tervek már csak ilyenek. Még a legjobbak is. Váratlan elemek bukkanhatnak fel. Amire nem lehet előre felkészülni."
A kötet eseményei pár évvel az előző rész befejezése után veszik fel az események fonalát: Kaelin Ring a feleségével és a gyerekével él együtt, a riganték a napi gondokkal foglalkoznak, úgy néz ki, hogy beállt az egyensúly, de a levegő mégis lappangó feszültségtől terhes. A gonosz a riganték földjén is felüti a fejét és olyan személyek halálára szomjazik, akik megakadályozhatják őt a terve megvalósításában. Ezért kerül szembe a különleges adottságokkal rendelkező gyermek, Feargol és Kaelin Csüngőajkúval, a medvével. Ha a gonosz egyik terve félresiklik, akkor bevet egy másikat - egyre többen kerülnek veszélybe és egyre feszítettebb lesz a küzdelem.
"Tudod, minden nézőpont kérdése. A történelem leginkább azokkal foglalkozik, akik elérnek valamit, azokkal, akik megváltoztatják nemzetünk történelmét."
Közben a történet másik szála Gaise Macon, vagyis léleknevén a Viharlovas háborús tetteivel, előmenetelével, az őt körülvevő legendákkal és a lelki problémáival foglalkozik. Az ő élete sem egy életbiztosítás, és hiába a példamutató katonai életpálya, a beosztottjai szeretete és tisztelete, bizony így is szép számmal akadnak ellenségei. A rosszakarók indítékai a regény elején még nem ismertek, de a nyomok ott vannak a szövegben, érdemes összecsipegetni azokat. Gaise Macon az előző kötetbeli pozitív jelleme ellenére sem lett éppen a kedvencem, és valamiért most is mintha most is a személyes vonzáskörén kívül maradtam volna, aminek egyébként magam sem tudom a magyarázatát. Gaise minden, amit egy kiváló katona és egy tiszta szívvel rendelkező fiú csak megtestesíthet: egyszerre nagyszerű stratéga, gondoskodó vezető, a szülőföldjéhez hűséges fiú és hihetetlenül érzékeny ember.
"A történelem egyetlen nyers és vasba vésett igazságot mutat meg nekünk: azokat, akik nem uralkodnak, mások uralják majd."
Több lőporfüst és az eddigieknél lényegesen nagyobb mennyiségű mágia határozza meg a történet eseményeit. A háttérben megbújó gonosz munkálkodása egyszerre finom, aprólékosan és furfangosan felépített, illetve elképzelhetetlen magaslatokba törő, hatalmas tömegeket megmozgató. Az alattomos ármánykodás élesebb ellentéteket és több csatát generál, mint a korábbiakban, és nem szabad elfelejteni, hogy mindegyiknek van valami oka és indoka - az pedig csak a szereplőkön múlik, hogy mi lesz az események kimenete.

Gemmell mesterien keveri a szálakat, irányítja a szereplőit olyan helyzetek felé, amelyeket korábban el sem tudtak volna sem maguk, sem pedig az olvasók képzelni. De van, ami miatt érdemes félretenni a régi ellentéteket és egymás oldalán felvenni a harcot az ellenséggel: ez pedig az emberiség jövője. 

A mágia, amely felbukkan ebben a részben nem csak egyszerű varázslat, hanem maga az ősi mágia. Az események alakulásának hatására fény derül a riganték eredetére, megelevenednek az ősi mítoszok, helyére kerülnek a korábbi kötetekben elhangzott utalások, és még az is kiderül, hogy miért hasonlít ez a világ annyira a miénkre - ahogy az is, hogy miért különbözik mégis tőle.

Ez egy rendkívüli, több nézőpontú, nagyívű történet, amelyek eseményeit a szerteágazó okok és okozatok tarkítják, az irányvonalat a személyes konfliktusok határozzák meg. A karakterek - a fő- és a mellékszereplők is - élnek, egyikük jelleme sem fehér vagy fekete, hanem minden szempontból színes egyéniségek - és ez alól még a főgonosz sem kivétel. A leírások élethűek, olvasás közben éreztem az embereket majd szétvető feszültséget, a csatateret megülő lőporfüstöt, a mágia befolyásolását. A csatajelenetek bemutatása pont a megfelelő, mert én, aki egyébként nem kedvelem, amikor ellenséges csapatok gyilkolják egymást halomra, még én is el tudtam képzelni a leírtak alapján az összecsapás minden mozzanatát - és még élveztem is a lépések megtervezését, illetve azok ötletes kivitelezését.

Személyes érzelmekben, nagy tettekben, érdekes cselekményekben és megdöbbentő fordulatokban bővelkedik ez a regény, amely tényleg méltó befejezése a négy kötetes ciklusnak. Ugyanakkor minden előnye és minden elhangzott dicséret ellenére is úgy érzem, hogy számomra a harmadik kötet marad a sorozat kiemelkedő története, a Hollószív a ciklus kedvence.

A heroikus fantasy regényeket kedvelők számára ez a regényfolyam kihagyhatatlan, az olvasása pedig biztosan maradéktalan élményt nyújt majd. Annak ellenére, hogy nem egészen én voltam a történetek célközönsége, nagyon örülök neki, hogy a kezembe akadtak ezek a történetek, és annak is, hogy elolvastam őket.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons