Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. április 17., vasárnap

Kelley Armstrong: Bitten - Megmarva (Megmarva 1.)

Nem titok, hogy imádom azokat a regényeket, amelyekben alakváltók szerepelnek - mostanában ráadásul sokkal inkább a kedvemre valóak, mint a vámpíros történetek. De már nem ugrok azonnal, és rohanok ész nélkül a könyvesboltba, hogy beszerezzem a frissen megjelent kötetet, hanem inkább kivárok - főleg, ha már olvastam valamit a szerzőtől, az pedig nem nyerte el a tetszésem. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a korábban olvasott történet egy YA sorozat darabja volt, ez a regény viszont határozottan felnőtt kategória. Ez volt a legfontosabb indok, amely miatt a szerző megkapta tőlem a második esélyt.

Értékelés: 9/10
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Sötét örvény
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 525 oldal
Borító ár: 3.499,- Ft
Fordította: Godó Klára
A mű eredeti címe: Bitten
Sorozat: Woman of the Otherworld
(magyar sorozatcímmel még nem találkoztam)
Folytatás:
2.) Stolen
3.) Dime Store Magic
4.) Industrial Magic
5.) Haunted
6.) Broken
7.) No Humans Involved
8.) Pesonal Demon
9.) Living with the Dead
10.) Frostbitten
11.) Walking the Witch
12.) Spell Bound
13.) Thirteen
Kategória: urban fantasy, paranormális, kaland,
alakváltó
Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a borító acélosan kék szemű farkasa addig kacsingatott felém, amíg végül kísértésbe estem és beadtam a derekam - de azért nem hajoltam meg olyan könnyen, mint ahogy azt képzelitek. Értékeléseket olvastam, majd megnéztem a regényből készült filmsorozat első néhány epizódját, végül az ott látottak győztek meg arról, hogy ezt a történetet nekem írták, és ebből következőleg a kötetet is a polcomon akarom tudni.

Ebben a világban nincsenek mindenféle fajtához tartozó alakváltók, csak vérfarkasok léteznek - legalábbis eddig. A falka tagjai szigorú szabályok szerint élik az életüket - legalábbis, ami annak titkos felét illeti. Az első és legfontosabb előírás: ember nem tudhat a vérfarkas létezéséről, ha valaki mégis értesül a titokról, akkor az egyént el kell hallgattatni.

Elena Michaels az egyetemen ismerkedett meg Clayton-nal, aki később megharapta a lányt, Elenea pedig vérfarkassá vált. Hogy ebben mi a különleges? Minden. A vérfarkas gének apáról fiúra szállnak, illetve harapás útján is terjednek, de csak a férfiak között, ugyanis női vérfarkas létezéséről még a krónikák sem szóltak: mindeddig Elena az egyetlen nő, aki túlélte az alakváltás traumáját. Történetünk kezdetén Elena Torontóban él, de Jeremy, a falka vezére hazahívja, mert egy korcs őrült akciója veszélybe sodorta a falka biztonságát, a vadászathoz pedig szükség van a kitűnő szimatú lányra.

Kicsit lassan indult be a történet, az elvárásaimhoz képest eléggé komótosan csordogáltak az események, helyette azonban részletes bemutatást kaptam a vérfarkasok világáról, a szabályokról, a szereplőkről: mindezt Elena gondolatain, visszaemlékezésein, monológjain keresztül. Információból tehát nincs hiány, és bár a kötet eleje emiatt kicsit vontatottnak tűnt, a továbbiak megértéséhez szükségesnek éreztem ezeket az alapokat - a vége események pörgése pedig bőven kárpótolt a kezdeti lomhaságért.

A kép INNEN.
Elena gyakorlatilag az egyetlen női karakter a történetben, az eseményeket is az ő szemszögén keresztül követhettem végig. A falka többi tagja mind pasi: változatos életkorral és mentalitással, mind érdekesek és kedvelhetők - idővel még Clay is, aki egyébként eléggé pszichopata vonásokkal rendelkezik. Az események alakulása közben minden megtudunk a tagok jelleméről, illetve a korcsokról és azok falkával való kapcsolatáról. Kedvemre való volt, hogy legalább ugyanannyi időt töltöttek el a falka tagjai két lábon és terveket szőve, napi gondokkal küzdve, mint négy lábon rohangálva és vadászva. Jót tett ez az egyensúly és változatosság a történet mozgalmassága és az információk áramlása szempontjából.

A jelen kötet eseményei az alapok lefektetése, a falka tagjainak és életének megismerése mellett a korcsokkal vívott harcra korlátozódnak. A csoport minden tagjára szükség van ahhoz, hogy felvegyék a harcot az agyafúrt kívülállókkal, akiknek az a legfontosabb, hogy a hatóság figyelmét Jeremy Danversre és a vele együtt élőkre irányítsák. A vérfarkasok két csoportja között vívott csaták áldozatai az emberek, akik olyan mértékben hullanak, hogy nyugodtan be lehetne nevezni a kötetet valamelyik hullaszámlálós kihívásba. A fő problémát az jelenti, hogy míg az egyik fél meg akarja őrizni a titkot és a nyomok eltüntetésére koncentrál, addig a másik gátlások nélkül gyilkolhat és sodorhat veszélybe bárkit.

Az elején még csak érdekesnek tűnt a történet, de a vége már kifejezetten habzsolós kategóriába tartozott nálam, és az oldalak is többszörös gyorsasággal fogytak, mint a kezdetekben. Az alakváltós történeteket kedvelőknek kifejezetten ajánlom az olvasását: egész jól felépített világ, néhány esetben érzelmes - Clay a maga módján mégis csak epekedik Elena után -, de nem túl nyálas, hanem inkább cselekményes ez a történet, amely nem nélkülözi a szenvedélyesebb jeleneteket sem. Végül nagyon jó kis sorozatkezdő kötet lett belőle - mert hogy sorozatról van ám szó, nem is akármilyen hosszúságúról, ugyanis eredeti nyelven már tizenhárom kötetnél tart a megjelenés -, aminek kifejezetten várom a folytatását. Remélem, hogy nem kell évekig epekedve lesnem a második kötet magyar nyelvű megjelenését.

De addig is... A regényből - azonos címmel - filmsorozat is készült, amelyből jelenleg három évad elérhető az érdeklődők részére. Az első évad az első kötet eseményeit mutatja be - bár kicsit talán másként. A kezdeti részek, illetve a könyv elolvasása után folytattam azt is, szerintem írni is fogok majd róla, ha befejeztem.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons