Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. január 20., péntek

J.R.R. Tolkien - Húrin gyermekei

Átok hatása alatt, azaz borongós hangulatú történet egy testvérpárról

Nagy gondban vagyok, mert nem tudom, hogy jól döntöttem-e, hogy elolvastam előtte A szilmarilokat vagy nem. A jó döntés mellett szól, hogy Középfölde történelmében el tudtam helyezni (térben és időben) Húrin és a családja történetét, és nem csak úgy lógott az egész a levegőben. A megbánás mellett az szól, hogy így kétszer olvastam el ugyanazt a történetet: egyszer szűkebb és egyszer bővebb formában.
Ugyancsak pozitívum, hogy így éreztem a két történet közötti különbséget, mert még emlékeztem a másik szövegre. Hátrányként ugyanezt tudom felhozni: emlékeztem a másik szövegre, így nem sok újdonságot nyújtott a történet. Szóval ennyit a pro és kontrákról. Megjegyzem: nem vagyok egyszerű eset.

Az előzőekből kiderült, hogy Húrinról és a gyermekeiről olvashatunk A szilmarilok című kötetben is, mégpedig a Túrin Turambar című fejezetben.
A két szöveg között az a különbség, hogy a Túrin Turambar a rövidített verzió, így tömören és lényegre törően és inkább leírásokkal haladunk előre. A Húrin gyermekeiben az alaptörténet könyv méretűre növekszik. Több a lehetőség a cselekmények kibontására, a karakterek és a motivációk leírása, bemutatása részletesebb, érthetőbbé válnak a reakciók. A párbeszédek kellemesen oldják a leíró szövegrészt és még humor sem hiányzik a mondatokból.

Miről is szól alapvetően a történet? A Megszámlálhatatlan Könnyek Csatájában Morgoth fogságba ejti Húrint, a Hador ház urát. Húrin nem törik meg Morgoth fenyegetésétől, ezért kínzására különleges módszert eszel ki. Morgoth Húrinra és minden leszármazottjára átkot bocsát, Húrint pedig a Thangorodrim oldalában elhelyezett vastrónra ülteti, és arra kényszeríti, hogy mindent lásson az ő, azaz Morgoth szemén keresztül, ami a családjával történik. Húrin családjára pedig ráborul az árnyék. Fia Túrin és lánya Nienor sok kalandot és viszontagságot él meg, sorsuk árnyéka elől elmenekülni mégsem tudnak. Az átok beteljesül és apjuk ennek mind szemtanúja.

Alapvető mondanivalója a történetnek, hogy a gonosz a legnagyobb jót is meg tudja rontani, a legjobb neveltetést is át tudja formálni és a kétség, illetve a túlzott büszkeség magvát mindenhol el tudja ültetni. A véletlen pedig sokszor a sors kezére játszik és néha egészen apró lépéseken múlik, hogy az ösvény árnyékos vagy fényben fürdő oldalán megyünk-e tovább?

Húrin fiát Túrint különösen gyűlölte Morgoth és minden eszközzel az elpusztítására tört. Már az is csodálatra méltó, hogy Túrin nem halt meg fiatal korában, hanem férfivá érett. Sok kárt okozott Morgothnak, pedig célja nem ez volt, csupán az életben maradás. Amikor pedig eltűnt Morgoth tekintete elől, akkor kerestette és hajszolta szolgáival. Húrin és családja, de legfőképp Túrin mégis több mint 30 éven keresztül dacol Morgoth haragjával. Emberfeletti teljesítményről tesz tanúbizonyságot.

Mindenképp egy érdekes és tanulságos történetet olvashat az, aki ezt a könyvet a kezébe veszi. Nem hiányzik belőle az érzelem, a kaland, a csata és a drámai hatás sem.
Azért megjegyzem, hogy Glaurung a gonoszsága ellenére még mindig lenyűgöz. Nem tehetek róla, de imádom a sárkányokat.

Pár szót ejtenék a könyv kivitelezéséről is: a kiadás gyönyörű, az íróhoz igazán méltó. A szöveg nem tartalmaz hibákat, az olvasás a viszonylag nagy betűméret miatt kényelmes. A kifejezésmód még mindig archaikus stílusú, de sokkal könnyebb olvasni, mint A szilmarilokban megtalálható változatot. Alan Lee illusztrációi ismét szemet gyönyörködtetőek, a kemény borítós kötés pedig csak emel a könyv egyébként sem elhanyagolható színvonalán.
A kiadás tartalmaz családfákat, térképet, szószedetet, valamint részletezi a rege fejlődését és a szöveg összeállításának bonyodalmait. Aki nem olvasta el előtte A szilmarilokat, annak sem kell megijedni, mert a bevezetőben elérhetők a történet megértéséhez szükséges információk. Az már csak az én döntésem volt, hogy ennyivel nem elégedtem meg.
Így utólag már nem tudom, hogy miért állt 3 évig olvasatlanul a polcomon. Örülök neki, hogy rászántam magam az olvasásra.


Pontszám: 8
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2008.
Terjedelem: 252 oldal
Eredeti cím: The Tale of the Children of Húrin
Kapcsolódó könyvek: A hobbit, A szilmarilok, A Gyűrűk Ura trilógia kötetei (A Gyűrű szövetsége, A két torony, A király visszatér)
Forrás: magánkönyvtár

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons