Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. május 21., szombat

Amerika Kapitány - Polgárháború (Marvel 13.)

Rendhagyó értékelés következik, mert kivételesen nem a könyves, hanem a filmes élményeimről értekeznék egy keveset. Tudom, hogy a Marvel filmeknek azért van némi nyomdatermékhez köthető alapja a képregények miatt, ezért úgy döntöttem, hogy ennek a posztnak itt a helye - egy könyves blogon.
Hatalmas elmaradást hoztam be a tavalyi évben, amikor a kronológiai sorrendet figyelembe véve egymást követően daráltam le a Marvel Univerzumhoz tartozó filmeket - a kapcsolódó sorozatok egy részével jól állok, de ezen a téren van még mit pótolnom. Mindegy, hogy a filmekről vagy a sorozatokról van szó, mindkettő esetében imádtam az összefüggéseket, a nyilvánvaló kapcsolódásokat, vagy az éppen csak alig észrevehető apró utalásokat. Mára elérkeztem oda, hogy naprakész vagyok a mozifilmekkel és ha elkészül egy újabb Marvel film, akkor annak moziban történő megtekintése - természetesen 3D-ben - kötelező program.

Magyar cím:
Amerika Kapitány - Polgárháború
Hossz: 146 perc
Sorozat: Amerika Kapitány 3. / Marvel 13.
Magyar bemutató: 2016. május 05.
Amerikai cím: Captain America - Civil War
Amerikai bemutató: 2016. május 06.
Stílus: akció, sci-fi, kaland, thriller
Rendező: Anthony Russo, Joe Russo
Főbb szereplők:
Amerika Kapitány/Steve Rogers (Chris Evans)
Vasember/Tony Stark (Robert Downey Jr.)
Fekete Özvegy/Natasha Romanoff (Scarlett Johansson)
Sólyom/Sam Wilson (Anthony Mackie)
Sólyomszem/Clint Barton (Jeremy Renner)
Skarlátboszorkány/Wanda Maximoff (Elisabeth Olsen)
Vízió (Paul Bettany)
Hangya/Scott Lang (Paul Rudd)
Tél katonája/Bucky Barnes (Sebastian Stan)
Pókember/Peter Parker (Tom Holland)
Fekete Párduc /T'Challa (Chadwick Boseman)
Hadigép/James Rhodes (Don Cheadle)
Ross tábornok (William Hurt)

Szóval az a helyzet, hogy a héten moziban voltam, és Amerika Kapitány - Polgárháborút néztem - természetesen 3D-ben. Most pedig megosztanám veletek a tömör véleményem.

Történet:
Az újjáalakult Bosszúállók csapata az emberiség védelmének célját tűzte ki maga elé, azonban a legújabb bevetésük kudarccal - és nagyszámú emberi áldozattal - zárul. Az akciónak nem várt politikai következményei vannak, egyre nő a politikai nyomás, amely azt akarja elérni hogy a Bosszúállók ne önállóan tevékenykedő csoport legyenek, hanem tartozzanak egy szervezet irányítása és felügyelete alá. A csoport tagjainak véleménye nem egységes: van, aki támogatja az egyezményt, és van, aki nem ért vele egyet. A két oldal még inkább eltávolodik egymástól, amikor robbantással és terrorcselekménnyel vádolják Rogers Kapitány gyerekkori cimboráját, Bucky Barnes-t, vagyis a Tél katonáját. Az egyik csapat azért kel útra, hogy megvédje Bucky-t, a másik azért, hogy elkapja és megbüntesse őt.

Összefüggések:
Szokásos szoros kapcsolódás a korábbi történetekkel, amely nem csak a korábbi eseményre való utalásokban mutatkozik meg, hanem a csapat tagjai által átéltekben is. Mindenkinek megvan a maga problémája, mindenki másként dolgozza fel a helyzeteket és keresi rá megoldást - a régmúlt pedig szorosabban tartja a kezében a szuperhősöket, mint
azt ők maguk egyáltalán sejteni merik.
Igazság szerint én nem annyira Amerika Kapitány résznek éreztem ezt a filmet - annak ellenére sem, hogy kétségtelenül ő az egyik megkerülhetetlen szereplő ebben a két órás történetben, a másik pedig Bucky Barnes -, hanem inkább amolyan csonka szereplős Bosszúállóknak.
Érdemes megnézni, sőt meg is kell, mert ez a film lényeges dolgokat ad hozzá a Marvel Univerzum már eddig is összefonódásokkal teli eseményeihez, és aki kihagyja, elképzelhetően nehezen fogja tudni megérteni és követni a későbbi személyes konfliktusokat.

Amerika Kapitány és csapata (bár a képről hiányzik:
Skarlátboszorkány és Hangya)
Szereplők:
Igazából majdnem mindenki jelen volt ebben a filmben, aki a korábbi Bosszúállók-ban főszerepet játszott - egyedül csak Hulk és Thor hiányzott a csapatból. Mindenki hozta is a szokásos formáját és rendesen kitett magáért: az akaratok szinte vég nélkül feszültek egymásnak, hatás pedig nem maradt el - és ezzel még nincs vége, még semmi sincs lezárva. A régiek közül Amerika Kapitány, Vasember, a Fekete Özvegy, Sólyomszem, Sólyom és Hadigép alkotta a csapatok kemény magját, akik mellett felbukkantak az utóbbi filmek lényeges szereplői, vagyis Vízió, Skarlátboszorkány és Hangya.

Vasember és csapata
(innen pedig Pókembert felejtették le)
Új szereplők:
A régi és a kevésbé megszokott hősök mellet felbukkantak új arcok - vagy inkább maszkok - is, akik egy részről jól kiegészítették azt a csapatot, amelyet valamilyen ok miatt választottak, más részről érdekesebbé - és szórakoztatóbbá is - tették a többi szereplő játékát és összecsapását. Kik is az újak? Felbukkan, majd azonnal oldalt is választ egy Fekete Párduc, akit személyes indokok mozgatnak és mérhetetlen düh fűt. Kapunk egy fiatal, tapasztalatlan, de annál beszédesebb és szórakoztatóbb Pókembert - aki egyébként kifejezetten kellemes meglepetést jelentett a számomra: szereplőválasztás és a nyújtott alakítás szempontjából is. Éééés... Zsákos Bilbó! Vagyis Martin Freeman - akinek szerepe van, de nem nevezik nevén. Viszont örültem neki, hogy ebben a filmben (is) láthattam.

Akciójelenetek:
Rengeteg akciójelent van a filmben, amelyek eléggé látványosak és mozgalmasak ahhoz, hogy ne érhesse kifogás a rendezőt és a stúdiót. Van, amikor csak a rohanás és a csihi-puhi van a középpontban, és olyan is, amikor a rendkívül látványos robbantások és összecsapások veszik át a szerepet. A különleges képességekkel rendelkező szereplők mindent beleadnak a csatába, használják minden adottságukat, amely kifejezetten érdekes - és látványos - szituációkat eredményez.

Képi világ:
Szokásos Marvel minőség, amely látványos és igényes: nagyon élveztem - egyetlen kivétellel. A harcolós jelenetek felvételeinél nem stabil kameraállást használtak, hanem valamilyen más technikát, amely a kézi kamerás felvételhez hasonló "élményt" eredményezett. Bármennyire is akartam tehát élvezni a verekedős vagy éppen rohangálós jeleneteket, az nem sikerült, mert a kép folyamatos - rezgő, ugráló - mozgásától egy idő után bizony felfordult a gyomrom. Úgy gondoltam, hogy mindenki számára az a legelfogadhatóbb megoldás, ha inkább leveszem a szemem a vászonról - így viszont biztosan sikerült lemaradnom egy két pofonról. De ezen kívül minden nagyon a helyén volt és minden nagyon élvezetes volt.

Morális kérdések? Ezekből rengeteg van ebben a filmben - gyakorlatilag semmi másból nem állt ez a két óránál is hosszabb mozi: látszat és tények, terelés és valóság, személyes konfliktusok és közérdekek, jelenkori sérelmek és múltbeli fájdalmak - mindez két nézőpontból.

Szóval jó volt ez, a Marvel filmeket kedvelőknek kihagyhatatlan. Örülök, hogy megnéztem a filmet és jó érzéssel jöttem ki a moziteremből.
És már vetítik a mozik az X-men: Apokalipszis-t, amit természetesen látnom kell, valamint megnézhettem a Doctor Strange előzetesét, ami megint csak jónak ígérkezik. Igazi Marvel film dömping - és ez olyan jó! 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons