Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. május 29., vasárnap

Várólista - 2016. május


Az áprilisban megrendezésre kerülő könyvfesztivál és a júniusi könyvhét között mindenki vesz egy nagy levegőt: a kiadók és az olvasók is. Májusban valamennyivel kevesebb a megjelenés, mert a nagy roham egyik része már lezajlott az előző hónapban, a következő pedig még előttünk van. Azonban minden törvényszerűség és elvárás ellenére is jelennek meg könyvek májusban is, némelyiken pedig még a szemem is megakadt.


Az Agave Könyvek határozottan jó tempóban jelentette meg Pierce Brown Vörös lázadás trilógiájának részeit, melynek harmadik kötete, a Hajnalcsillag május közepén került a boltokba. A regény terjedelmesebb, mint a megelőző kötetek, és az eddigi olvasói vélemények nagyon pozitívak. Bár én még csak az első kötetet olvastam (hamarosan a poszt is várható), de már megrendeltem ezt a részt is.

Jo Walton Mások között című regényét már legalább egy éve ígérgeti a Metropolis Media, akkor lebegtette meg első alkalommal a megjelenés tényét, és én azóta várok erre a könyvre. Most végre megjelent, viszont mindez olyan csendben történt, hogy a nagy várakozásban még én is alig vettem észre. De végül csak felfigyeltem rá, és így a Ti figyelmetek is fel tudom hívni a regényre.

Az Athenaeum Kiadó a tavalyi évben szerzőválogatást tartott, amelynek eredményeként az idei évben sorra jelennek meg a kiadó gondozásában első könyves magyar szerzők regényei. Bár a név megtévesztő (hozzászoktunk már ehhez), de Norbert Winney személyében egy újabb magyar szerző kötetéről van szó. A Sárkányok, farkasok & almák fülszövege figyelemfelkeltő, a borítójára pedig csak annyit lehet mondani, hogy egyszerűen gyönyörű.


Amy Kathleen Ryan Ragyogás trilógiája azon ifjúsági sorozatok közé tartozik, amely szerintem méltánytalanul elhanyagolt kis hazánkban, nem kapja meg azt az elismerést és rajongást, amelyet igazából megérdemelne. Ennek oka nem más, mint hogy nem csöpög a romantikától, nem ragad a sziruptól, hanem helyén kezeli mindezt és helyette a történetre, komoly témákra helyezi a hangsúlyt. Éppen ezért féltem is tőle, hogy a Maxim Kiadó végül úgy dönt, a trilógia harmadik kötete már nem is fog megjelenni, de ez a félelmem most már semmivé lett, mert a Láng már ott sorakozik a könyvesboltok polcain és várja a vásárlóit. Csak azt a rózsaszínbe hajló borítót tudnám felejteni...

David Levithan egyszer már leírta ezt a történetet a Nap nap után-ban, de ezúttal a másik szereplő, Rhiannon szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket és az érzéseket. Az Egy másik nap tehát az Every day-sorozat második kötete, és vélhetően ugyanannyira kedvelhető, mint az első rész - bár bevallom, hogy még azt sem olvastam.

A Könyvmolyképző Kiadó megjelenései között az utóbbi egy-másfél évben jelentős mennyiséget képviselnek a romantikus, adott esetben erotikus jeleneteket is bőven tartalmazó kötetek. Sarah McLean korábban már bizonyított a hazai olvasóknak a magyarul megjelent két kötettel - A csábítás kilenc szabálya, A hódítás tíz szabálya. Az egymáshoz lazán kapcsolódó, de önállóan is olvasható regényeket tartalmazó sorozat harmadik kötetének megjelenését - amely a Tizenegy botrány egy herceg meghódításához címet viseli - már lelkes olvasótábor várta. Magam is kíváncsi vagyok történetre.

Májusra tehát ennyi. Panaszt úgy gondolom hogy senki sem tehet, mert ebben a hónapban is sorozatbefejező részek, új szerzők történetei, ifjúsági kötetek és könnyed kikapcsolódást jelentő botrányok élvezetes leírásai közül válogathatunk.
Hogy mi lesz júniusban? Hatalmas könyvdömping, rengeteg jó regény megjelenése. A júniusi poszt sokkal hosszabb lesz ennél - igyekszem majd vagy tematika, vagy pedig kiadó szerint csoportosítani majd a sok jó könyvet.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons