Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. május 9., hétfő

Janet Evanovich - Lee Goldberg: A nagy zsákmány (Fox és O'Hare 1.)

Magam sem hittem volna, hogy annyira meg fogom kedvelni Janet Evanovich Szingli fejvadász sorozatát, mint ahogy az végül is bekövetkezett. Csak nekikezdeni volt nehéz - az a fránya borító volt az oka a mindennek -, aztán már ment minden a maga útján, és gyakorlatilag egymás után habzsoltam a köteteket. Mármint az első négyet, mert utána már csak a már magyarul kiadott részek újra kiadásai jöttek, de új történet nem érkezett - a mai napig sem. 
Nem csoda tehát, ha nagyot dobbant a szívem, amikor hírét vettem, hogy végre újabb Janet Evanovich kötet jelenik meg magyar nyelven. Igaz, hogy tulajdonképpen egy másik sorozat kezdő kötetéről van tulajdonképpen szó és a hölgy nem is egyedüli szerzője a regénynek, de ilyen kis problémákon nem akadok fel. Hogy akkor miért vártam majd két évet az olvasással? Mert vártam a folytatást!

Értékelés: 9/10
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 308 oldal
Borító ár: 2.999,- Ft
A mű eredeti címe: The Heist
Fordította: Komáromy Zsófia
Sorozat: Fox és O'Hare
Folytatás:
2.) A nagy hajsza
3.) A nagy meló
4.) The Scam
5.) The Pursuit
Műfaj: krimi, kaland, humor
Az a nagy igazság, hogy én nagyon élveztem ezt a regényt - annak minden egyes fejezetét! Az elejét azért, mert Kate és Nick teljesen más térfélen játszottak, egymás ellenfelei voltak: Kate ügynökként, Nick pedig a svindlerek legnagyobbjaként vett részt a játszmában. A végét pedig azért, mert... erről majd inkább később fejteném ki a véleményem.

A kiindulási helyzet így foglalható össze röviden és tömören: a bűnüldözés hőse a bűn megszállottja ellen - az egyik pedig nem tud létezni a másik nélkül, mert ha Kate nem üldözné, akkor Nick sem törne újra és újra borsot a nő orra alá, nem vállalná fel az ismétlődő veszélyt. A lapokon kibontakozó macska-egér harc egyszerre cselekményes, ötletes, elképesztően szórakoztató és... véresen komoly.

Aztán Kate végül győzedelmeskedik és bilincs csattan Nick csuklóján, de a férfi továbbra is elemében van: a nem várt - vagy talán inkább kiszámítható? - fordulat ismét bámulatosan megtervezett, döbbenetesen egyszerű és megint csak kifejezetten szórakoztató.

Nick lazasága és Kate szabályokhoz való ragaszkodása már meg is adja a történet alaphangulatát: az ellentétek vonzzák egymást és ha a részeket nézzük, akkor azok teljes egészet alkotnak - a másik szívatása szinte folyamatos. Ez a kettős azért tud mindenkinél jobban együtt működni, mert a felek ismerik egymást: tisztában vannak a másik gyengeségeivel, gondolkodásának menetével - talán túlságosan alaposan is.

Mondják, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, ahogy az is igaz, hogy a kutyából nem lesz szalonna - ha ezt a kettőt pedig összerakjuk, akkor abból lesz a Fox és O'Hare sorozat kezdő kötete: a legnagyobb svindlerek végrehajtója kiagyalja azokat az átveréseket, amelyekkel a legnagyobb csalókat csalják csapdába, ebben pedig segítőtársa egy ügynök. Elképesztően jó történet, elképesztően jó páros.

Ugyanez az írókra is igaz: Evanovich a humorát, a csipkelődőd stílusát, Goldberg pedig a ragyogó ötleteit és a mozgalmas jeleneteket hozta a csapatba. Bár még az is lehet, hogy rosszul gondolom és nem teljesen ez a leosztás, de ez mindegy, mert a végeredmény működik, a regény egyszerre szórakoztat, elképeszt és kikapcsol.
"Néha, ha egy terv jó, minden más, mindaz, amit nem irányíthatunk, egyszerűen a helyére kerül, pontosan, ahogy kell. Jó előérzetem van."
Kedvencem a regényben a svindlik kidolgozása és megvalósítása: magas szintű emberismeret, rengeteg ötlet, a lehetőségek maradéktalan kihasználása, a veszélyhelyzetek sorozata és persze a humoros szituációk egész sora. A történet pörög, az átverések tervezése ugyanolyan élvezetes, mint a megvalósításuk, a fejezetek pedig ütemesen fogytak, mert mindennél jobban érdekelt, hogy az ellentétek ellenére - vagy éppen ezért - összeillő párosunk hogyan valósítja meg a lehetetlent és vágja ki magát a legképtelenebb helyzetekből is.

Nagyon jó volt! Nekem kifejezetten tetszett és határozottan jól esett olvasni - bár az is lehet, hogy jó volt az időzítés. Nem éppen egy Szingli fejvadász, de ez egyáltalán nem probléma, sőt... Kicsit ugyan hasonlít a stílus, de ez a történet azért komolyabb, ötletesebb és lendületesebb, a főhősnő pedig  - mivel FBI ügynök - sokkal keményebb csaj. Az elképesztő páros kalandja pedig információkkal meghintett igazi szórakoztató kikapcsolódás - ajánlom mindenkinek. Részemről már a második kötetet olvasom, amivel kapcsolatban annyit elárulok, hogy a szerzőpáros a kezdeti lendület megtartása mellett emelte a téteket.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons