Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2017. szeptember 16., szombat

John Scalzi: Bezárt elmék (Bezárt elmék 1.)

John Scalzi neve sokak számára összefonódott a Vének háborúja univerzummal, annak történeteivel - ahogy egyébként nekem is. Pedig a szerző más témákban is írt regényeket, említésre méltó történeteket és erről most magam is meggyőződhettem.
Egy ideje már szemezgettem ezzel a regénnyel, mielőtt belefogtam volna az olvasásába, mert bármit is állítok, engem is befolyásolnak az előítéleteim, a megszokásaim és még sok minden más is. De éppen olyan korszakomat éltem éppen, amikor a krimi és a thriller sokkal jobban csúszott olvasás szempontjából, mint bármi más műfaj és stílus. Nosza, gondoltam, itt az idő, hogy belevágjak a régóta olvasásra váró futurisztikus politikai thrillerbe, és ezt meg is tettem.

Értékelés: 10/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 306 oldal
Borító ár: 3.280,- Ft
A mű eredeti címe: Lock In
Fordította: Farkas Veronika
Sorozat: Bezárt elmék
Folytatás:
2.) Head on
Kategória: sci-fi, krimi, techno-thriller, thriller
Az alapszituáció szerint egy járvány söpört végig a Föld lakosságán, amelynek tünetei első körben az infulenzáéhoz hasonlítottak, de a  végső hatásai és a következményei attól lényegesen eltértek. A betegség második stádiuma agyi- és gerincvelő gyulladást, a harmadik stádium pedig a perifériás idegrendszer teljes bénulását okozott, ezzel "bezárta" áldozatait a saját testükbe. A fertőzés világszerte négyszázmillió ember halálát követelte. A bezáródott - Haden-szindrómában szenvedő - áldozatok nagy száma miatt felgyorsultak az aggyal és az idegrendszerrel kapcsolatos kutatások, amelyek lehetővé tették a hadenesek visszaintegrálódását a társadalomba. Ezzel párhuzamosan kifejlődött a Haden-szindrómában szenvedők szükségleteiről gondoskodó iparág. A fejlesztések eredményeként a hadenesek képesek aktív tagjai lenni a társadalomnak: integrátorok vagy éppen szrípiók közreműködésével. A stabilnak tűnő helyzetet azonban veszélyezteti egy törvényjavaslat, amely éppen a Haden-szindróma által érintett emberek ellátására szánt összegeket csökkentené radikális mértékben.

Chris Shane FBI ügynök, aki most csatlakozott a szervezet egy különleges, a hadeneseket érintő ügyekkel foglalkozó csoportjához. Chris Shane azonban nem csak egy kezdő ügynök, hanem az egyik leghíresebb Haden-szindrómában szenvedő ember: a kórt három éves korában kapta el, a szülei pedig az üzleti és a politikai élet jelentős személyiségei. A kezdő ügynök első esete egy integrátor által elkövetett gyilkossághoz kapcsolódik, amelynek felderítésében hatékony segítséget nyújt nyomozásban tapasztalt partnerének.

Őszintén és meglepően tömören megfogalmazom a véleményem: nekem ez a regény nagyon tetszett, belefeledkezve és élvezettel olvastam. Már eleve az alapszituációt nagyon különlegesnek tartottam, bár tény, hogy az elején nem volt egyszerű megérteni, hogy ki kicsoda és miért is viselkedik úgy, de aztán összeálltak a részletek és onnantól kezdve már csak a nyomozás izgalma létezett.

Elég magas fokozattal indít a regény, amiből a későbbiekben sem vesz vissza, hanem ehelyett még rá is kapcsol. Az elején a kiindulási helyzet, majd ezt követően az arra épülő, illetve a törvénymódosítás miatt kialakult különleges helyzet megértése foglalja le az olvasót. Közben persze zajlanak az események, bonyolódik a helyzet és egy különleges fiatal kezdi meg - részben - önálló életét.

Véleményem szerint John Scalzi kifejezetten jól ragadta meg a témát, amelyet feldolgozott: a betegsége miatt önhibáján kívül a társadalom perifériájára szorult emberét, aki ugyanakkor mégis  az emberi közösség aktív és tevékeny tagja kíván lenni. Önmagában már az elgondolkoztató - és valljuk be, elborzasztó -, hogy milyen lehet az az élet, amelyben a saját testedbe vagy zárva és képtelen vagy bármilyen közvetlen kommunikációra. Tudom, tisztában vagyok vele, hogy "élnek" így emberek, és ha csak egy valamit kívánhatnék az élettől, akkor az tuti az lenne, hogy ne kerüljek hasonló helyzetbe, mert ez egyszerűen felőrli az embert. Még akkor is így van ez, ha a technika segíti az ilyen személyek aktív társadalmi közreműködését és közvetett kommunikációját.

A szerző alaposan átgondolta ezt az egész Haden-szindrómára épülő helyzetet és bemutatja a betegség minden oldalát, annak előnyét és hátrányát is. A hátrány egyértelmű: egy test, ami csak korlátoz, amiről gondoskodni kell, ami nem teljesíti az elme utasításait - a testet táplálni kell és persze a hosszas mozdulatlan fekvésnek is vannak következményei. És akkor az előnyök, amelyeket a technika szolgáltat és amelynek eredményeként a tehetetlen testből kilépő szellem elfoglal egy másik testet vagy éppen egy mechanikus eszközt - mindegy, hogy az a város vagy az ország melyik részén található. 

Scalzi mindkét oldalt használja a regény folyamán, ezzel pedig nem csak beszél a Haden-szindrómáról, hanem teljesen elmélyíti az olvasó azzal kapcsolatos tudását és érzetét. Teljesen megérthető, hogy a hadenes miért úgy reagál, ahogy azt teszi, és miért vált ki a szrípiók feltűnése az emberekből olyan reakciókat, amiket végül okoz. Fontos megérteni ezeket az érzéseket és reakciókat, mert szerves részét képezik a regény cselekményének.

A hadenesek világának lényeges szereplői az integrátorok, azok az emberek, akik átélték a fertőzést, de ők nem bezáródtak, hanem a betegség következtében módosult az agyuk, képesek befogadni a testükbe egy másik tudatot, ezzel helyet és lehetőségeket adhatnak a bezáródottaknak. 

Érdekes alapszituáció, jól átgondolt világ és személyiségek, rendkívül érdekesen és logikusan összerakott cselekmény, amely képes volt arra, hogy odaszegezzen a könyv mellé és teljesen kikapcsolta számomra a külvilágot. Nem csak a főszereplők, a nyomozópáros karakterei érdekesek, hanem a történet főgonosza is kivételes személyiség, külön öröm volt megérteni a motivációját és a gondolkodását, mert abban aztán semmi őrült, semmi rendkívüli nem volt, csak a színtiszta realitás, éleslátás, természetes reakció és az üzleti érzék megtestesülése.

Ez nagyon jól sikerült, ezt most nagyon jól esett olvasni! Sci-fi is, krimi is, ugyanakkor mozgalmas és lebilincselő is. Ajánlom mind a két zsáner rajongóinak, aki pedig mind a kettőt kedveli, különösen élvezni fogja a történetet. Szóval Mr. Scalzi, ezentúl cseppet sem ragaszkodom ahhoz, hogy csak és kifejezetten sci-fit írjon, lehet nyugodtan kalandozni más stílusok, műfajok felé, mert ha azokat is ilyen alapossággal, átéléssel és élvezetesen rakja össze, akkor abból csak jó dolog, egy újabb fantasztikus és emlékezetes történet sülhet ki. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons