Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. április 23., szerda

Clark Asthon Smith: Gonosz mesék

Hosszúra nyúlt várakozás előzte meg a kötet megjelenését, egy sajnálatos egészségügyi probléma miatt elhúzódott a szerkesztés, ezért csúszott a nyomdába kerülés. Majdnem egy teljes évet. A válogatást elolvasva azt kell mondanom, hogy még így is megérte, mert ismét egy olyan szerzővel sikerült megismerkednem, akinek művei egyébként biztosan nem kerültek volna a kezembe.
Ismét csak elismerés illeti a kötetet összeállító műhelyt és a kiadót, mert ez a kiadvány hozza a sorozatra jellemző megszokott és kiemelkedő minőséget. Bár bosszús voltam a megjelenés csúszása miatt, de sajnáltam volna, ha ennek a minőség látta volna kárát. Akkor már inkább a várakozás.

A Klasszikus címkével ellátott sorozat kötetei közül nem mindegyiket olvastam, de M. R. James, illetve Sir Arthur Connan Doyle novelláinak válogatásai meghatározó és különleges élmény jelentettek a számomra, amelyek sorát most már a Gonosz mesék kötetben szereplő írások hatásai is gyarapítják.

Clark Asthon Smith kortársa és barátja, H. P. Lovecraft így nyilatkozik a történetekről: "Semmi kétség, Averoigne az a fajta hely, ahol nem tanácsos letérni az országútról!" Bölcs tanács, érdemes megfogadni és ezzel a tudással felvértezve belekezdeni a kiadványban található művek olvasásába.

Ami a kötet értékelését illeti, bizony nehéz helyzetben vagyok, hiszen a részletes szerkesztői előszó, - amelyből megismerhetjük a szerző életútját, az írások keletezésének körülményeit, a korra jellemző hangulatot - nehezen múlható felül, ahogy a minden novella előtt található rövid ismertető is annyi információt tartalmaz, amely alaposságával nem lehet vetekedni. Ha pedig mindez nem volna elég, akkor a kötet végén "Bolyongások egy képzeletbeli francia tartományban" címmel egy olyan részletes értékelést és elemzést olvashatunk, amelyért Molnár Andrást csak elismerés illeti, és amelyet részemről - lévén nem vagyok képzett műkritikus - képtelenség felülmúlni.

Milyen lehetőségek maradnak ezek után az egyszerű olvasó kezében? Leginkább csak annyi, hogy összefoglalja a kötettel kapcsolatos érzéseit és megpróbálja ezt átadni az érdeklődőknek. Ezt többé-kevésbé már meg is tettem, hiszen a kiadvány kiemelkedő minőségéről és szerkezeti felépítéséről részben már említést tettem... de ez csak egy szelete az összhatásnak.

Talán érdemes lenne azzal kezdenem, hogy ezek a válogatások nem arra valók, hogy egy ültő helyben végezzünk az olvasásukkal, hanem igenis érdemes lassan és beosztva megismerkedni velük, talán úgy nagyobb az élvezet is és nem lanyhul az érdeklődés.
A régies, de mindenképpen a korra jellemző fogalmazási stílus, történetvezetés egyaránt  figyelmet követel magának. Ha mindehhez még hozzáadódik az írói stílus is, amely Smith esetében eléggé terjengős, szóvirágos, akkor még jobban érthető, amire utalok. Pedig ennek a kötetnek az írásai még a könnyebben olvasható kategóriába tartoznak, Smith gazdag szókincse és hangulatteremtése pedig csak fokozza az élvezetet. Aki egyébként bármelyik korábban emlegetett úriember, vagy éppen H. P. Lovecraft írásait kedveli, annak C. A. Smith stílusa és ötletekkel, misztikummal teli történetei sem lesznek ellenére.

A művek keletkezése körüli nehézségeire legjobban abból lehet következtetni, hogy bizony nem egy történetnek több befejezése vagy éppen egymástól eltérő, átírt verziója is létezik. Hatalmas piros pont a szerkesztőknek, amiért ilyen esetekben mind az eredeti mű, mind pedig az átirat fordítását elérhetővé tették. A függelék gyakorlatilag ilyen verziókkal és egyéb nyalánkságokkal, érdekességekkel van tele.
"De múlt és jövő egyszerre létezik azzal, amit jelennek hívunk, s csupán két szelete az idő nagy körének. Aszerint látjuk és nevezzük el őket, hogy a mi helyünk hol van a körben." 
A történetek egy képzeletbeli francia tartományban, Averoigne-ban játszódnak, időben pedig a gótika korától a napóleoni háborúkig tartó időszakot ölelik fel, amely változatos események elmesélésére ad a szerzőnek lehetőséget. Az írások fő alapköve a papság és a folyamatosan jelen lévő, mindenhol lesben álló kísértés, valamint vele szemben tanúsított ellenállás.
Mindezek mellett jelen van még a szerelem és annak minden fokozata, a kezdeti lángolástól egészen az elhanyagolt házasságig, a mágia, a misztikum és sokféle ősi és egyéb fantasy lény: van itt szatír, vámpír, démon, lámia, kolosszus, vízköpő, farkasember vagy éppen varázsló és nekromanta. Engem személy szerint ez a sokféleség, a misztikum, illetve a régi mondák, mítoszok egyedi feldolgozása vagy azokra való utalás fogott meg az író műveiben. Persze a maguk módján élvezetesek és sok esetben tanulságosak vagy éppen szarkasztikusak voltak a novellák eseményei, amely szintén kedvemre való volt.
"(...) mert vékony szövésű az a fátyol, amely az embert az istentelen mélységektől elválasztja."
Sok esetben úgy éreztem, hogy bár az olvasott történet érdekes, de mai szemmel nézve nem éppen pörgős és félelmetes, vagyis eléggé lapos, de aztán átértékeltem a véleményem, mert beleestem a "mindent a modern elvárásoknak akarok megfeleltetni" szemléletmódba, így néztem ezeket az írásokat is. Egy egészen picit változtattam a nézőpontomon, engedtem, hogy átjárjon a kor hangulata és el kellett ismernem, hogy a keletkezésük időpontjában ezek nagyon is ütős novellák voltak, amelyek bizony komoly hatást váltottak ki az olvasókból. Hatásuk még ma is van, csak oda kell figyelni rájuk és elmerülni a világukban. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni az olvasásnál, és aki modern, pörgős, véres történetekre számít, az inkább nem vegye a kezébe a kötetet. 
Összességében tetszett, amit olvastam és biztosan vevő leszek a szerző további válogatásköteteire, történetciklusaira is, főleg, hogy azok közül az egyik, a Hyperborea, egy ősi, letűnt világban, a  másik, a Zothique pedig a Föld alkonyán, a barbárságba visszasüllyedt emberek világában játszódik.

Mindenképpen emeli az élvezet mértékét a kiadvány szerkezete és az összeállításába belefektetett hatalmas mennyiségű munka nélkül a hatás nem lenne akkora, mint ahogy most érzem. Ez így együtt tökéletes és egymást kiegészítve nyújt hatalmas és utánozhatatlan élményt.




Értékelés: 8/10
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 330 oldal
Teljes ár: 2.990,- Ft
Kiadói sorozat: Mesterművek Klasszikusok
Sorozatrész: 8.
Forrás: névnapi ajándék (@zsorzsi, 2013.)

A sorozat további részei:
MesterMűvek Klasszikusok:
1. Robert E. Howard: Kull király és az ősök
2. M. R. James: Szellemjárás Angliában
3. Jack London: Kóbor csillag
4. Robert E. Howard: Bran Mak Morn és a piktek
5. Sir Arthur Connan Doyle: Jobb nem firtatni
7. Robert E. Howard: Cormac Mac Art és a vikingek


MesterMművek Sci-fi:
1. Ursula K. Le Guin: A Rege
2. Piers Anthony: Khton
3. Alfred Bester: Tigris! Tigris!

MesterMűvek Fantasy:
2. Jo Walton: A király békéje
3. Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos
4. Orson Scott Card: Bűvölet

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons