Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. február 18., csütörtök

Orson Scott Card: A kovácsinas (Teremtő Alvin 3.)

Orson Scott Card egy zseni - egyszerűen képtelen vagyok másként tekinteni rá, vagy az írásaira, de legfőképpen erre a sorozatára. Nem úgy zseni, hogy hihetetlen és elképzelhetetlen dolgokat talál ki, megfejthetetlen és elképesztő csavarokat produkál az írásaiban - bár azokból is akad bőven, csak éppen nem ennek a sorozatnak az eddig olvasott köteteiben -, hanem teljesen más szempontból. A mindennapi apróságok, a történelmi tények, az emberek által elkövetett hibák elé állít görbe tükröt, az emberi természetet helyezi a fókuszba, majd az egészet az olvasó orra elé tolja, mint amolyan tanmesét - értsen meg mindenki belőle annyit, amennyire éppen az adott életszakaszban vagy élethelyzetben szüksége van. Egyszerre zseniális és elképesztő, mert ahhoz, hogy valaki összehozzon egy ilyen, mondanivalókkal teli történetfolyamot bizony rengeteg információval és tudással, széles látókörrel kell rendelkeznie. Card esetében ezek szerint mindez adott, ő pedig kellő érzékkel ki is használja minden képességét, történetekbe sűríti azok eszenciáját - részemről pedig örömmel olvasom ezeket a regényeket.

Értékelés: 10/10
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 387 oldal
Eredeti cím: Prentice Alvin
Fordító: Horváth Norbert
Borító ár: 2.990 ,- Ft
Sorozat: Teremtő Alvin
Előzmény:
1.) A hetedik fiú
2.) A rézbőrű próféta
Folytatás:
4.) Vándorlegény
5.) Fáklya
6.) Kristályváros
7.) Master Alvin
Kategória: fantasy, alternatív történelem,
bűbájosság, vallás

Akciós vásárlás a Delta Vision Webáruházban:
nyomtatott, illetve ekönyv formátumban.

A szerző további művei:
Végjáték, A Holtak szószólója, Fajirtás,
Az elme gyermekei
Ender árnyéka, A Hegemón árnyékában,
Árnyékbábok
Múltfigyelők, Bűvölet, A kegyelem ára
Hol is tartunk most? Ez a sorozat harmadik kötete, és Alvin immár tizenegy - majdnem tizenkét - éves. Az első rész a fiú születésétől a tíz éves koráig tartó időszakot mutatta be, a második kötetbe ezzel szemben csupán egy év eseményeit sűrítette bele a szerző. A rézbőrűekkel tett kis kitérő éppen elegendő volt ahhoz, hogy Alvin pont egy évvel később érkezzen meg Hatrack városába, ahol a korábbi egyezségnek megfelelően majd az inaséveit tölti el. Peggy, a Fáklya lány látja a fiú érkezését, és már előre fél annak bekövetkeztétől, amit a jövőből kiolvasott. Nem csak Alvin érkezik meg azonban a városba, hanem két másik jövevény is - egy rabszolgalány és félvér csecsemő kisfia -, akiknek jelenléte alapjaiban változtatja meg azt, ami addig biztosnak, stabilnak és kőbe vésettnek tűnt. A jövő innentől kezdve pedig bárhogy alakulhat...

Már ott is a kulcsszó az előző bekezdésben, ami ennek a résznek a történéseit meghatározza: a rabszolgaság. Határozottan úgy tűnik, hogy az amerikai kontinens ez   egy halmozottan terhelt időszaka volt: a vallási konfliktusok, az őslakosok és a fehér telepesek nézetkülönbségei mellett még a rabszolgaság is rányomta bélyegét a mindennapokra. Ha pedig ezek közül kettő összetalálkozik és erősítik egymás hatásait, akkor a z a korábbiakban elképzelhetetlen tűnő következményeket okozhat. Pont ez történt ebben a kötetben - az események pedig, mint a dominósor, megindultak és bizonyos szinten irányíthatatlanná is váltak. De biztos, hogy a rabszolgaságnak csak egyfajta megnyilvánulása létezik?

Történetünk a rabszolgatartó délen kezdődik, amikor is egy földbirtokos - Cavil Planter - a felesége betegsége miatt szexuális igényeinek és szükségleteinek erős fokú kielégítetlenségétől, valamint gyermektelenségtől szenved. Kilátástalan helyzetére vallásos ember lévén a Szentírástól várja a magyarázatot és a megoldást. Ez utóbbival kapcsolatban úgy véli, hogy meg is találta azt, de még próbál ellenállni - ekkor lép be a képbe a Pusztító egy Felvigyázó képében, a birtok rabszolganői pedig ezt követően egymás után hozzák a világra a félvér gyermekeket. Az egyik rabszolgalány bűbáj alkalmazásával megszökik és egészen a Hió partjáig jut kisfiával, ahol is Peggy látja meg az érkezésüket, Hatrack város egyes lakói pedig a segítségükre sietnek.

Az anya ugyan meghal, de az érkezése teljességgel összekuszálja a sors addigi fonalait, egyes ajtókat bezár, másokat kinyit - Peggy pedig egy jobb jövő reményében kihasználja a változás lehetőségét. Ezért fordulhat elő az, hogy amikor Alvin a városba érkezik, Peggy nem várja a fogadóban, így a fiú egyedül marad, a várva várt magyarázatok megszerzésének lehetősége pedig - időlegesen - kicsúszik a kezéből.

Szerintem a sorozat eddigi kötetei közül ez sikerült a legjobban, ez a legcselekményesebb, és eddig ez a kedvencem. Terjedelemben ugyan meghaladja a korábbi részek oldalszámát, de ennek ellenére is jó ütemben haladtam a történettel - lekötött a szereplők életének alakulása. Ismét egy nagyobb időszak eseményei és történései kerültek bele a kötetbe, mert Alvin majdnem tizenkét évesen érkezik Hatrack városába és már majdnem felnőttként, tizenkilenc évesen hagyja el azt. Hét év, ennyi az inasévek száma, amelyről a megállapodás szól, és Alvin ki is tölti annak minden napját - közben pedig sok mindent megél és sok mindent tanul.

Nem csak Alvin tanul azonban, hanem Peggy is, és teszi mindezt azért, hogy megszerzett tudásával segítse azt a fiút, akinek erről nincs semmi tudomása - no, meg persze kicsit a saját céljai érdekében is, de ezt az önzőséget könnyedén el lehet nézni a különleges lánynak. A kötet érdekes színfoltja Arthur Stuart, a félvér fiú, akit az anyja halála után a fogadósék, Peggy szülei fogadtak örökbe. Jelenléte meghatározó, a katalizátor szerepét tölti be a kötetben, és egyben szenvedő alanya is bizonyos eseményeknek.

A szerző több dologra is felhívja a figyelmet:
  • a tanítvány bármikor legyőzheti a mesterét, csak nem biztos, hogy ennek a mester örülni fog;
  • nehéz a félvérek élete a fehérek között, az előítéletek pedig nehezen kopnak el, valamint
  • az ördög sohasem alszik, befolyásolható emberek pedig mindenhol akadnak.
Ez a mondat azt hiszem jól összefoglalja mindazt, amit igazán fontosnak tartok a kötetben.
"- A legkisebb részecske az atom (...). ... a legkisebb részecske mind közül és nem lehet tovább osztani. (...)
- Hát mivel nincs apróbb dolog, mint a tűz apró darabjai, úgy gondolom, hogy nincs olyan dolog, mint az atom."
Csodálatos az, ahogy a fortélyokat használó embereken keresztül kitágul és színesedik a szerző által kitalált világ, amelynek eddig csak kis részleteit volt lehetőségem megismerni. Az olyan kifejezések, mint a bogárszalajtó, a fürkész, vagy a vízfakasztó nem csak érdekesek, hanem fontos részét is képezik a történetnek - és ahogy minden ember különböző, úgy nincs két egyformán gondolkozó, egyforma képességeket használó fortéllyal rendelkező személy.
" A Teremtő az, ki része annak, amit teremt."
Nagyon tetszett ez a regény: cselekményében és mondanivalójában is. Alvin, Peggy és Arthur egyszerű, de mégis megpróbáltatásokkal és kihívásokkal teli élete könnyedén megfogott magának, a döntéseiket befolyásoló tényezők alakulását, illetve azok következményeit élvezettel olvastam. A tanulság pedig egyértelmű és könnyen levonható: a sorsfordító dolgok néha apróságokon múlnak. Minden nehézség és akadályozó tényező ellenére Alvin tanul és fejlődik, időnként már kellő magabiztossággal használja az erejét. Bár az is tény, hogy igazán nagy léptékű fejlődést akkor ér el, amikor Peggy visszatér a városba és megosztja vele a korábban megszerzett ismereteit - akkor viszont fantasztikus élményeknek és változásoknak lehetünk tanúi. Mert végül tényleg igazzá válik Mendemondó könyvének egyik mondata: "Teremtő születik".

Nagyon kedvelem ezt a lassú folyású, de mégis élvezetes és tanulságos történetet, amely egy igazi fejlődésregény. Ezt a regényt egyszerűen jól esett olvasni: elringatott csodálatos nyelvezetével, nagy hatással voltak rám a szövegben elrejtett információk, elkápráztatott az eseményekbe szőtt tanok és nézetek sokszínűsége. Mindezek mellett pedig azt is jó érzékkel mutatta be a szerző, hogy a fejlődés minden lépcsőfoka jelentőséggel bír - méghozzá nem is kevéssel.

Továbbra is csak ajánlani tudom ezt a sorozatot, amely szerintem engem pont a legjobb időpontban talált meg, egyszerűen iszom a kötetek minden szavát. Hamarosan folytatom is a Vándorlegénnyel, mert érdekel Alvin sorsának további alakulása. Ti mikor kezdtek neki?

2 megjegyzés:

onsai írta...

Nagyon jó értékelés volt :)
Kedvenc sorozatom <3

Shanara írta...

onsai: Bocsánat, de csak most vettem észre a hozzászólást, kicsit lefoglaltak a mindennapok. :( Köszönöm! Minden egyes rész annyi gondolatot ébreszt bennem, hogy alig győzöm leírni azokat, vagy kiválogatni közülük a fontosabbakat. De nagyon élvezem. :)
Azóta már elolvastam a következő részt is (hamarosan az értékelés is kikerül), és tervben van az ötödik kötet, a Fáklya olvasása.
Az eddigiek ismeretében nem csodálom, hogy a kedvenced - nekem is az lett -, mert tényleg fantasztikus sorozat. De leginkább elgondolkodtató. :)

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons