Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. április 14., hétfő

Nevada Barr: Ördögkatlan (Anna Pigeon 0.)

Ez a kötet nem más, mint egy előtörténet, amelyet a külföldi olvasók utólag ismerhettek meg, kis hazánkban viszont ennek a résznek a megjelenésével kezdődött el a sorozat. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy időrendben kerülnek kiadásra Anne Pigeon kalandjai és még szerencsésebbek lennénk, ha végre folytatódna a sorozat, mert a következő kötetet már megígérte egy ideje a kiadó, de azóta sincs róla semmi hír, ez pedig elszomorít.
A történet már a fülszövegével felkeltette az érdeklődésem, de az olvasással kivártam, gondolva és remélve, hogy hamarosan lesz folytatás, ami azóta sincs. Erősen hezitáltam tehát az olvasással és úgy gondoltam, ha a regényt felveszem a Csökkentsd a várólistádat 2014. kihívás kötetei közé, akkor az talán annak ellenére is olvasásra fog ösztönözni, hogy még nincs folytatás. Így is lett.

Anna Pigeon meztelenül, betört fejjel, kificamodott vállal ébred egy víznyelő üreg mélyén a Glen Canyon sivatagos fennsíkján. Kiszáradt nyelve feldagadt a szomjúságtól. Fogalma sincs, hogyan került oda, nem emlékszik, mikor veszítette el a ruháját és az eszméletét. Kétségbeesetten próbálja felidézni, mi történhetett vele, és közben igyekszik felfedezni szűk börtönét…

Nem igazán tudtam, hogy mire számítsak a regénnyel és a cselekményével kapcsolatban, még a fülszöveg ellenére sem. Mert azt el kell ismerni, hogy egy víznyelő mélyén ragadt nő agóniájáról és haláltusájáról olvasni majd ötszáz oldalon keresztül - még akkor is, ha egészen pici formátumú a könyv - nem egészen tűnik vidítónak és mozgalmasnak. Szerencsére ez a történet nem csak erről szól, sokkal összetettebb és cselekményesebb ennél.

A szerző realistán és hihetően ábrázolja Anna döbbenetét, szenvedését, a sokkot, amelyet akkor él át, amikor visszanyeri eszméletét a víznyelő alján, amikor már a kiszáradás határán áll és amikor rádöbben, hogy mit tettek vele. Nem tudok mást mondani, csak azt, hogy elképesztően élethűen sikerült lefesteni egy védtelen és tehetetlen (valóban az?) nő agóniáját és zavaros gondolatait, és ugyan nem ez a könyv legmozgalmasabb része, de lelki szempontból az egyik legerősebb, bár nem sokkal előz meg egy másik jelenetet. 
"A szépség kicsit olyan, mint a szerencse. Nem számít, hány emberrel osztozunk rajta, egy darabka mindig marad belőle."
Sokáig a víznyelő az egyetlen helyszín, de aztán feltárul az a világ, ahol az üreg is található, ahol az egész történet játszódik és bevallom, hogy nagyon kíváncsivá tett mindaz a természeti szépség és különlegesség, amely a leírásokban elém került. Hajtott a kíváncsiság, hogy utánanézzek, rákeressek a Glen Kanyonra, illetve egyes részeire és a képeket meglátva a szavam is elakadt. Innentől kezdve teljesen másként figyeltem a leírásokat és magát a cselekményt is, mert elvarázsolt, hogy ez a csodálatos táj mennyire szerves részét képezi a történetnek és mennyivel kevesebbet adna a regény, ha ugyanez a történet valahol máshol, egy teljesen hétköznapi helyen játszódna. Érik bennem a gondolat, hogy írnom kellene erről a természeti csodáról egy bejegyzést a Barangolás rovatba, de elképzelhetően ez nem mostanában lesz.

Ugyan ez Anna Pigeon regénye, de nem csak az ő nézőpontját követjük végig a könyvben, hanem a munkatársa, Jenny gondolatai is megelevenednek a lapokon. Nem értettem, hogy ennek miért volt így értelme, mert nem adott túl sokat hozzá a regényhez, de elkönyveltem annak, hogy hátrányban vagyunk a sorozatot eredeti nyelven olvasókkal, hiszem ők már Anna számtalan kalandját átélhették (a sorozat eredeti nyelven már a tizenhatodik kötetnél tart!), míg mi csak ezt az egyet ismerjük. Még az is lehet, hogy Jenny fontos szereplő lesz a továbbiakban, nézőpontja nélkülözhetetlen lesz, csak éppen még mi nem tudunk róla. Sajnos ebben a regényben Jenny gondolatai vagy a munkája (az emberi ürülék összegyűjtése a park területén, illetve az oktatások lebonyolítása) vagy Anna körül jártak. Egyik sem dobott fel igazán.

Az volt az érzésem, hogy a szerző szándékosan bonyolította túl a cselekmény, igyekezett elterelni az olvasó gondolatait és összezavarni, hogy ne vegye túl korán észre azt, ami nyilvánvaló. Volt olyan része a történetnek, amikor csak csodálkozva néztem, hogy Anna miért nem jött még rá az összefüggésekre, miért hagyja magát ennyire megvezetni? Ez a rész nem sikerült eléggé csavarosra és kiszámíthatatlanra, nekem legalábbis nem okozott megoldást az elkövető kiléte. Ahogy a motivációja sem, mert azt is könnyen ki lehetett találni, ellenben a háttérben álló okok megleptek, még akkor is, ha több jel is abba az irányba mutatott.

Anna fejlődése a regényben végig folyamatos, a gyászoló és megtört, a parkról és a vadonról mit sem tudó városi lányból a megpróbáltatások és az átélt kalandok hatására erős és határozott nővé válik, aki megtalálta a helyét a világban és vannak tervei a jövőre nézve. Csodálatra méltó a kitartása és az akarata, ahogy imádtam a színházzal kapcsolatos életszemléletét és az ott megszerzett emberismeret gyakorlatba való átültetését is. 

Vegyesek az érzéseim ezzel a regénnyel kapcsolatban, mert egy részről elvarázsolt a helyszín, más részről maga a történet számomra eléggé kiszámítható volt, de érzem, hogy a főszereplőben több van, mint, amit ebben a részben megmutatott magából, a folytatásokban még vagányabb és talpraesettebb lehet, mint amilyenné ennek a regénynek a végén vált. Igen, határozottan kíváncsi vagyok Anna további, a Glen kanyon különleges természeti képződményei között átélt kalandjaira. Vajon mennyi az esélye annak, hogy mindezt magyarul is megtegyem? Nagyon jó lenne tudni...


Értékelés: 7/10
Kiadó: Cor Leonis
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 477 oldal
A mű eredeti címe: The Rope
Fordító: Illés Róbert
Teljes ár: 2.990,-
Sorozat: Anna Pigeon, 
Folytatás: Oroszlánkörmök, A Superior Death, Ill Wind, Firestorm, Endangered Species, Blind Descent, Liberty Falling, Deep South, Blood Lure, Hunting Season, Flashback, High Country, Hard Truth, Winter Studí, Borderline, Burn
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2012.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons