Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. szeptember 13., szombat

Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan/Maureen Johnson: Bane Krónikák (1-6. könyv)

Magnus Bane, boszorkánymester. Ez az a mondat, ami jó néhányszor elhangzik a Pokoli szerkezetek, valamint a Végzet ereklyéi sorozat köteteiben. Ő az a szereplő, akit furcsa és egyedi stílusa ellenére is egyszerűen nem lehet nem kedvelni, ő az, aki újra és újra felbukkan a kötetekben, és valahogy mindig belekeveredik az éppen aktuális eseményekbe. Róla, vagyis az életéről azonban csak részinformációk jutnak el hozzánk, pedig hosszú élete során sok mindent átélt már, sok mindenkinek segített, még a boszorkánymesterek között is különlegesnek számít.
Ő tehát Magnus Bane, a démon apától és ember anyától származó boszorkánymester, akinek démoni ősére emlékeztető egyedüli külső jele a vágott, macskaszerű szemében mutatkozik meg - ebből a szempontból határozottan kegyesen bánt vele az élet. Magnus kedveli a pompát, nem veti meg a nőket, de ami már az első regénybeli felbukkanásakor nyilvánvalóvá válik, hogy van egy gyenge pontja, ami pedig nem más, mint a fekete hajú és kék szemű fiúk, férfiak. 

Cassandra Clare összetett világot teremtett meg a Pokoli szerkezetek és a Végzet ereklyéi sorozat könyveiben: árnyvadászok, alvilágiak és démonok. Kitörő örömmel üdvözöltem, amikor kiderült, ahogy Magnus életének jelentősebb eseményeit, egyes jeleneteit bemutató Bane Krónikák magyar nyelven is megjelenik, majd meglepődve tapasztaltam, hogy bár Cassandra Clare kötetenként öt-hatszáz oldalon képes a meséjét bonyolítani, de ezeknek az alig hatvan oldalas apró szösszeneteknek a megírásához mégis társszerzőre (nem is egyre, hanem rögtön kettőre) volt szüksége

1. könyv: Mi történt Peruban?
Értékelés: 4/10
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 56 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Borító ár: 999,- Ft / 1.699,- Ft
A mű eredeti címe:
What Really Happened in Peru
Sorozat: Bane Krónikák

Mikor játszódik? : 1791; 1885; 1890; 1962
Hol játszódik? : Peru
Melyik sorozathoz kapcsolódik? : egyikhez sem
Mikor érdemes olvasni? : nincs megkötés
Egyéb szereplők, kapcsolódások: Ragnor Fell, Catarina Loss (boszorkánymesterek)
Némi magánvélemény: Megdöbbenve vettem tudomásul, hogy ez vékonyka kötet nem is egy történet, hanem több apró történetecske egymás mögé helyezve. Kerestem az értelmét, de nagyon nem tudtam rájönni, hogy a szerzők mit akarnak elmondani ezekkel a szösszenetekkel - olyan összevisszának és cél nélkülinek találtam az egészet. Magnus... ő nagyon nem az a karakter volt, akiről eddig olvastam, alig ismertem rá. A stílus? Ez nem Cassandra Clare, az már első olvasatra is látszik. Olyan mintha az ő neve csak a háttérvilág miatt szerepelne a borítón, és minden más a szerzőpáros másik tagjának a műve lenne. Csakhogy ez nekem így kevés! Néha elmosolyodtam az olvasottakon (a kalózos történet és a zenélős rész egészen jó volt), és szerepelt a kötetben egy-két olyan esemény, amelyet kapcsolni lehet majd a fősorozatok köteteihez, de mindössze ennyi. Ez így összességében nagyon gyenge volt.


Értékelés: 4/10
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 56 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Borító ár: 999,- Ft / 1.699,- Ft
A mű eredeti címe: The Runaway Queen
Sorozat: Bane Krónikák
2. könyv: A szökevény királyné
Mikor játszódik? : 1791. június
Hol játszódik? : Párizs
Melyik sorozathoz kapcsolódik? : egyikhez sem
Mikor érdemes olvasni? : nincs megkötés
Egyéb szereplők, kapcsolódások: Saint Cloud (vámpír), Ragnor Fell (boszorkánymester)
Némi magánvélemény: Párizs, a forradalom kirobbanása előtt. A királyné a menekülési útvonalat keresi és ebben jelentős szerep jut Magnusnak is, illetve a kor újdonságának számító léghajónak. 
A történet teljesen különálló, nem kapcsolódik egy olyan részlethez sem, amely emlékezetes maradt volna a számomra a két alapsorozat köteteiből.
Újabb próbálkozás és újra ugyanazok a kérdések. Hol van az a Magnus, akit megkedveltem? Nem hiszem el, hogy megint két ember kellett ehhez a történethez? Cassandra egyáltalán részt vett ebben, vagy csak az alapötlet az övé? Nem érzem a stílusát, a gördülékenységet, ami jellemző az írásaira. Ahogy Magnus varázsa sem ugyanaz, mint a többi kötetben. Bármennyire is imádom a karakterét, eddig nagyon gyengén muzsikálnak a krónikái. Nagy kár érte.



3. könyv: Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale
Értékelés: 8/10
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 56 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Borító ár: 999,- Ft / 1.699,- Ft
A mű eredeti címe: Vampires, Scones, and
Edmund Herondale
Sorozat: Bane Krónikák

Mikor játszódik? : 1857
Hol játszódik? : London
Melyik sorozathoz kapcsolódik? : Pokoli szerkezetek
Mikor érdemes olvasni? : Pokoli szerkezetek trilógia előtt is lehet, de talán érdemesebb utána
Egyéb szereplők, kapcsolódások: Edmund Herondale, Linette Owens, Granville Fairchild, Charlotte Fairchild, Amalia és Roderick Morgenstern, Rachel Branwell (árnyvadászok), Lady Camille (vámpír), Alexei de Quincey (vámpír), Ralf Scott (vérfarkas)
Némi magánvélemény: Egy kiemelkedő fontosságú és meghatározó tárgyalásnak, no meg egy elsöprő erejű szerelem kibontakozásának lehetünk szemtanúi ennek a kis füzetnek köszönhetően. Az alvilágiak és az árnyvadászok egy tárgyaló asztal mellett helyezkednek el, bár a megegyezés nem éppen zökkenőmentes. De Magnus közben megismerkedik a vakmerő fiatal árnyvadásszal, Edmund Herondale-lel. Az előző kötetek gyenge szívvonala után csak hosszas töprengést követően mertem rászánni magam a folytatásra, de örülök, hogy megtettem, mert végre valahára olyat olvastam, ami nagyon is a kedvemre való volt. Ez a Magnus már ismerős, a szöveg minősége lényeges változáson esett át, a történetnek van értelme, van befejezése és a szereplők élnek. Tetszett, határozottan tetszett. A Pokoli szerkezetek trilógiában kaptam némi utalást az itt főszerepet játszó fiúval kapcsolatban, most pedig azt is megtudtam, hogy miért hozta meg azokat a döntéseket, amelyeket végül is meghozott.


4. könyv: Az éjféli örökös
Értékelés: 9/10
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 56 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Borító ár: 999,- Ft / 1.699,- Ft
A mű eredeti címe: The Midnight Heir
Sorozat: Bane Krónikák

Mikor játszódik? : 1903
Hol játszódik? : London
Melyik sorozathoz kapcsolódik? : Pokoli szerkezetek
Mikor érdemes olvasni? : Mindenképpen a Pokoli szerkezetek trilógiát követően
Egyéb szereplők, kapcsolódások: James Herondale, William Herondale, Tessa Grey, Jem Carstairs, Tatiana Blackthorn
Némi magánvélemény: Magnus és az árnyvadászok, különösen a Herondale vérvonallal való kapcsolata mindig is egyedinek tekinthető, nekem pedig mindig is a kedvencem lesz. Alig hogy Magnus megérkezik Londonba, összetalálkozik a fiatal James Herondale-lel, aki legalább olyan vad, mint az apja. Magnus társául szegődik vakmerő éjszakai kalandjában, majd mielőtt nagyon eldurvulnának a dolgok, hazacipeli és a szülők gondjára bízza a fiút. Imádtam ezt a részt és élveztem, hogy azokról a szereplőkről olvashatok, akikkel annyi időt töltöttem el a Pokoli szerkezetek trilógia oldalait bújva. Az eddig megjelent és elolvasott hat kötet közül ez a második legjobban sikerült, viszont a szereplők miatt számomra a legkedvesebb történet. 


5. könyv: A Dumort Hotel tündöklése
Értékelés: 7/10
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 56 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Borító ár: 999,- Ft / 1.699,- Ft
A mű eredeti címe:
The Rise of the Hotel Dumort
Sorozat: Bane Krónikák

Mikor játszódik? : 1929. szeptember - október
Hol játszódik? : New York
Melyik sorozathoz kapcsolódik? : Végzet ereklyéi
Mikor érdemes olvasni? : nincs megkötés
Egyéb szereplők, kapcsolódások: Aldous Nix (boszorkánymester), Edgar Greymark (árnyvadász, az Intézet vezetője)
Némi magánvélemény: A Dumort Hotel, amely a Végzet ereklyéi sorozatban már vámpírtanya, itt még eredeti rendeltetésének megfelelő létesítmény. Azaz mégsem, de ne szaladjunk ennyire előre. Ez a szesztilalom időszaka Amerikában és Magnus ugyan mi mást csinálna, mint valami illegálisat: zugivót üzemeltet - ha jön a razzia, akkor pedig beveti mágikus képességeit. Az üzlet jól megy, de közelít a gazdasági válság, már mindenki erről suttog, Magnus pedig figyelmeztetést kap, amit nem is tud figyelmen kívül hagyni. Ezzel egyidejűleg összefut az eddig élt legöregebb boszorkánymesterrel is, aki valami nagy durranásra készül, de Magnus ebben nem partner. Hmm... érdekes volt, helyenként jópofa humorral és hiteles történelmi tényekkel, de nem lett a kedvencem. Viszont az írói stílus határozottan javuló tendenciát mutat és a Krónikák történetei ebben a formában már egészen élvezhetőek.


Értékelés: 9/10
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 56 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Borító ár: 999,- Ft / 1.699,- Ft
A mű eredeti címe:
Saving Raphael Santiago
Sorozat: Bane Krónikák
6. könyv: Raphael Santiago megmentése
Mikor játszódik? : 1953
Hol játszódik? : New York
Melyik sorozathoz kapcsolódik? : Végzet ereklyéi
Mikor érdemes olvasni? : nincs megkötés
Egyéb szereplők, kapcsolódások: Raphael Santiago, Ragnor Fell (boszorkánymester)
Némi magánvélemény: Az eddigi legjobb történet a Bane Krónkák sorában, amely nem cselekményének összetettségével, hanem a karaktereivel vívta ki az elismerésem és a tetszésem. Már az alapötlet is elképesztő: Magnus, mint magándetektív és őrangyal, aki a szárnyai alá veszi a fiatal Raphael Santiago-t. A kivitelezés pedig egészen egyszerűen fenomenális: a páros hasizomformálásra is alkalmas beszélgetései elképesztően jól sikerültek, egymás agyára mennek ugyan, de mindkettő tudja, hogy ilyen vagy olyan okból, de szüksége van a másikra. Raphael célkitűzése az elején megdöbbentett, ahogyan az az erő és kitartás is, amellyel a megvalósítás felé tartott. Gördülékeny cselekmény, hatalmas beszólások, élvezetes párbeszédek és egy cél, aminek az elérése mindennél fontosabb: egy minden tekintetben kerek és tanulságos történet, nagyon jó tálalásban - élvezet volt olvasni. 


A borítókról...
Nagyon ötletes és kétségkívül dekoratív a sorozat eredeti borítója: a kép tulajdonképpen a tíz kötet borítóiból áll össze. Egyszerűen imádom!


És miközben gyönyörködöm az eredeti koncepcióban, bizony fáj a szívem, hogy a magyar verzió nem ezeket a borítóképeket vette át. Biztos van rá ok és magyarázat, hogy miért tért el a kiadó az eredeti megjelenéstől - mikor pedig minden más könyv esetében az eredeti megjelenésnél szokott maradni -, de akkor is fájlalom a dolgot...
Ugyan próbálkoztak valami hasonló elgondolással, de az meg annyira mesterkéltnek, művinek tűnt, hogy az olvasók rögtön felháborodtak. Ezt követően alakult ki az a borítógrafika - az adott kötetre jellemző tájkép vagy épület képe, valamint egy betű kedvenc boszorkánymesterünk nevéből -, amellyel végül is a nyomdába kerültek a kiadványok. Az eredetinek a nyomába sem ér, de még mindig jobb, mint az első elgondolás - mostanra sikerült egészen megbékélnem vele.

Lesz majd folytatás is, csak jelenjen meg a maradék négy füzetecske és azokat is elolvasom, valamint beszámolok az élményeimről.


4 megjegyzés:

Liliane írta...

Talán az volt, hogy a kis kötetek borítóinak ára olyan ,,magas" volt (itt azért van zárójel mert ez is relatív), mint például egy háromszáz oldalas könyvnek. Ez pedig nem érte meg a kiadónak. Ez nem hivatalos infó, erre emlékszem valahonnan. :D

Shanara írta...

Sejtettem, hogy valami hasonló ok lehet a háttérben. Ahogy azon sem csodálkozom, hogy sokat kértek az eredeti koncepcióért, mert nagyon ötletes és mutatós. :)

Unknown írta...

Ugyanezen a véleményen vagyok, mint Te. Egyelőre még csak 4 kötetet olvastam el, de az első kettő tényleg nagyon gyenge. Olyan, mintha valami pályázatra készültek volna ezek a kötetek, valami kezdő íról tollából.. Olvastam már ilyeneket. Sajnos nem tudom az előzményeket. Eleve nem is értem, hogy miért 10 kötetben adnak ki 50 oldalas novellákat. Nem éri meg egyszerűen a magyar kiadónak sem. Felnyomja a nyomdai árat, ha külön kötetekben jelennek meg a történetek. Így természetesen a magyar áruk is irreálisan magas... Nem tudom milyen szerződést írt alá a kiadó, de ha nem vették meg az eredeti borító jogát, esetleg az 1 kötetben való megjelenés is lehetséges lett volna és pozitívabb lehetett volna eladás szempontjából, hiszen az első két kötet annyira gyenge, Ha nem kölcsön kapom és megvettem volna, mint ahogy eredetileg tervezem, a harmadik negyediket el sem olvastam volna...

Shanara írta...

Azóta már elolvastam a folytatásokat is, de még nem vettem rá magam, hogy írjak róluk. Úgy érzem, hogy ha nem teszem meg hamarosan, akkor már nem is nagyon lesz miről, mert az olvasottak nem hagytak túl mély nyomot bennem. :(
A Dumort Hotel bukása és a New York-i Intézet csatája egész élvezhető és olvasható, de a másik két kötet megint elképesztő gyengére sikerült.
Többet, sokkal többet vártam ettől a sorozattól, Magnus sokkal jobb karakter volt az eredeti sorozatban, mint amit a saját krónikáiban produkált.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons