Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. január 8., csütörtök

3 éves a Könyvek erdeje, azaz újabb blogszülinap

Mit is mondhatnék? Örülök. Nagyon örülök, hogy idáig eljutott a blog és én is - hosszú volt ez a három év, ugyanakkor hamar el is röppent, örömökkel és egyúttal bukkanókkal is teli volt. Ez a blog az én gyermekem, a büszkeségem...
Hirtelen elhatározásból indítottam el, nem igazán tudtam, hogy mibe is vágom bele a fejszém: mondhatjuk úgy is, hogy besikerült. De ha már így történt, akkor igyekeztem kihasználni minden előnyét, közben pedig belerakni a szívem és a lelkem - mert ezt csak így lehet csinálni. Úgy voltam vele, mint a kisgyerek: felnéztem a nagyokra, igyekeztem lábra állni, bár sokat csetlettem és botlottam, jó néhányszor fenékre huppantam, de mint minden, a blogolás is egyre jobban ment. Növekedett az oldalmegnyitások száma, elindult a blog facebook oldala is, minden ragyogóan alakult.
Majd bekövetkezett egy olyan esemény, amely sokkal több időmet (és agykapacitásomat) foglalta le, mint szerettem volna és emiatt csökkent a bejegyzések száma, de még így is igyekeztem egyenletes teljesítmény nyújtani, a bejegyzéseim időzíteni. Bár látszik, hogy kevesebbet tudok foglalkozni ezzel a felülettel, de itt vagyok és remélem, hogy még sokáig itt leszek a továbbiakban is.

Szóval a blog immár óvodáskorba lépett. Nézzük akkor, hogy mi is történt az elmúlt egy évben. Mivel ennyire közel az előző év vége, az új év eleje, ezért ez a bejegyzés számomra mindig összemosódik az éves értékeléssel, amolyan két legyet ütök egy csapásra poszt.

Továbbra is igyekeztem folytatni a korábban már elindított blogrovatokat: a Várólista és a Polcra került rovatok havi rendszerességgel jelentkeznek, de a blog működésére leginkább a könyvértékelések voltak a jellemzőek. Ezekre még futotta az energiámból, sok minden egyébre már nem.
Így sajnos hiába kaptam felkéréseket, az időnként érkező kérdőívek megválaszolására és publikálására már nem jutott időm. :(

Legnagyobb örömömre ismét sikeresen teljesítettem a Csökkentsd a várólistádat kihívást - bár az olvasásra váró könyveim mennyisége minden igyekezetem ellenére egyre hosszabb. Pont ezért 2015-ben is próbára teszem magam.
Továbbra is jelennek meg véleményeim az ekultura.hu oldalon, 2014-ben 27 db könyvértékeléssel tettem gazdagabbá és remélem, hogy színesebbé az oldalt.

2014-ben is voltam a Könyvfesztiválon és a Könyvhéten, illetve ott voltam minden Borsodi Molyklub találkozón, de eljutottam a Rozsnyai János Miskolcon megtartott író-olvasó találkozójára is.


Szokás szerint következzenek a száraz tényadatok, amelyek azért elég beszédesek:

Olvasások adatai:
- 153 db könyvet helyeztem el az idén könyvespolcom egyre fogyatkozó helyein, illetve néhány kötet esetében előnyben részesítettem az elektronikus verziót;
- 133 db könyvet sikerült elolvasnom. És mert szeretem a statisztikát: ez 11,1 könyv/hónap, átlagosan 354 oldal terjedelemmel);
- Összesen 47.076 elolvasott oldal van mögöttem 2014-ben, amely havi szinten 3.923 oldalt, napi szinten 129 oldalt jelentett átlagban.

Kedvencek és kevésbé kedvencek, azaz az olvasási élmények hullámhegyei és hullámvölgyei:
Bár úgy tűnik, de nem is olyan könnyű kiválasztani az elmúlt év sok olvasott műve közül azt, amelyik a legjobban tetszett. Már csak azért sem egyszerű az eset, mert több műfajban olvasok és a különböző kategóriákba sorolt regényeket nem lenne igazságos egymáshoz hasonlítani - ezért minden kategóriából választottam egy - vagy több - kedvencet, emlékezetes olvasnivalót.

Young adult kategóriában mindent magasan vert Maggie Stiefvater A Skorpió Vágta című regénye, de nagy hatással volt rám Victoria Schwab Az Archívum című írásának, illetve a Felszabadulás című folytatásának hangulata. De legalább ugyanennyire kedveltem Robin LaFevers Sötét diadal című regényét is.

A sci-fi történetek nem igazán csúsztak az idén, de John Scalzi stílusa - főleg a könnyedsége és a humora - továbbra is a kedvencem - A lázadás hangjai különleges élmény volt és nekem még a Zoé története is tetszett (erről majd egy picivel később nyilatkozom).

Fantasy kategóriában Robin Hoob Élőhajók ciklusa (Bűvös hajó, Őrült hajó, A végzet hajója) utánozhatatlan élményt nyújtott, de China Miéville Kraken című regényének őrült zsenialitása is levett a lábamról és emlékezetessé tette a kapott élményt.

Bár az egyik inkább sci-fi, a másik meg urban fantasy, de humor tekintetében az idei évben On Sai Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál, illetve Gaura Ágnes Lángmarta örökség című regényei jelentették számomra a legkacagósabb kikapcsolódást.

Erotikus kategóriában is több meglepetés ért, mert magam sem gondoltam volna, hogy ennyire kedvelni fogom Christina Lauren Gyönyörű rohadék című, szenvedélytől sistergő írását, illetve Emma Chase Behálózva című aprócska, de annál élvezetesebb kötetét.

New adult kategóriában is sokat olvastam, a hányattatott sorsú fiatalok útkeresése, érzelmeik felfedezése, problémáik leküzdése sok különböző stílusban és környezetben került elém 2014-ben. Ebből a hatalmas kínálatból nekem mégis Jessica Sorrensen Callie, Kayden és a véletlen című regénye tetszett a legjobban.

Krimi és thriller kategóriában Donato Carrisi Démoni suttogás című könyve nyújtott maradandó élményt, szorosan a nyomában pedig ott loholt Sebastian Fitzek Ámokjáték című írása.

Az év nagy meglepetése volt számomra Tóth Csilla Körbe ég című kötete, amelynek nem mindennapi története és különleges stílusa nagy hatással volt rám.

Nem csak a legjobbak, de a legrosszabbak is mindig emlékezetesebbek, mint kellene. 2014-ben beletenyereltem jó pár olyan regénybe, amely nagyon nem tetszett, de a leginkább Thomas Chagnaud Másvalaki, illetve Andrew Davidson A vízköpő című írásai akasztottak ki - az előbbiről kidühöngtem magam, az utóbbi esetében nem akartam időt pazarolni a poszt megírására. Rachel Van Dyken Egyetlen című "remekműve" is rendesen kiakasztott - ki is dühöngtem magam miatta. A fentebb említett szerzők mindenesetre elérték azt nálam, hogy soha és semmikor nem akarok többet olvasni tőlük.

Néhány megkezdett sorozatnak sikerült a végére érnem (Vérmacskák, Sírkertek királynője, Pokoli szerkezetek, Razorland, Csitt, csitt, Élőhajók-ciklus, Sötét vihar, Déli Végek-trilógia), ennél persze lényegesen többet kezdtem el, de itt most csak azok közül szerepel néhány, amelyeket folytatni is fogok: Peter Grant sorozat, Charley Davidson, Denazen, Átokvetők, Szakítópróba, Démon-ciklus, Szeress, ha hazudok is, Grisa-trilógia, Behálózva, Hófehér trilógia, Végtelen ég alatt, Csak lélegezz!)


A blog teljesítménye:
- A látogatások száma 2015. január 07-én (reggel): 243.767 oldalmegnyitás (egy évvel ezelőtt mindez "még csak" 122.100-as érték volt), tehát egy év alatt közel annyiszor kattintottatok a blogra, mint a megelőző lévő két évben. Köszönöm nektek!
- A látogatásszámon is látszik, hogy mikortól esett vissza az aktivitásom és csökkentek a posztok számai. De nem panaszkodom, mert a legnagyobb havi látogatásszámot 2014. áprilisban érte el a blog, amikor is 12.072 alkalommal voltatok kíváncsiak a Könyvek erdejére.
- Nagy örömömre viszont sikerült megdöntenem a napi látogatásszám eddigi csúcsát, ugyanis 2014. december 27-én 564 alkalommal nyitottátok meg a blog valamelyik oldalát. Majd 2015. január 02-án ez az érték is megdőlt, ezentúl az 574 oldalmegnyitás az etalon a számomra. :)
- A közzétett bejegyzéseim száma: 581 db, amelyből az utóbbi egy évben 134 db került ki az oldalra.
- Az oldalon olvasható könyvértékelések száma 331 db, amelyből 96 db került ki az elmúlt esztendőben.
- A rendszeres olvasóim száma az egy évvel ezelőtti 68 főről 80 főre növekedett és ebben nincsenek benne a bloglovinon, valamint a facebook-on keresztül követők (az utóbbiak egyébként jelenleg 141 fős tömeget képviselnek) - persze vannak átfedések.

Azt hiszem mindent elmondtam... talán többet is fecsegtem, mint kellett volna. Most már csak az következik, hogy:


KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASSÁTOK A BLOGOT, 
HOGY TOVÁBBRA IS TÖRETLEN AZ ÉRDEKLŐDÉSETEK, 
HOGY FONTOSNAK TARTJÁTOK, AZT AMIT GONDOLOK!

MEGPRÓBÁLOK 2015-BEN IS ÉRDEKES ÉS TARTALMAS VÉLEMÉNYEKKEL SZOLGÁLNI A SZÁMOTOKRA.


4 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Boldog boldog szülinapot!!!! :)

Shanara írta...

Nagyon köszönöm! :) Érdekes élményeket adott nekem ez a három év. Sok mindennel lettem gazdagabb általa. :)

Lobo írta...

Boldog blogszülinapot :)

Mandi írta...

Boldog szülinapot!!!! És még sokat ezután is! :)

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons