Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. január 5., hétfő

Csökkentsd a várólistádat 2015 - A tervezet

Amióta csak értesültem róla, minden évben részt veszek a Csökkentsd a várólistádat elnevezésű kihíváson. Az utóbbi három évben - 2012-ben, 2013-ban és nagy örömömre 2014-ben is - sikeresen teljesítettem a kihívás feltételeit, így ebben az évben is nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a könyvek összeválogatásába.
Miről is szól ez az egész? Ezt a kihívást évről-évre - most már mintegy hagyományként, külföldi példát követve - Lobo hirdeti meg. A részletekről, a jelentkezés feltételeiről ITT és ITT is olvashattok.

Dióhéjban a lényeg: 12 db, olyan könyv elolvasása a feltétel, amely a kihívás kezdetekor legalább fél éve szerepel a jelentkező várólistáján (ami egyben azt is jelenti, hogy legalább fél évvel ezelőtt megjelent). A jelentkezésnek egy 12 db könyvből álló alaplistát és egy max. 12 db könyvből álló alternatív listát kell tartalmaznia.

A bevezetést követően nézzük, hogy mely könyveket választottam ki a 2015-ös évre. Bőven volt miből válogatnom, egyik könyvért sem kell messzire mennem, csak a polcról kell leemelnem őket.
Ez az év a sorozatoké lesz, van amelyikből csal egy, de van, amelyikből rögtön két kötete is a listára tettem - remélem, hogy nem fog beletörni a bicskám. 

Íme az alaplistám könyvei:
A vállalásom legfontosabb adatai:
Az alaplista:
      - magassága: 39,5 cm;
      - terjedelme: 5216 oldal;
      - tömege: 5,67 kg.
Az alternatív lista:
      - magassága: 32,4 cm
      - terjedelme: 5344 oldal
      - tömege: 5,51 kg
Mark Lawrence Széthullott birodalom sorozatának csak az első részét olvastam eddig, épp itt az ideje, hogy megismerkedjek a Tövisek királya és a Tövisek császára eseményeivel, és elkísérjem Jorgot hosszú és küzdelmes útján.
Maggie Stiefvater regényeit imádom, a Hollófiúk trilógia eddig megjelent köteteinek olvasását direkt halogattam eddig, de már nem tudok tovább várni a befejező kötet megjelenésére, ezért A hollófiúk és Az álomrablók felkerült a listára.
Anthony Sheenard Parázs-varázs című könyve nem mai darab, de állítólag nagyon jó, pont ideje, hogy én is olvassam.
Karen Chance Cassandra Palmer sorozatának kicsit hányattatott a sorsa. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb csak kiadásra kerül a hatodik kötet is, de addig is el kellene olvasnom a Hajnal átka és a Holdvadász című részeket. Még az is lehet, hogy a megelőző hármat is újra kell olvasnom - rég volt már az, amikor Cassie-vel kalandoztam.
Erre az évre is jutott egy a Delta Vision kiadó Mesterművek sorozatából: most éppen Orson Scott Card Bűvölet című regénye van soron. 
On Sai megfogott magának egyedi humorával és stílusával. Calderon történetével már végeztem, de mivel már megjelent a folytatás, ezért semmi akadálya a Szivárgó sötétség sorozat első részének, a Scar olvasásának.
Brandon Hackett is állandó résztvevője a kihívásaimnak, tavaly nem sikerült beütemeznem a könyve olvasását, idén egy másikkal, Az időutazás napjával próbálkozom - remélem, hogy sikerrel járok.
A sárkányok a kedvenc fantasy lényem és Rachel Hartman Seraphina című regénye már kacsingat felém egy ideje, talán az idén már sorra is fog kerülni.
Indrek Hargla középkori regényét, a Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-Templom rejtélye című könyvét hirtelen felindulásból, egy értékelés hatására vettem meg - ugyanilyen hirtelen került fel az alaplista polcára is.

Az alternatív lista könyveinek is megvan a maga története:
Annyian mondták már, hogy olvassam Anthony Ryan A vér éneke című fantasy művét - hátha most sor kerül majd rá.
Tavaly már olvastam egy China Miéville regényt, a Konzulváros pont megfelelő lesz az idei évre. 
Christopher Paolini Örökség cilkusának negyedik kötetét, az Örökség című részt még a megjelenéskor megvettem - nem éppen most volt, talán most már el is olvasom.
Benyák Zoltán regényei közül tavaly is olvastam kettőt, már csak A háború gyermeke van hátra és elolvastam a szerző minden megjelent könyvét.
Egyik kedvenc fantasy szerzőm Brandon Sanderson, regényei közül pedig a Ködszerzet sorozat a favorit nálam. A törvény ötvözete a Ködszerzet világán játszódik, de jóval később - mindenképpen meg akarok ismerkedni vele.
Dan Brown regényét, az Inferno című kötetet tavaly karácsonyra kaptam és nagyon érdekel Robert Langdon professzor legújabb kalandja.
David Gemmell Rigante ciklusának eddig csak az első kötetét olvastam, most a másodikat, az Éjféli sólyom című részt vettem célba.
Scott Westerfeld Leviatán sorozatának első részét a Leviatánt imádtam, de az élmény miatt megvártam, hogy a Behemót és a Góliát is a polcra kerüljön. 2015-ben rájuk is sort szeretnék keríteni.
Mason Murray Lélekcsapda című regényét ajándékba kaptam a húgomtól és a sógoromtól, ráadásul a kötet még dedikált is - pont ideje, hogy elolvassam.
Szakurazaka Hirosi A holnap határa című regényéra rögtön felfigyeltem, a filmet is meg akarom nézni, de előtte mindenképpen elolvasom a könyvet.
Szeretem a krimit, néha pedig a vérfagyasztó történetekre is szükségem van. Pont ezért szereztem be annak idején Tess Gerritsen regényeit, de eddig még egyet sem olvastam közülük, A sebész tökéletes lesz kezdésnek - aztán majd jöhet a többi.

No, akkor ezek után nincs más hátra, mint olvasni, olvasni és olvasni. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons