Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. július 15., vasárnap

Chloe Neill: Ha eljön a péntek (Chicagoland vámpírjai 2.)

A sorozat első és második részének hazai kiadása gyakorlatilag majdnem egyszerre jelent meg. Egy nagyon jó akció miatt egyszerre is vettem meg mind a két részt. Lehet, hogy ha nem így teszek, akkor az első könyv olvasása után elég kevés esélyét láttam volna, hogy beruházzak a sorozat következő kötetébe, mert a bemutatkozó rész jó volt ugyan, de nem igazán fogott meg. Miután azonban a folytatás is itt sorakozott a polcomon, így nem volt kérdéses a sorozat továbbolvasása sem. Utólag már örülök neki, hogy egyszerre megvettem az első két részt. De nézzük a részletes véleményem.
Felhívom a figyelmet, hogy ez a bejegyzés a sorozat első részére vonatkozóan tartalmaz spoileres információkat!
Miről is van szó ebben a részben? Az előző rész végén sikerült leleplezni a Cadogan-ház ellen szőtt összeesküvés vezetőjét, aki meg is kapta méltó büntetését. Ethan még mindig kételkedik Merit hűségében, pedig az életét köszönheti neki, amikor is Merit sikeresen megakadályozta Celina Ethan ellen tervezett merényletét. Celina büntetését a GT szabta ki, a Navarre-ház vezetését pedig szekundánsa, Morgan vette át. Meritnek így most már két vámpírmester között kell lavíroznia. Rossz hírt kap a Cadogan-ház, Celinát szabadon engedték. Biztosak lehetnek benne, hogy első útja Chicago felé fog vezetni. A másik rossz hír, hogy a vámpírok titkos vérszívó partikat, rave-eket szereznek, amellyel a vámpírok és emberek békés együttélését is veszélyeztetik. Ethan utasítja Meritet, hogy térjen vissza a társasági életbe és korábbi kapcsolatait felelevenítve és felhasználva szerezzen információkat, illetve juttassa be őt is a megfelelő társaságba. Meritnek nem tetszik a dolog, de a célt figyelembe véve megteszi a szükséges lépéseket.

A sorozat nyitó kötetével nem voltam igazán elégedett. A világ tetszett, de a szereplők közül senkit nem tudtam megkedvelni és a legtöbbjük kifejezetten idegesített. Azt kell mondjam, hogy ez a kötet ebből a szempontból pozitív csalódás volt, mert a szereplők mintha jobban a helyükön lettek volna, nem volt olyan eltúlzott a viselkedésük. Merit határozottan fejlődött, már használja az eszét és végre nem bénáskodik annyit. Ethan eddig rejtegetett énje is néha megcsillan picit, de ettől függetlenül még nem az igazi. Mallory és Catchet is határozottan visszafogottabb és valósabb volt ebben a részben, mint az előzőben. És kaptunk egy igazán jó, bár némiképp önfejű karakter Nicholas személyében. Határozottan alakul ez. :) Ebben a részben Morgan volt egy kicsit nyűgösebb a szokásosnál. Bár a humorát még mindig imádom (már amikor van neki), de voltak olyan húzásai a könyvben, amelyekkel nem igazán értettem egyet és kifejezettem Meritnek adtam igazat. Morgannel viselkedésével kapcsolatban egyébként is érzek valami furcsát. Na, majd kiderül, hogy jól gondoltam-e. :))
A történet világa is színesedik, mert amíg az előző részben csak fel-felbukkantak az alakváltók és akkor is csekély számban, ebben a részben már lényeges szerepet kapnak. Egész tetszett, ahogy bekerültek a képbe. Jó lesz ez a szál is, ha tovább gombolyítja az írónő.
A romantikus szál még mindig tartja magát az előző kötet szintjén. Hősnőnk vívódik, de azért nem adja könnyen magát. A szikrák ebben a részben is pattognak, de szexjelenetre nem kell számítani. A krimiszál, a nyomozás ebben a részben mintha erősebb lett volna, mint a másikban vagy csak azért érzem úgy, mert Merit jobban kivette belőle a részét. Nekem sokkal jobban tetszett, mint az előző kötet cselekményei. Az sem egy utolsó szempont, hogy Ethan is kibújt végre az asztal mögül és végre megmutatja, hogy miért is ő a ház feje. Celina természetesen további problémákat okoz.
Az előző kötet olvasása után sok kérdés maradt nyitva bennem. Ezek egy része ebben a részben megválaszolásra került. Merit megküzdött a tudathasadásos vámpír énjével. Kiderült, hogy miért nem érzett fájdalmat az átváltozása során, illetve hogy miért volt annyira kába. Vannak még nyitott kérdések és újak is merültek fel, de ezeket valahogy már helyénvalóbbnak érzem.
A magyar kiadás borítójától nem igazán voltam elragadtatva, de azért nem marad el a külföldi borítók minőségétől, sőt stílusban ugyanazt akarja hozni. Viszont a szövegben nincs sok hiba és továbbra is jó olvasni. Gördülékeny és csak úgy peregnek az oldalak. A humoros részek pedig kifejezetten a kedvenceim.
Szóval megszületett a döntésem: folytatni fogom ezt a sorozatot, mert ez a második kötet meggyőzött arról, hogy megéri. Pedig elég szkeptikusan álltam hozzá ehhez a második kötethez, de azért csak sikerült olyat adnia, amivel meg tudott győzni. Sőt, most már határozottan kíváncsi vagyok a folytatásra és remélem, hogy hamarosan a harmadik rész magyar kiadására is sor kerül. A kiadó tájékoztatása szerint az év vége felé tervezik a sorozat folytatását, de a megjelenés pontos dátuma még nem ismert. Nosza, én állok a folytatás elébe.



Pontszám: 9
Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 422 oldal
A mű eredeti címe: Friday Night Bites
Sorozat: Chicagoland vámpírjai
Előzmény: A lányok olykor harapnak
Folytatás: Twice Bitten, Hard Bitten, Drink Deep, Biting Cold, Hause Rules
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2012.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons