Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2018. február 15., csütörtök

Janet Evanovich - Lee Goldberg: A nagy meló (Fox és O'Hare 3.)

Könnyed kikapcsolódás, mozgalmasság, érdekes esetek, rengeteg információ és akció, pergő és élvezetes párbeszédek. Ha mindezt egy regényben akarom látni, akkor tudom, hogy melyik sorozat kötetére van szükségem: ez pedig a Fox és O'Hare. Nem is csoda tehát, ha a két előző, számomra elképesztően érdekes módon megoldott eset elolvasásával a hátam mögött a harmadik rész azonnal előrendelésbe került. A fülszöveg csak még jobban felkeltette az érdeklődésem, mert egészen különlegesnek ígérkezett ez a kaland is.

Értékelés: 10/10
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 295 oldal
Borító ár: 2.999,- Ft
A mű eredeti címe: The Job
Fordította: Komáromy Zsófia
Sorozat: Fox és O'Hare
Előzmény:
1.) A nagy zsákmány
2.) A nagy hajsza
Folytatás:
4.) The Scam
5.) The Pursuit
Műfaj: krimi, kaland, humor, akció
Nick Fox rajta van a legkeresettebb bűnözők listáján, az egyik legelismertebb svindlerként tartják számon - jelenleg mégis az FBI-nak dolgozik, bár ez utóbbi tényről nem sokan tudnak. A bűnüldözők jelentős többsége számára Nick nem más, mint egy szökött bűnöző, akit korábban Kate O'Hare kapott el és dugott rács mögé. Így nem is csoda, ha minden olyan esetben, amikor felmerül Nick neve elkövetőként O'Hare ügynököt hívják tanácsadónak. Kate ismeri legjobban a svindlert, ezért rögtön tudja, hogy nem ő az elkövető, de rá kell jönnie, hogy ki akarja a férfira terelni a gyanút. Az ügy azonban egy "egyszerű" bemártásnál bonyolultabb: a megoldást egy globális kábítószer-kereskedő birodalom brutális vezetőjének lebuktatása jelentené. Csakhogy senki nem tudja, hogyan néz ki ez az ember és azt sem, hogy hol tartózkodik. Nick birtokában van azonban egy információ, ami segíthet: a keresett ember egy csokoládébolond. 

Ez az új feladat tényleg egy nagy meló, mert elég rendesen egymásra épülnek az elvégzéséhez szükséges szintek. Azzal kezdődik, hogy meg kell találni, ki akarja bemártani Nick-et és miért pont azokat a betöréseket követi el, amiket. Aztán ki kell deríteni a csokolédémániás drogbáró lakhelyét és kilétét, majd pedig meg kell szervezni az örökké gyanakvó ember tőrbe csalását. Hogyan lehet átverni egy olyan embert, aki a legnagyobb drogszervezetet vezeti? Csakis a legnagyobb körültekintéssel és végtelen merészséggel. Miután Nick-et a kihívások éltetik, ez a neki való feladat. Kate pedig lassanként kénytelen felnőni a feladathoz, a férfi által diktált tempóhoz és helyzetekhez - főleg, hogy az átejtéshez Nick feleségét kell eljátszania.

Nagyon élvezetes, akcióban bővelkedő, elképesztően ötletes és furmányos volt az egész sztori. Egyszerűen nem tudok betelni Nick sokoldalú tudásával, kreativitásával, pimaszságával és színészi tehetségével. A férfi mentalitását figyelembe véve Kate az a nő, aki a hozzá méltó női partner, szóval a kettősük egyszerűen fantasztikus. Egyszerűen imádom őket és az eddigi összes ügyüket - köztük ezt is.

A korábbiakban megszokottaknak megfelelően most is sikerül beutazni számos ország területét, jelentősebb városokat. Amerikából Isztambulba, majd Kölnbe, végül Orleansba vezetnek a nyomok, hogy aztán egy kis spanyolországi kitérőt követően a nagy bulira Portugáliában, az ügy végső lezárására pedig Londonban kerüljön sor. Helyszínekben tehát nincs hiány, ahogy az ott feltűnő különleges helyzetekben és figurákban sem - a kedvencem a preparált fejjel társalgó portugál alvilági figura.

Tetszett, hogy felbukkantak a régi, korábban már megkedvelt szereplők: Boyd, aki az utolsó részletig beleéli magát az éppen aktuális szerepébe; Willie Owens, aki képes bármit elvezetni, amibe az emberiség valaha motoros meghajtást épített; és persze Jack, Kate édesapja, az egykori katonai elit osztagos. A kis csapat kiegészül még egy szomáliai kalózzal és egy Oscar-díjas vizuáliseffektus-készítővel. Parádés szereposztás már az alapfelállás is, de a kiegészítés még csak emel az összképen - és persze csak kíváncsibbá tett, hogy mi lesz az egyes tagok szerepe a svindliben.

Ez az átverés - vagy lebuktatás - pedig nagyon ott van a toppon, amely összetettségében veri az előzményeket. Élveztem minden pillanatát, az összes veszélyes vagy mulatságos helyzetet és persze azt a szervezettséget, a helyzethez való alkalmazkodást, amelyet az egész kivitelezése igényelt. Különösen lenyűgözött a záró akkord, a londoni találkozó és a rendőrség előli menekülés - egyszerűen parádés volt. A teljes akció kivitelezéséhez összeállt kis csapat egyszerűen csodálatos, az új szereplők is zseniálisak és nagyon remélem, hogy feltűnnek majd egy másik svindliben is.

Azért ezt a félig kalózkodós, kincsrablós, kincskeresős, hol innen, hol onnan menekülős, a végén pedig mindenkit átverős sztori nagyon sokáig mosolygásra fog még késztetni, mert annyira jó volt minden pillanata és persze a két főszereplő közötti jelenetek is emlékezetesek. Részemről akár már most is jöhetne a hír a sorozat negyedik, illetve ötödik részének megjelenéséről. Az biztos, hogy azonnal előrendelem és amint lehet ugrok is fejest az újabb kalandba. Ez a sorozat számomra igazi szórakozást és kikapcsolódást nyújt, emellett minden alkalommal lenyűgöz a svindlik könnyed profizmusa és részletessége. Igazi felüdülés minden újabb akció.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons