Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. március 4., hétfő

Hírmorzsák (2): Megjelenések, filmes hírek az Agave Könyvek háza tájáról

Az Agave Könyvek több olyan információval is ellátott, amelyet meg szeretnék osztani Veletek. A  megjelenésekkel  kezdem, aztán majd rátérek a filmes kapcsolódásokra is.

Várható megjelenések

Áprilisban ismét a sci-fi rajongók örülhetnek elsősorban: a hónapban a kiadó többek közt folytatja az életművét két legrégebbi szerzőjének, Iain M. Banksnek és Philip K. Dicknek.


Már a hónap elején, egészen pontosan 4-én megjelenik Iain M. Bankstől a Félemmetes géjpezet, aminek már a címe is elárulja (angolul: Feersum Endjinn), hogy valami egészen különlegesről van szó. Skócia elsőszámú sci-fi szerzőjének e művét az teszi nem hétköznapivá, hogy több része is fonetikus angollal van megírva. Mivel a magyar alapból fonetikus nyelv, ezért - hogy érzékeltessük és jelentést adjunk ezeknek a részeknek - Gálla Nóra fordító kis híján egy új nyelvet talált ki, hogy nem mindennapi kontextusba ültesse a regény leghajmeresztőbb jeleneteit.
Banks 1994-es regénye nem része a Kultúra-ciklusnak; űropera helyett a sci-fi és a fantasy elemeit egyaránt felhasználva teremt egy egyedi világot, amiben egy gróf, egy tudós, egy látó és egy követ sorsán múlik egy olyan birodalom jövője, ahol a királyi tanácsnokság esztelen harcot vív a kegyvesztettségben élő mérnökökkel, középkori és high-tech környezetben egyaránt. A Félemmetes géjpezet kortalan mű: hangulatában és ábrázolásában egyaránt visszaköszönnek a korszak népszerű videojátékainak klasszikus megoldásai és az a szürreális furcsaság, ami akkoriban jellemezte a félsziget tudományos-fantasztikus írói életét, ugyanakkor viszont a történetek és ötletek tekintetében megelőlegezte a következő két évtizedet, és mindmáig népes rajongótábora van.

Egy héttel később, április 11-én egy új történelmi krimi szerzőt mutatunk be, akinek személyében reményeink szerint megtaláltuk C. J. Sansom utódját. Az illető James Forrester néven írja a XVI. századi Angliában játszódó történelmi krimijeit, de ő valójában dr. Ian Mortimer, a korszakot talán legjobban ismerő brit történész. Neki az elmúlt tizenöt évben sok kutatása és könyve jelent meg a középkori Angliáról, melyekben számos témát körbejárt a királyok uralkodásától kezdve a családokban zajló örökösödés kérdésén át egészen az orvosok életének és az orvostudomány fejlődésének bemutatásáig. A 2010-ben Megszentelt árulás címmel megjelent első regénye 1563-ban játszódik, vallási összeesküvések közepette, titkos társaságokkal és egy sötét titkot rejtő könyvvel.

A hónap végén, április 25-én jelenik meg Philip K. Dick életművének újabb része. Az utolsó szimulákrum című regény a szerzőre jellemző elborult darab: időutazásból, pszichoterápiából, telekinézisből, androidokból és neandervölgyi mutánsokból gyúr egy olyan történetet, amelyben összeesküvés összeesküvést ér, és szokás szerint semmi nem az, aminek látszik. A történetben a háború dúlta Földön a sors és a körülmények egy különös csoportot hoznak össze: egy fasisztát, aki államcsínyt tervez, egy zongoristát, aki az elméjével játszik a hangszeren, egy First Ladyt, aki mindent a kezében akar tartani, és az utolsó praktizáló pszichiátert. S ne feledjük a jelszót: a hatalom csak eggyel osztható.

Vannak már publikus információk a Könyvhétre vonatkozóan is: biztosan meg fog jelenni Scott Turow Ártatlan című regénye (ennek az első része, az Ártatlanságra ítélve március 7-én érkezik), illetve folytatódik Laurell K. Hamilton Anita Blake-sorozata a soron következő kötettel, aminek a címe Ezüstgolyó lesz.
Várhatóan a Könyvhét után nem sokkal, a nemzetközi megjelenéshez igazítva, június 18-án jelenik meg Neil Gaiman új regénye, az Óceán az út végén címmel. A világhírű fantasy szerzőnek öt év után ez lesz az első új műve. A könyv az emlékekről, varázslatról és túlélésről szól, a történetek erejéről és a bennünk lakozó sötétségről. Egy hétéves fiúról és egy ellopott autóról, amiben öngyilkosságot követnek el, olyan ősi erőket szabadítva a világra, melyeket sosem lett volna szabad megzavarni. Világunkon túli rémségek jelennek meg az életünkben, és a főhősnek mindent meg kell tennie, hogy életben maradjon. Menedéket csak az a három nő nyújthat neki, akik egy düledező farmon élnek az út végén. Közülük a legfiatalabbik váltig állítja, hogy a kacsaúsztatója valójában egy óceán. A legidősebb pedig emlékszik még a világ kezdetére.

Filmes vonatkozású hírek

Júniusban jelenik meg Neil Gaiman új regénye Óceán az út végén címmel (The Ocean At The End Of The Lane). A könyvet természetesen már most hatalmas várakozás előzi meg, az izgalmakat ráadásul csak fokozza, hogy elkeltek a megfilmesítési jogai és megtalálták hozzá a rendezőt is. A Tom Hanks tulajdonában lévő Playtone Pictures fog felelni a munkálatokért (ők dolgoznak egy ideje az Amerikai istenek televíziós sorozatán is), a rendező pedig Joe Wright lesz, aki nemrég az Oscar-díjas Anna Kareninát rendezte, de már korábban is szintén díjnyertes alkotásokat jegyzett (Hanna, Vágy és vezeklés,  Büszkeség és balítélet).

Szintén jó hír, hogy hosszas hallgatás után úgy tűnik, végre sínen van Roderick Gordon és Brian Williams népszerű regényének, Az alagutak rejtélyének a megfilmesítése. A könyv egy fiatal fiúról szól, aki a legjobb barátjával édesapját indul megkeresni, aki akkor tűnt el, amikor kincset kerestek a föld alatt. A szerzőpáros újszerű és rendkívül izgalmas kalandregénye óriási felfedezéseket és sötét titokat rejt magában, melyekért a főszereplők az életüket is hajlandóak kockáztatni.
A regény megfilmesítési jogai szintén hamar elkeltek a megjelenés után még a 2000-es évek második felében, aztán sokáig nem történt semmi. Egészen idáig: a svéd Mikael Håfströmhöz került a rendezés joga, akinek idén mutatják be a The Tomb című filmjét Sylvester Stallonéval és Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben, korábban pedig az 1408 és A rítus című mozikkal lett ismert.
Az Alagutak-sorozat első három része már egy ideje kapható a könyvesboltokban, a negyedik kötetet (Closer) várhatóan az ősz elején jelenik majd meg.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons