Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. november 2., vasárnap

Kresley Cole: Az álmok sötét harcosa (Halhatatlanok alkonyat után 11.)

A Halhatatlanok alkonyat után sorozatban kifejezetten szeretem azt, hogy bár minden kötetben újabb párocska lép színre és esik végzetes, örök életre szóló szerelembe, fedezi fel a sors által neki ítélt párját, de ez mégsem unalmas, mert a fajok sokszínűsége miatt minden egyes egymásra találás más problémákat hoz a felszínre. Mindezek mellett ott van még az, hogy a szerző nagyon jó érzékkel vezeti fel a következő kötetek szereplőit: részei a történetnek, az eseményeknek, a róluk szóló apró információk képesek felkelteni az olvasó velük szembeni érdeklődését - még akkor is, ha eddig nem igazán foglalkozott a sokadik valkűrrel, vámpírral -, ugyanakkor nem nyomják el az adott kötet főszereplő párosának történetét.

Értékelés: 9/10 pont
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 526 oldal
Fordította: Medgyesi Csilla
Borító ár: 3.999,- Ft
A mű eredeti címe: Dreams of a Dark Warrior
Sorozat: Halhatatlanok alkonyat után
A sorozat kötetei és főszereplői:
(nem a magyar megjelenés szerinti számozással)
1.) The Warlord Wants Forever (magyarul nincs)
Meseszép Mist (valkűr)/Nikolai Wroth (vámpír)
2.) Vámpíréhség
Emma Troy (valkűr/vámpír)/Lachlan McRieve (vérfarkas)
3.) Vámpírszerető
Kaderin (valkűr)/Sebastian Wroth (vámpír)
4.) Vámpírharc
Mariketa (boszorkány)/Bowen McRieve (vérfarkas)
5.) Vámpírvér
Néomi Laress (szellem)/Conrad Wroth (vámpír)
6.) Vámpírzóna
Holly (ember)/Cadeon Woede (démon)
7.) A démonkirály csókja
Sabine (varázslónő)/Rydstrom Woede (démon)
8.) A tél halálos csókja/Az érinthetetlen
Daniela (valkűr, jégamazon)/Murdoch Wroth (vámpír)
9.) A gyönyör sötét hercege
Lucia (valkűr)/Garreth McRieve (vérfarkas)
10.) A sötétség démona
Carow Graie (boszorkány)/Malkom Slaine (scarba)
11.) Az álmok sötét harcosa
Ragyogó Regin (valkűr)/Aidan/Declan Chase (berserker)
12.) Vámpírbosszú
Lothaire (vámpír)/Elizabeth Peirce (ember)
13.) Árnyak hercege
Bettina (démon/varázsló)/Trehan Daciano (dák vámpír)
14.) Elfojtott üvöltés
Chloé Todd (szukkubusz)/Uilleam MacRieve (vérfarkas)
Műfaj: paranormális, romantikus
Bevallom, hogy én pont így jártam Ragyogó Reginnel, a valkűrrel, aki ugyan már a sorozat jó néhány kötetében feltűnt és jelentős szerepeket is kapott, de olyannyira idegesítőnek találtam a viselkedését, hogy próbáltam inkább tudomást sem venni róla. Tartott ez egészen A gyönyör sötét hercege köteten belüli szerepléséig, amikor is kezdett kedvelhetőbbé alakulni a karaktere a számomra, de a döntő változást A sötétség démona című rész történései érték el nálam: teljesen meg voltam veszve, hogy megismerjem végre Regin és Aidan történetét. Ennek az ideje érkezett most el...
"Halld hát! Hallgasd a mesét Ádáz Aidan és Ragyogó Reginleit legendáját, a szerelmespárét, akiket összekötött, de meg is átkozott a sors."
Ragyogó Regin tizenkét éves, amikor elhagyja a Valhalla védelmét, hogy Lucia, valkűr testvére után eredjen és a segítségére legyen küldetésének teljesítésében. A sors úgy hozza, hogy ő maga kényszerül élelmet és lovat kérni a völgyben állomásozó berserker harcosoktól. A csapat vezetője, Aidan a sors által neki rendelt párját véli felfedezni a látogatóban, de a végzet amilyen kegyes, éppen olyan kegyetlen is, hiszen a lány még gyermek.
Hosszú a várakozás ideje, amelyet a valaha élt leghatalmasabb berserkernek és a legfiatalabb valkűr lánynak ki kell bírnia, majd még egy próba következik: az istenek haragját vonja magára az, aki házasság előtt megbecstelenít egy valkűrt, de frigyre csak az léphet az istenek lányaival, aki halhatatlan. Ádáz Aidan, mint halandó berserker kétszáz megvívott csata után nyerheti csak el az ohallát, a halhatatlanságot - ez azonban újabb várakozás elé állítja a párt, és Aidant hamarabb utoléri a végzete, mint megkapná az ajándékot.
"– Örökkévalóságot ígérek neked, Reginleit. És minden egyes nap jobban foglak szeretni, mint korábban… (...)
S még mielőtt megszűnt volna lélegezni, a hadúr esküt tett.
– Valahogy, szerelmem… meg foglak találni."
A kép INNEN.
A berserker szerelme és esküje erősebbnek bizonyult a halálnál és a következő ezer évben többször is újjászületett, mindig máshol, más testben, és soha nem emlékezett a múltjára. Mindig megérezte a valkűr közelségét és bármi volt is életének célja, illetve rendeltetése, ha megízlelte a valkűr csókját visszatért minden emléke... és minden egyes élete tragikusabban végződött, mint az előző.
"Bármi is az ok, Reginleit a mai napig vár.
És Aidan a mai napig visszatér…"
Az előző részek, A gyönyör sötét hercege és A sötétség démona című regények egyes jelenetei a Rend szigetén játszódtak, így a régmúltban történt események, Aidan és Regin találkozásának történetének felidézését követően nem sok újdonsággal találkoztam össze, inkább amolyan ismétlés jellege volt a regény több fejezetének. Tanúja lehettem újra Carow küldetésének, Lothar megkínzásának, a Rend szigetének épületében halhatatlanokon folytatott kísérleteknek. Ettől viszont nem volt egy csipetnyivel sem kevésbé megrázó az, amit olvashattam, mint a korábbiakban, ellenben a Rend kegyetlen mestere most részletesebben bemutatásra került. Ádáz Aidan legújabb reinkarnációja nem pont az a férfi, aki kedves és figyelmes, Declan Chase minden, csak nem éppen a halhatatlanok barátja - inkább a vadász, akitől félniük kell.
A kép INNEN.
"Tehát nem játssza meg magát. Remek. A vikingje hibásan jött vissza. Sejtette, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik majd."
Cselekmények tekintetében ez a regény messze elmarad az előzőektől, de a lelki konfliktusok és érzelmek mértéke jóval túlszárnyalja az előző részek által adott élményeket. Megtudhattam, hogy Declan miért is lett olyan, amilyen és hogyan jutott el abba a pozícióba, amely lehetővé tette számára a halhatatlanok, a Szövetség különböző fajainak elfogását és a rajtuk végzett kísérletek végrehajtását. Életútját, lelki vívódásait, múltbeli életeiről szóló álmait, vágyakozásait éppen olyan nehéz és megrázó végigolvasni, mint a vizsgálatok és kínzások leírását.

Minden, a valkűr és a berserker között a múltban elhangzott kijelentésnek és eskünek jelentősége van, amely kihatással van Aidan jelenlegi reinkarnációjának életére, Declan bár nem emlékszik rá, de kötik őt a régmúltban tett ígéretek és ezek következményeitől jobban szenved, mint bárki, aki a kezei alá kerül. A két fél között annyi feszültség és mindenféle érzelem feszült, amelytől hol sistergett a levegő, hol ökölbe szorult a kezem, hol a szenvedély szinte kiégette a papírról a szavakat.

A kép INNEN.
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ha körülményesen és kínok között is, de Declan és Regin lassan megtalálja a közös nevezőt, a férfi elborult, erőszakos elméjében lassanként felcsillan a józan ész szikrája, amikor pedig szükség van rá, Declan a valkűr pártjára áll. A sziget épületének felrobbanásakor - ezt az eseményt is ismertem az előző részekből, mert eddig már két nézőpontból is olvastam róla - a Rend mestere a Szövetség lényeivel szembeni ellenszenvét legyűrve, a valkűrt és annak társait segíti. Az alapjaiban megrendült bizalom megszolgálásához és a történtek semmissé válásához ennyi még nem elég, rázós út áll a sebzett lelkű berserker előtt, bizonyítania kell elszántságát és hűségét, ki kell állnia minden próbatételt, amelyet az élet állít elé.

Nagyon érdekelt ez a történet, és pont akkor olvastam, amikor nagyon jól esett, hogy olvashatom, amikor nem zavart, hogy kevesebb a cselekmény és több a lelkizés, amikor a mély érzelmek, az átélt fájdalmak és a küzdelem mélyen megérintettek, ahelyett, hogy a számat huzigáltam volna a nemtetszésem jeleként. Igaz, hogy a páros egyik szereplője ebben az esetben is egy valkűr volt, de üdítő változatosságként hatott, hogy a párja a jelen esetben egy berserker és nem egy vámpír lett. A halandó és a halhatatlan szenvedése és szenvedélye egyaránt megérintett, és örülök neki, hogy elolvastam ezt a részt. A háttérben zajló események, a sejtelmes kijelentések pedig megint csak felkeltették a kíváncsiságom.
Ahogy a bevezetőben is említettem, Kresley Cole nem csak a főszereplőivel foglalkozik, hanem az adott regény mellékszereplőit is sikeresen és érdekfeszítően mozgatja. Felbukkan a történetben Carrow, a boszorkány és az ő scarba párja, Lothaire és a gyűrű miatt őt üldöző La Dorada, valamint Nix, Natalia, Brandr, Uilleam és Thad, a kis "Tigris", akiről kiderült, hogy egy nagyon különleges lény. Igazi lénykavalkád és megannyi lehetőség a folytatásra. A következő kötet azonban Lothaire, az ősi vámpír története lesz, és én már alig várom, hogy a kezemben tarthassam és olvashassam.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons