Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. március 18., hétfő

Nalini Singh: Angyalvér (Angyali vadász 1.)

Az írónő különleges adalékot adott a jelenleg ismert világunkhoz. Ebben a világban arkangyalok uralkodnak a Földön. Tíz, ősi és embertelen arkangyal, mindegyik egy-egy választott terület korlátlan hatalmú ura. Alattvalóik angyalok, vámpírok és emberek. A vámpírok teremtésével kapcsolatos sztereotípiák, elvárások ebben a történetben nem érvényesülnek, a szemfogas teremtmények az eddig ismertektől teljesen eltérő módon nyerik el halhatatlan életüket: az arkangyalok teremtik őket. Halhatatlanságukért cserébe száz év szolgálattal tartoznak uruknak, ha pedig megszegik vérrel aláírt szerződésüket született vadászok erednek a nyomukba és viszik őket vissza az urukhoz vagy gondoskodnak a megsemmisítésükről. A játszma szereplői között kialakult egyensúly igen érzékeny, bármelyik fél változása, a megszokottól eltérő viselkedése sok ember életét befolyásoló, könnyen tragikussá válható eseményeket indíthat el.

Elena Deveraux született vadász, az egyik legjobb a szakmájában, nem fél a veszélytől. Ez alkalommal azonban olyan megbízást kap, amely még őt rettegéssel tölti el. Raphael, New York hideg és kegyetlen arkangyala a megbízója, a feladat megoldása pedig szinte lehetetlennek tűnik. Elena tudja, hogy egyetlen  rossz mondata, egyetlen hibája is kivívhatja az arkangyal haragját, akinek egy ember élete a semminél is kevesebbet jelent.

A szerző tökéletes arányban vegyíti a természetfelettit, az akciót, az izgalmat, a feszültséget, a kegyetlenséget, a titkokat és az érzékiséget a történet folyamán. A világ társadalmi berendezkedése már önmagában is érdekes és olvasmányos szituációkat teremt, amelyre a koronát az angyalok, főleg az arkangyalok különlegessége helyezi fel. Nalini teljesen elvarázsolt az angyalszárnyak leírásaival, melyekből rengeteg szerepel a könyvben és mindannyiszor ámulatba ejtett, amikor olvashattam egyet. Irigyeltem Elenát, aki kinyújthatta a kezét és megérinthette a szárnyakat. Magam is szívesen nyújtottam volna a kezemet, hogy átélhessem azt az élményt, amit ez a mozdulat jelenthetett. Ennek hiányában be kellett érnem azzal, hogy a leírások alapján elképzeltem ezeket a pompázatos és minden angyal esetében egyedi testrészeket.


Forrás: fractalstock.devianart.com
A szárnyak mellett a karakterek sem elhanyagolhatóak. Elena egy különleges képességekkel született, erős akaratú, nehéz múlttal rendelkező nő, akinek mégis hatalmas szíve van, őszintesége és céltudatossága egyszerűen megindító. Raphael hidegsége, embertelensége és kegyetlensége a történet elején egészen megdöbbentett, ugyanakkor vonzott is, mert ez a fajta megközelíthetetlenség mindig figyelemfelkeltő. Kettejük kapcsolatának alakulásában Elena pengeélen táncol, gyakorlatilag játszik a halállal, míg Raphaelnek újra meg kell találnia emberi mivoltát, de legalább egy kicsit el kell indulnia abba az irányba, hogy ráleljen, ha úgy érzi, hogy itt az ideje.
Javarészt két főszereplőnkről és az elvégzendő feladatról szól a történet, de kaptam annyi betekintést a háttérszereplők jellemébe, hogy felkeltsék az érdeklődésemet. Nalini hol itt, hol ott szór el egy információmorzsát, amit felcsipegetve pont elég figyelemfelkeltőnek tartottam ahhoz, hogy érdekeljen több szereplő múltja, titka, sorsa. Különösen a Hetek tagjai, akik Raphael védelméről gondoskodnak és hűségük megingathatatlan, érdekelnek nagyon. Dmitri, Jason, Illium, Méreg, mind nagyon érdekes és összetett karakterek. A sorozat következő két részében Elena és Raphael további kalandjait követhetjük végig, majd az írónő külön köteteket szánt a lényeges szereplők életének.

Az érzelmek mellett az feladat megoldása sem mellékes, sőt kifejezetten fontos és a fő sodort ez jelenti a könyvben. A vadászat érdekes és feszültséggel teli cselekményeit élvezettel olvastam. Nem csak amolyan kirakatháttérként van jelen a vadászat, hanem igazából a történet alapját adja. Helyenként kegyetlen, véres és durva jelenetei adnak egy alaphangulatot az eseményeknek, amelyek jól passzolnak az arkangyalok hidegségéhez, embertelenségéhez, valamint a vámpírok számító jelleméhez. Az erős érzelmek ellenére nem engedi, hogy a regény átcsapjon egy rózsaszín csodába, így jobban értékelhetőek a leghalványabb érzelmi változások és az egyébként meghitt jelenetek.
Az írónő képes olyan jelenetekkel megfűszerezni a cselekményeket, mint Raphael csendessége, amely egyszerre volt félelemkeltő és érdekes adaléka a történetnek. Ebben az állapotában az arkangyalon eluralkodik a hideg számítás és kegyetlenség, tetteinek nem teljes mértékben irányítója. A leírás és a következmény is fergetegesre sikerült, könnyen átérezhető volt, milyen is az, amikor egy arkangyal vadászik a törékeny emberi lényre.

Az izgalmak és érzelmek hullámvasútját követően a végkifejlet szintén különlegesre sikeredett. Gondoltam rá, hogy így fog a történet vége alakulni? Bevallom, hogy nem. Tetszett a meglepetés, ugyanakkor a még nagyobb hatás érdekében az utolsó kb. 15 oldal nyugodtan elmaradhatott volna a könyvből, így egy picit túlírtnak tűnik a történet vége.
Sorozatindítónak nagyon erősre sikerült a könyv, az olvasót könnyen magába szippantja és nehezen ereszti ez a világ, amely főleg az angyalok miatt olyan magával ragadó. Amit különösen szeretek ebben a sorozatban az, hogy ezzel nincs vége párosunk kalandjainak, hanem a következő részekben is róluk olvashatok.



Pontszám: 10 pont
Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2010.
Terjedelem: 440 oldal
A mű eredeti címe: Archangel's Blood
Folytatás: Angyalcsók, Angyaltánc, Angyalkard
Sorozat: Angyali vadász
Sorozathoz illeszkedő novellás kötetek: A sötétség angyalai, Angyali szárnyalás
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2011.)

2 megjegyzés:

Niki írta...

jaj de örülök, hogy tetszett, én nagyon szeretem a sorozatot! :o) A szárnyakkal pedig ugyanúgy voltam, mint te. Láttam őket, szerettem volna megérinteni őket és arra vágytam, bárcsak nekem is lennének és repülhetnék. :o) Az ilyen érzékeltetéstől lesz mester a mester, szerintem. ;o) Remélem a folytatások is tetszeni fognak!

Shanara írta...

Ez már újraolvasás. :) Szeretem az írónő stílusát és a sorozatot is. Leginkább a szárnyak miatt. :))

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons