Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. december 18., szerda

Alan Glynn: Csúcshatás

Elég régen volt már az, amikor felfigyeltem erre a könyvre, aztán nem sikerült rövid időn belül megvennem, majd elsodortak az események és el is felejtkeztem róla, találtam más vásárolni és olvasni valókat. Egészen addig így is volt ez, amíg egy jó kis (nagy :D) akcióban szembe nem jött velem és akkor már tényleg nem tudtam otthagyni a boltban. Megsúgom azt is, hogy a könyvből készült filmet sem láttam, így az sem befolyásolt se kedvező, se negatív irányban a könyvhöz való hozzáállásomban.
A regény felkerült a Csökkentsd a várólistádat 2013 kihívás alternatív listájának könyvei közé és ha nem is elsőként, de azért csak sorra került az olvasásban. Már csak ráadásként, mert az alaplista olvasásaival teljesítettem a kihívást, viszont úgy gondoltam, hogy a túlteljesítés nem árt. Végül is az a cél, hogy csökkenjen a várólista, akkor meg miért ne olvassam, ami a polcon szerepel?

Eddie Spinola nem tud nagy eredményeket felmutatni és nem is él túl jó körülmények között. Egyik délután összefut a volt sógorával, aki korábban drogokat árult és úgy néz ki, hogy most is elég jól megy neki, bár Vernon Grant azt állítja, hogy már nem árul drogot, hanem egy gyógyszergyártó cégnek dolgozik. Elő is kerül egy mintadarab, amelyet lenyelve Eddie különleges hatásokat tapasztal magán. Felpörgött, gondolkodása rendszerezetté vált, ami eddig káosz volt a számára, az most átlátható és logikus lett. A szer hatása azonban elmúlt és jó lett volna némi utánpótlás. Hősünk újra felkeresi a volt sógorát és kér még tőle újabb "bogyókat". A rokon élete azonban hirtelen és nem éppen természetes úton ér véget, Eddie magához veszi a lakásban fellelhető gyógyszerkészletet és elkezdi a kúraszerű alkalmazást, amelynek köszönhetően az élete teljes egészében megváltozik.

Úgy néz ki, hogy mostanában - az egyébként elég ritka -, úgymond fordított cselekményű (vagy időrendű) könyvek kerülnek a kezembe. Ez a regény is olyan, amelynek már az elején szembesültem a végkifejletével, de mégis érdeklődéssel olvastam végig a történéseket és reménykedtem, hogy mégiscsak másként alakul minden. Főhősünk, Eddie az események kezdetekor egy motel szobájában ül és mivel tisztában van vele, hogy mi vár rá - és nem tehet ellene semmit, hogy megakadályozza a következmények bekövetkeztét - összefoglalja a vele megesett eseményeket. Ezt az összefoglalást, a történtek időrendben történő leírását tartalmazza tulajdonképpen java részben a kötet, majd az utolsó fejezetben eljutnak oda az események, amivel az első lapokon már sikerült megismerkedni.

Olvasás közben folyamatosan ott motoszkált a fejemben, hogy néha bizony nekem is jól jönne egy olyan tabletta, amely ennyire felpörget, kibontakoztatja a tehetséget, összerendezi a gondolatokat és előrelendít mindent, amivel éppen foglalkozom. Eddie karaktere pont ezért hihető, mert bizony ki az, aki nem használná ki az ölébe hullott lehetőséget és minden előnyt, amit a különleges tabletta biztosít a számára? Ha én lettem volna a főszereplő helyében, akkor bizony magam is kísértésbe estem volna. Még csak nem is a pénz miatt, hanem az egyéb járulékos előnyök érdekében.

A regény igazán alapos munka, jó ötlet és igazán jól átgondolt kivitelezés, a sorokat olvasva folyamatosan vibrált bennem a feszültség, teljesen átjártak a könyv történései és még akkor is éreztem a bizsergést, a felkavart, lelkileg felizgatott állapotot, amikor a főszereplő teljesen hétköznapi dolgokkal foglalkozott, igaz, hogy azt a tabletta hatása alatt tette, tehát a tempó nem éppen a megszokott volt. Amikor pedig ehhez az alap feszültséghez még akció is társult, akkor pedig egyáltalán nem tudtam félretenni a regényt és csak habzsoltam az oldalakat.
"A létnek az a ritka mozzanata volt ez, amit eseménytelen hónapok-évek hosszú sora előz meg (általában totális tunyaságba ringatva az embert), hogy aztán néhány órájával, vagy akár percével, minden előjel nélkül kilométeres lyukat robbantson az időben."
A könyv igazán olvasmányos és érdekes. Eddie nem más, mint egy átlagember, átlagos vagy még azt sem elérő képességekkel és kábítószeres múlttal. Számára tehát a szokásosnál is nagyobb a tabletta által okozott csábítás. A változás azonban nagyon szembetűnő és nagyon könnyű elfogadni a különleges "bogyó" által előidézett pozitív hatásokat, az ezzel járó előnyöket, a siker ízét, illetve pont ilyen nehéz lemondani róla, amikor szűnik a hatás. Hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel van tele ez a könyv, amelyben egyszerre jelenik meg a középszerűség, a siker felé vezető úton a tehetség kibontakozása, az önbizalom fejlődése, majd az elbizakodottság, a szárnyalás, a rossz és néha még rosszabb döntések, illetve a következményeik, a reménytelenség, majd mindennek a végén a belenyugvás.

Rengeteg érzelem és történés egy könyvben, amely ráadásul egy olyan témát feszeget, amely nem is áll olyan távol, sőt alkalmazása inkább napi gyakoriságú az egyre gyorsuló világunknak megfelelni és a sikert mindenáron hajszolni akaró embertársaink világában. Az igazság az, hogy a tömegből kiemelkedni csak úgy lehet, ha nagyon különleges vagy valamiben, de ehhez kevés embernek vannak meg a vele született képességei. A többség kénytelen tehát valamilyen segédeszközhöz folyamodni és ez a könyv nagyon jól bemutatja, hogy milyen út járható be egy ilyen lehetőség kiaknázásával. Minél magasabban szárnyal valaki, annál mélyebbre tud zuhanni. Közhely, de attól még igaz.

Örülök neki, hogy elolvastam a könyvet, mert egyszerre élveztem azt az újfajta élményt és tudást, amit megismertem általa, illetve gondolkodtatott el bizonyos dolgokról. Ha pedig már ennyit el tudott érni, akkor már megérte. Nem mondom, hogy újraolvasós kategóriába került volna nálam a történet, de amikor olvastam, akkor együtt éltem az eseményekkel és határozottan élveztem a kibontakozó cselekményt.
A könyv olvasása után pedig határozottan kíváncsi lettem a filmre is. Rákerestem, megtaláltam és - mintegy kedvcsinálónak -, el is hoztam a könyvből készült film trailerét. :)





Kiadó: Partvonal Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 344 oldal
Borító ár: nincs feltüntetve
Fordította: Nitkovszki Stanislaw
A mű eredeti címe: Limitless
Forrás: magánkönyvtár

2 megjegyzés:

WildWorld írta...

Három nem túl építő jellegű gondolatom támadt ezzel kapcsolatban:

1. Hasonló okból szednek előszeretettel speedet az amerikai egyetemisták.
2. A Virágot Algernonnak is hasonlóról szól, csak kevésbé akcióregény, meg ott még kiélezettebb a kontraszt, mert értelmi fogyatékosból csinálnak zsenit.
3. Óóó, milyen jó színészek játszanak ebben a filmben. :D

Egyébként eléggé meghozta a kedvem ez az ajánlás, szívesen elolvasnám a könyvet.

Shanara írta...

Köszi, hogy megosztottad a gondolataidat. :)
Valószínűleg igazad van, pörögni kell, teljesíteni és szerintem ezt a tempót simán már nem lehet bírni.
A Virágot Algernonnak című könyvet még nem olvastam, de határozottan érdekesnek tűnik.
Igen, tökéletesen egyetértek. meg is szeretném nézni, a lehető leghamarabb. meg kíváncsi vagyok, hogy miként dolgozták fel a történetet. Úgy gondolom, hogy a regény elég könnyen megfilmesíthető, de majd meg is bizonyosodom róla. :)
Örülök neki, hogy ha kedvet kaptál a regényhez. Már megérte a pötyögésem. :)

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons