Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. december 29., vasárnap

Nalini Singh: Feloldozás (Egy világ - két faj - állandó küzdelem 4.)

Az előző kötet olvasása közben elkapott a gépszíj és nem akartam búcsút venni a mentáloktól és alakváltóktól hemzsegő világtól. Szerencsémnek, az előrelátásomnak és a könyvhörcsög üzemmódomnak köszönhetően  a nyár folyamán egy (illetve igazából több) akció keretében beszereztem a sorozat eddig hiányzó köteteit, ezért egy egyszerű mozdulatot követően már folytathattam is az olvasást. 

Clay Bennett jelenleg a DarkRiver falka tagja, de ez nem volt mindig így. Ő ugyanis az a leopárd, aki magányosan, falka nélkül nőtt fel, ezért személyisége jelentős károkat szenvedett. Gyerekkorában csak Talin állt mellette, aki még tőle is fiatalabb volt, de megértette és elfogadta a fiúban rejtőző leopárdot és megadta neki az életben maradásához szükséges érintés lehetőségét. Egy darabig. Ugyanis a fiú egyik alkalommal elkövetett valamit, amitől a kislány teljesen kétségbeesett, a fiút pedig nevelőintézetbe zárták. Évek múltán Clay-t kiengedik az intézetből és egyből Talin keresésére indul, de azt a választ kapja, hogy a lány autóbalesetben életét vesztette. A hír következményeként bekövetkező ámokfutása vezeti a DarkRiver falka területére, ismerkedik meg a falka fogalmával, majd válik később értékes ragjává. Clay jelenleg a DarkRiver falka egyik őrszeme, egy domináns hím, aki azóta is küzd a benne tomboló leopárddal és a múlt enyhülő, de soha el nem múló hatásaival. Clay emlékeit és érzékeit teljesen felborzolja, amikor megérzi azt az illatot a levegőben, amelyet 20 éve nem érzett és amelyet nem is lenne szabad érzékelnie, hiszen a lány, akihez tartozott már nincs az élők sorában.
Talin a gyerekkori traumát követően nevelőszülőkhöz kerül, ahol otthonra lel ugyan, de a lelkében továbbra is vihar dúl. Szándékosan akar távol maradni Clay-től, aki gyermekkori barátja és aki komoly áldozatot hozott azért, hogy segítsen rajta. 20 éve tartja magát távol a férfitól, aki olyan sokat jelentett a számára. Most azonban szorult helyzetben van, mert a pártfogoltjainak számító gyerekek sorra tűnnek el és nincs más, akihez fordulhatna, akit elég erősnek tart ahhoz, hogy a segítségére legyen. Fel kell tehát vennie a kapcsolatot a férfival és vállalni korábbi döntéseinek minden következményét.

Számomra ez volt a sorozatnak az a része, ahol az eddig is furcsán hangzó magyar sorozatcím elvesztette az egyébként sem túl erős bizalmam és végleg megbukott. Már az előzményekből is kiderült, hogy ebben a világban nem két, hanem igazából három faj létezik és él egymás mellett viszonylagos békességben, de elfogadtam a nem éppen egyszerű címet, mert úgy gondoltam a sorozat csak a mentálokról és az alakváltókról fog szólni. A könyvbeli történések alapján azonban el kell vetnem ezt a kényszer szülte ideológiát, mert végre felbukkantak és az eseményekben jelentős szerepet játszanak az emberek, sőt a helyzet még ennél is összetettebb, kuszább és követhetetlenebb.

Clay karaktere a sorozat 2. kötete óta érdekelt, múltja sok és még annál is több lehetőséget rejtett magában. Magától adódik a kérdés, hogy mennyire sikerült az írónőnek mindezt ki is használnia? Nos... Clay teljesen rendben volt, tökéletes vad cicus, akit kínoz a múlt, de keresi a megoldást és mindent megtesz azért, hogy segítse azt a lányt, akit olyan régen elveszített és most újra megtalált.
"Vannak sebek, amiket be kell gyógyítani, függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el azóta, hogyan keletkeztek, vagy mennyi van még hátra."
Akitől viszont a falra másztam, az Talin volt. Az elején még elfogadtam a problémát, amiért retteg a múlttól és a férfival való találkozástól, de úgy a könyv negyede, majdnem fele környékére ezt már átbeszélték, megemésztették, visszaköpték és mindezt megtették még legalább háromszor, megbocsátottak egymásnak, elfogadták a különcségeket és ezt is többször átrágták. Na, innentől kezdve viszont hihetetlen volt, hogy Talin még mindig retteg, még mindig gondja van és még mindig tart a férfitól. Hiába olvastam el többször is a kifogásait, próbáltam megérteni a gondolatmenetét és az érzéseit, nagyon nem ment és nem tudtam azonosulni vele. Nem értettem, hogy miért problémázik még mindig, mi a fene van vele? Ő volt számomra a regény gyenge pontja és miatta lett ez a kötet a sorozat leggyengébb tagja a számomra.

Mi volt az, ami miatt mégis értékeltem a történetet és még tetszett is? Mindenképpen Clay karaktere, mert ő kifejezetten jól sikerült, illetve a fő történetszál és a kapcsolódó cselekmények. Tetszett, hogy nem feledjük a Mentál Tanács motivációját és cselekedeteit, ahogy egyre inkább feltárulnak a mentálok problémái, tovább folytatódnak a Szellem támadásai és még tovább bonyolódnak az I-protokoll kutatáshoz kapcsolódó események. Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert közvetlenül kapcsolódik a jelen kötet eseményeihez, egy újabb pszichopata mentálhoz és előrevetít bizonyos várható történéseket. Úgy is mondhatnám, hogy a szerző fokozatosan és igazán mesterien készíti elő a terepet a folytatáshoz.

Dorian, aki szintén őrszem és minden esetben Clay segítségére van, előtérbe kerül, sokat szerepel a történetben. Ami jót is tett a kötetnek (valamilyen szinten meg is mentette), mert imádtam a csipkelődő stílusát, ahogy Talin csini zsenifiúnak nevezi és ahogy a latens leopárd mindezekre reagál. Nem tagadom, hogy Dorian személye tényleg felizgatta a fantáziám, várom is, hogy kézbe vegyem az ő könyvét és megismerjem a titkait, az érzéseit.


Értékelés: 7/10 pont
Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 400 oldal
Borító ár: 3.999,-
A mű eredeti címe: Mine to possess
Sorozat: Egy világ - két faj - állandó küzdelem
Előzmény:
- Vonzódás (Sascha Duncan és Lucas Hunter)
- Látomás (Faith NightStar és Vaungh D'Angelo)
Borzongás (Brena Kincaid és Judd Lauren)
Folytatás:
- Szabadulás (Ashaya Aleine és Dorian Christensen)
- Branded by Fire (Mercy és Riley Kincaid)
- Blaze of Memory (Katya Haas és Dev Santos)
- Bonds of Justice (Sophia Russo és Max Shannon)
- Play of Passion (Indigo Riviere és Drew Kincaid)
- Kiss of Snow (Shiena Lauren és Hawke Snow), stb.
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2013.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons