Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2017. január 7., szombat

Blogszülinap - ezúttal az ötödik - és évértékelés

Az év utolsó napjaiban egymás után jelennek meg a blogokon az évértékelő bejegyzések, illetve mindenféle posztok az elmúlt év legjobb vagy éppen legrosszabb, esetleg legemlékezetesebb könyveiről, filmjeiről, illetve egyéb élményekről. Mindig megnézem, élvezettel olvasom ezeket a posztokat, de magam soha nem írok ilyet - mármint az év végén. Ennek két oka van: az egyik az év végi hajrá és időhiány, a másik az év eleji blogszülinap, amikor végül is megteszem ugyanazt, amit a többiek, csak némi időeltéréssel. Úgy is lehet mondani, hogy az évértékelés nálam csak kissé eltolódik, de tulajdonképpen nem marad el.

Voltak évek, amikor mégis különválasztottam a két eseményt, de ez most nem az az alkalom. Viszont tény, hogy a mai napon ÜNNEPLI ÖTÖDIK SZÜLINAPJÁT A KÖNYVEK ERDEJE BLOG és erre nagyon büszke vagyok. Leginkább arra, hogy - bár többször megfordult a fejemben - nem adtam fel a blogolást, illetve arra is, hogy még mindig vannak, akik rendszeresen olvasnak.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy mi is történt a blog - és persze áttételesen az én életem - elmúlt egy évében

Először is azzal kezdeném, hogy munkahelyi kötelezettségeim és az ebből adódó leterheltségem miatt jelentősen csökkent az olvasásra és a blogolásra fordított szabadidőm mennyisége. Ezt úgy próbáltam kezelni, hogy az olvasásaimhoz és az időmhöz igazítottam a posztok megjelenési idejét - a hosszát még mindig nem sikerült -, amelynek eredményeként már csak 4 naponta jelenik meg új bejegyzés. Voltak azonban időszakok, amikor ezt sem sikerült tartanom és hosszabb időre csendbe, illetve hallgatásba burkolóztam. Szélsőségek, leginkább ezzel tudnám jellemezni a 2016-os évet.

Nézzük először az olvasásokat...
A 83 db elolvasott könyv jól hangzik ugyan, de nem vagyok megelégedve a teljesítményemmel, főleg az elmúlt 5 évhez képest. A 2015. évvel összehasonlítva 46 db könyvvel olvastam kevesebbet, vagyis közel 60 százalékos teljesítményt nyújtottam. A darabszám lehet csalóka is, az oldalszámok összevetését azért megbízhatóbbnak tartom.
Sajnos ebből a szempontból is sereghajtónak bizonyult a 2016. év, mert a 33.617 elolvasott oldalhoz még közel 12.400 hiányzik, hogy egyáltalán a megelőző év nyomába érjen a statisztikai sorban. Az viszont jól látszik a táblázatos nyilvántartásomból, hogy terjedelmesebb regényeket olvastam, átlagban közel 50 oldallal bizonyultak hosszabbnak az olvasmányaim, mint az megelőzően. A statisztika azért jó dolog, mert megszépíti a valóságot, elsimítja a szélsőségeket. Annak tudatában, hogy megszámlálhatatlan alkalommal sikerült csupán néhány oldal abszolválásával vagy éppen könyv érintése nélkül zárnom a napot, nagyon is jól hangzik az átlag 92 oldal/nap teljesítmény.

Követezzen a blogstatisztika...
Lényegesen kevesebbet posztoltam a blogon, mint a megelőző években. A közzétett 95 db bejegyzésből mindössze 70 db szólt könyvekről, a könyves élményeimről. Azért remélem, hogy így is megtaláltátok a kínálatban azt, ami a kedvetekre való volt. Viszont egy alkalommal írtam egy, még csak kézirat formában létező regényről. 
A könyves posztokat néha színesítettem filmről vagy filmsorozatokról írt véleményekkel. A blogrovatok közül mindössze egyet tartottam meg a korábbi próbálkozásaimból, ez pedig a Várólista, amelyben az adott hónap számomra figyelemfelkeltő kiadványait gyűjtöm össze. Az év folyamán mindössze 1 db tematikus poszt készült, ezt is a könyves kínálatban újra felbukkanó paranormális romantikus regények ihlették.

Az előbbiekben leírtaknak köszönhetően lényegesen csökkent az oldal látogatottsága, bár a blog életének eddigi legtöbb havi oldalmegnyitását is ebben az évben könyvelhettem el. Mondom én: szélsőségek. Rögtön az év elején, januárban történt, hogy 20.138 kattintást számlált össze a blog erre hivatott rendszere. Sajnos az év hátralévő részében ezeket az olimposzi magasságokat már nem sikerült megközelítenem, az év vége felé a kezdeti kattintásoknak mindössze a harmadát tudhatom a magaménak. Oldalmegnyitásokat tekintve is új napi csúcsot - 1.462 db - sikerült elérnem, minderre augusztus első napján került sor. De úgy áll a helyzet, hogy lassan negatív rekordokat döntögetek majd, mert a napi 200-300 kattintás nem tűnik túl meggyőzőnek. Tudom, hogy ez azt jelzi, valamin változtatnom kellene, érdeklődést kellene csiholnom, de tudom hogy erre nincs erőm és időm, szóval marad a helyzetbe való beletörődés.

Vajon a látogatottság csökkenésének okát csak a ritkuló posztokban kell keresnem, vagy esetleg valami más is áll a háttérben? Arra a következtetésre jutottam, hogy minden bizonnyal, hiszen aki csak betéved az oldalra és végigpörgeti a posztokat, könnyedén észreveszi az olvasott könyvekben bekövetkező változást. Az elmúlt évben lényegesen több thriller és krimi került a kezeim közé, mint a korábbi időszakban és ezzel egyenes arányban csökkent a young adult és a romantikus olvasmányaim száma. Azt hiszem mindenki egyetért velem abban, hogy részben meg is találtuk az okot az oldalmegnyitások csökkenő tendenciájára: az érzelmes kötetek sokkal több olvasót vonzanak, mint a többi kategória kevésbé széles rétegeket megmozgató írásai, illetve az azokról megfogalmazott véleményeim. No igen, így jár az, aki hol ezt, hol pedig azt olvas, mindig azt, amihez éppen kedve van. De bízom benne, hogy ez a változatosság csak színesebbé teszi a blogot és a hasonlóan széles érdeklődési körrel rendelkező olvasók számára pont a megfelelő egyveleget kínálja.

A legolvasottabb posztom továbbra is az, amit a Temperance Brennan sorozatról írtam, amolyan összefoglaló jelleggel - magasan vezeti a mezőnyt. Második helyen Maya Bank Sóvárgás című regényéről írt, eléggé lehúzó véleményem áll - valószínűleg pont ezért. A harmadik helyet J. R. Redmerski Az örökké határa című írásáról megfogalmazott véleményem szerezte meg. A romantikus regények, illetve ezzel kapcsolatos vélemények iránti kereslet úgy általában jellemző a statisztikai adatokat elnézve.
Az oldalmegnyitási adatait tekintve jó ötletnek bizonyult a Sorozatok oldal és kereső működtetése. Ugyan ritkán frissítem, de akkor biztosan sok az új tartalom. 

Egyéb említésre méltó tények a 2016-os évből:
  • Nem vagy csak nagyon korlátozott mértékben vettem részt kihívásokban. Elég kihívásnak bizonyult az, hogy haladjak az éppen megkezdett olvasmányommal.
  • Pont emiatt kihagytam - az elmúlt 5 évben sikerrel teljesített - Csökkentsd a Várólistádat kihívást is.
  • Határozottan visszautasítottam a recenziós felkéréseket. Mindössze kettő esetben tettem kivételt, ekkor is olyan könyveket vállaltam el, amelyekkel kapcsolatban biztos voltam abban, hogy nem fogok csalódni a kivitelezésben és a tartalomban. Ezt a hozzáállást a 2017-es évben is fent kívánom tartani.
  • Mindössze 1 db cikket írtam külső publikációként, ezt is felkérésre, ugyanakkor nagy örömmel tettem. Az Alexandra 2016. október havi Könyvjelző magazinjában jelent meg a Temperance Brennan sorozat összefoglaló és kedvcsináló írása.
  • Könyves események és találkozókról: a Könyvfesztiválon ott voltam, de az Ünnepi Könyvhétre már nem jutottam el. Tervezem, hogy idén ismét mind a kettőn meg fogok jelenni. A Borsodi Molyklub rendezvényein - összesen 4 összejövetelen - részt vettem, viszont egyikről sem írtam összefoglalót itt a blogon.
Van a blognak facebook oldala is, bár erről magam is hajlamos vagyok elfeledkezni és hosszú ideig hanyagolni szoktam a posztolásokat. Pedig biztosan megérné több időt fordítani erre a közösségi információs oldalra, mert már 889 fő követi a néha egyébként alig frissülő oldalt, akik közül 243 fő a 2016-os évben csatlakozott a "tömeghez".

Ugyanez a növekvő tendencia nem mondható el a blog olvasóival kapcsolatban, mivel a regisztrált olvasók száma az év folyamán 3 fővel csökkent, a 2016-os évet 92 fő követővel zártam. Tudom, hogy ez csak egy részadat, mivel sokan vannak, akik regisztráció nélkül is nélkül rendszeresen olvasnak, de a csökkenés akkor is egy jel, egy tünet, amelyet észre kell venni.

Aki velem tartottak ebben a szélsőségektől sem mentes évben, azoknak nagyon köszönöm a kitartásukat és a belém vetett bizalmukat! Remélem, hogy a továbbiakban is számíthatok rájuk és az érdeklődésükre. Igyekszem majd jó könyveket olvasni, de ígérem, hogy ha néha becsúszik majd egy-egy kevésbé színvonalas mű és emiatt ki kell adnom magamból az indulatokat, akkor sem fogom magam visszafogni. :)
Remélem, hogy olvasmányokban, élményekben és posztokban gazdag 2017. év áll előttünk. A tényekre pedig térjünk vissza majd egy év múlva.

8 megjegyzés:

Tara Nima írta...

jaj, Shana, nemár, hogy a látogatottságon pörögsz. :D baromi jó a blogod, és ha olvasót veszítettél, az tényleg csakis azért lehet, mert kevesebb romantikus nyönnyögést olvastál. ami lehet, hogy mínuszba vitte a látogatást, de szerintem neked csak jót tett. meg mindenki másnak, aki úgysem olvassa el ezeket a posztjaid, mert nem érdeklik a könyvek.:) a ya-nak meg a romantikusoknak úgyis megvan mér a bázisuk. rengeteg csitri kezdett blogolni, se ők, se az ő olvasóik nem tudnának mit kezdeni a te színvonaladdal.
ugyanígy nem kell jelent semmit, hogy a feliratkozók csökkentek. jönnek-mennek, biztos volt olyan is, aki az accountját szüntette meg. vagy felfüggesztették, vagy bármi oka lehet. én sem vagyok feliratkozva senkinél, akiket olvasok, az én listám máshol van.

úgyhogy szerintem nincs okod panaszra. a darabszámra sincs.:) én mondjuk direkt nem is akarok ennyi rengeteg könyvet olvasni. volt már, hogy így sikerült, és tudom, hogy feleannyi élményt sem tudtak adni, mintha lassabb tempóban olvastam volna.

búék neked, és boldog blogszülinapot. örülök, hogy írod, és eszedbe se jusson abbahagyni, mert nálad olvasni a legobjektívebb értékeléseket.

Shanara írta...

Köszi, Nima, nagyon jól esett, amit írtál! :* Egy újabb évre elegendő erőt és lökést adtál, az tuti. :D

Minden igazad van! Tudom, értem. Két dolog miatt pörgök a látogatottságon. Az egyik, hogy nagyon maximalista személy vagyok, főleg saját magammal kapcsolatban, ezért piszkál, hogy bár odateszem magam, ez nem látszik a tényeken. De látod, az okokkal azért tisztában vagyok. :) A sok-sok romantikus nyávogás nekem sem tetszik, igyekszem erősen megszűrni az ilyen tárgyú olvasmányaimat. És az sem hiányzik, hogy a romantikus könyvek után érdeklődők kalóz verziókat kunyeráló üzeneteit olvasgassam. Azóta ezekből is kevesebb van. :)

A másik pedig, hogy minden évértékelésben kitérek a statisztikai adatokra, köztük a látogatottságra is, csak most - a korábbi pozitív változásokhoz képest - negatív tendenciáról tudtam beszámolni. Sajnos. :(

Szeretnék többet olvasni. Engem ez tart egyensúlyban, ez kapcsol ki, szükségem van rá. És rengeteg jó könyvem van. És idegesít, hogy nem olvashatom őket, hogy folyamatosan mással kell foglalkoznom, hogy fáradt vagyok és még a jó regényeken is állandóan elalszom.

Amíg közlési kényszerem van, addig úgy is kopácsolni fogok. :) Legfeljebb több lesz néha a szünet. Állandó jelleggel időzítem a posztokat, így próbálom fenntartani az egyenletes teljesítmény látszatát. Mondhatni ebben a tekintetben kényszeres vagyok. :)

Köszönöm, hogy olvasol! Köszönöm, hogy hozzászólásokat írsz! És persze köszönöm a posztjaidat is, mert élvezettel olvasom őket és mindig belecsempészel valamit a szövegbe - a kiltes képeken kívül is -, ami miatt mosolyogva és jobb kedvvel zárom be az oldalad, mint amikor megnyitottam. :D

Nita írta...

Szerintem még így is sokan olvasnak téged, és ne érdekeljen, hogy azért csökken a látogatottságod, mert sokkal változatosabban olvasol. Szerintem ennek örülnüd kell mindenképp. :)

Boldog új évet és boldog blogszülinapot, és hajrá idén is! :)

Tara Nima írta...

persze, megértem, egy időben én is stat-függő voltam, de aztán rájöttem, hogy úgyis teljesen kiszámíthatatlan, és nem biztos, hogy jó lesz nekem, ha úgy olvasok, hogy a statom is tessen. abszolút végletek vannak nálam, napi 100 és 600 között bármi előfordulhat, gondolom, olvasói kedv- meg időfüggő, én meg ezt úgysem fogom tudni befolyásolni.
és igen, a meló engem is mindig csak feltart az olvasásban, be kéne szüntetni.:D

örülök, ha jobb kedvre teríthetlek, igyekszem magam nem komolyan venni.:))

Shanara írta...

Köszi, Nita! Neked is BÚÉK! :) Magam is örülök neki, hogy változatosabban olvasok és ami a legfontosabb, kényszerek és mindenfajta határidők nélkül. Azt már egyáltalán nem bírtam. Most sokkal jobb. :)
Rajta leszek, hogy idén is jó könyvekről írjak és érdekes posztokat tegyek közzé. :)

Shanara írta...

Támogatlak, Nima, szüntessük be a melót, hogy zavartalanul tudjunk olvasni! :D Folyton készülök megnyerni a lottó 5-öst, de eddig még nem jött össze. Ha egyszer sikerül, akkor tutira kiiktatom a zavaró tényezőket. :D

Sulla írta...

Férfiként nem sok női bloggert olvasok az eltérő érdeklődési kör kapcsán, de te és az első hozzászóló blogja köztük van már 2 éve. Komplexebb képet ad és üdítő is a sok férfi "geek" után egy női szemszögből íródó elemzés. Szóval gratula, így tovább, és ne a számokat nézd, a minőség mindfölött.:)

Shanara írta...

Sulla: Köszönöm, hogy írtál, mert a véleményed végtelenül sokat jelent nekem. :)
Szeretek változatosan olvasni és bizony a tipikusan női regények némelyike néhanapján jól esik, de alapvetően más stílusok jobban bejönnek. Mostanában sikerült nagyon jó regényeket olvasnom, remélem, hogy azok között is találsz majd kedvedre valót.
A megkésett válaszért elnézést, időnként teljesen kisajátít a munka és az egyéb teendők. A jelenlétem a blogon ilyenkor csak az ütemezésnek köszönhető.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons