Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. február 22., péntek

Gaura Ágnes: Átkozott balszerencse (Borbíró Borbála sorozat 2.)

Szavakba sem tudom foglalni, hogy mennyire vártam már Bori újabb kalandját, a sorozat második részét, amelynek megjelenését első körben még karácsony előtt ígérte a kiadó, majd az események kedvezőtlen alakulásának (átkozott balszerencse?) eredményeként csak január végén jelent meg a kötet. De megjelent és az én szememben ez a lényeg. A kedvezőtlen események sorát egy nagyon is kedvező akcióval törte meg a kiadó, melynek eredményeképpen a szemfüles vásárlók 50% kedvezménnyel juthattak hozzá a kötethez és az előzményhez is. Addig-meddig szervezkedtem, amíg nekem is sikerült lecsapnom az frissiben megjelent részre.
Bori megérdemelt szabadságát tölti. Mindennapjai egyhangúságát csak apró kellemetlenségek zavarják meg, amelyek idővel sokasodni kezdenek és egyre súlyosabb méreteket öltenek. Boriban pedig felmerül a gondolat, hogy elátkozták. Állításán először mindenki csak mosolyog, de idővel bebizonyosodik, hogy a feltételezés reális, a helyzet pedig tényleg egyre komolyabb. Eddig kiegyensúlyozottnak tűnő magánélete is kezd felborulni, mert Gézának elvei vannak, amelyekhez ragaszkodik. Ráadásként pedig megsebesül, majd a főnöke, Attila is furcsán kezd viselkedni. Mi más lehet ez, ha nem átkozott balszerencse? Bori, miután bebizonyosodik, hogy átok hatása alatt áll, minden segítséget igénybe vesz, hogy megkeresse az átok forrását. 

Az első kötet olvasását követően nagyon kíváncsi voltam Bori következő kalandjára. Mire is számítottam? Arra a fergeteges humorra és stílusra, amit az előző kötetben megismertem. Nem is kellett csalódnom. 
Az eseményekre nem jellemző a túlzott akció, inkább a karakterek és a bennük lejátszódó lelki folyamatok kerültek előtérbe, mindössze pár mozgalmasabb jelenettel találkoztam olvasás közben. Bori és Attila lelki változásai, az átok hatásának leírása, valamint okozójának felkutatása és a megszüntetése érdekében az idővel vívott kétségbeesett harc azonban végig fenntartotta a figyelmemet. A kötet erősségei azonban kétségtelenül a karakterek, főként a főszereplőink jellemének alakulása. A korábban megrajzolt világ tovább színesedett, feltárult táltosunk és a Hajós dinasztia féltve őrzött titkainak egy része, valamint a vámpírok egyik ősi rituáléjára és annak hatásaira is magyarázatot adott a regény. Tette mindezt úgy, hogy olvasás közben végig mosoly ült az arcomon, mert poénokban és utalásokban most sem volt hiány. 
Bori és Attila eddigi kapcsolatát a szócsaták hevességével lehet a legjobban jellemezni és nincs ez másként most sem. A szóváltások mennyiségét és a kapott élményt figyelembe véve ez a kötet messze felülmúlja az előző rész nyújtotta örömöket. 
Az átok miatt Bori néhány szituációban elesettebbnek tűnt a számomra, de ez persze csak egyes cselekedeteit gátolta, egyébként is csípős nyelvét nem fogta vissza. Attila a korábbi események következményeként egy teljesen új oldaláról mutatkozott be. Képességei feletti uralma ugyan megingott, döntései sem teljesen érzelemmentesek, de személyisége ettől sokkal érdekesebb lett a szememben, lényegesen emberibb és érzékenyebb.
Nem véletlen a borítókép sem, amely a könyv egyik lényeges jelenetét ábrázolja és természetesen ismét Sánta Kira rajzolta.

Bori és Attila szóváltásai mellett kifejezetten tetszett, hogy a vérmedvék és Fehérholló vámpírjai is lényeges szerephez jutnak. A humoros és az akcióval teli részeknek ők ugyanúgy fontos tartozékai voltak, mint két főszereplőnk. 
Már az előző rész olvasásakor is éreztem az írás különlegességét, de ebben a részben még jobban megkedveltem a főszereplőket és a történet hátterét adó alternatív Magyarországot. Könnyed, humoros, ugyanakkor érdekes és nagyon ötletes történetet vehettem a kezembe, amely a szórakoztató jellege mellett rengeteg rejtett információt és finom utalást is tartalmaz a figyelmes olvasó számára. Nyugodtan kijelentem, hogy a piacon fellehető urban fantasy kínálatban mindenképpen üde és egyedi színfoltot jelent a regény. 
Amit pedig továbbra sem szabad elfelejteni, hogy a miénk, olyan ízig-vérig magyar. A szlogent továbbra is imádom: „Magyar nyakba, magyar szemfog!” Várom a következő kötetet, a következő kalandot, amely a legfrissebb információk szerint az idén meg is jelenik. :)
A jó híreknél maradva elárulok még egy bennfentes információt: a negyedik rész is alakul, sőt egész jól halad. :)
Nagyon szeretem az írónő stílusát és pergő párbeszédekben, lényekben, kalandokban és ötletekben gazdag regényeit. Unod már a vámpírokat? Olvasd el ennek a sorozatnak a köteteit és rá fogsz jönni, hogy lehet még újat és szórakoztatót mutatni és alkotni a témában. 




Pontszám: 8 pont
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 380 oldal
Teljes ár: 2.990,-
Sorozat: Borbíró Borbála
Kiadói sorozat: Delta Vision Exkluzív
Előzmény: Démoni színjáték (novella), Vámpírok múzsája,
Folytatás: Lidércnyomás, Lángmarta örökség, Attila koporsója
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2013.)
Egyéb: A könyvről írt értékelésem az ekultura.hu oldalon is olvasható.
A szerző egyéb művei: Embertelen jó - Boriverzum és más történetek, Túlontúl

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons