Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. május 2., péntek

Várólista - 2014. április

Április a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hónapja, ennek megfelelően a friss könyvmegjelenések száma is az egekbe szökik. A sok szépség közül még úgy is nehéz válogatni, hogy a blogbejegyzés terjedelme nem akadályoz semmiben, úgy pedig, hogy a pénztárca vagy éppen a könyvespolc terjedelme határozza meg a korlátokat, elképzelhetetlenül nehéz. Engem most nem szorított semmilyen limit, szabadon válogattam és mindent összegyűjtöttem, ami áprilisban megjelent és egy egészen aprócskát is felcsillant rá a szemem vagy megdobbant a szívem.

Az Agave Könyvek két engem érdeklő könyvet hozott a hónapban: Az időutazás napja Brandon Hackett új regénye, tehát mindenképpen olvasni fogom majd, a Lolito pedig olyan írás, amely egyszerre könnyed és biztosan feszegeti majd a határaimat. Annyi baj legyen. :)
A  vér éneke már akkor érdekelt, amikor az első hírek felröppentek vele kapcsolatban, most pedig már meg is jelent... és még a borítójával is sikerült megbarátkoznom. Szergej Lukjanyenko Igék földje duológiájának második része, A vas birodalma olyan csendben készült el és került a nyomdába, hogy a megjelenésről majdnem lemaradtam, pedig az első részt nagyon szerettem olvasni.
Szélesi Sándor az egyik kedvenc magyar szerzőm, így új regénye, a Szörnyeteg a hajtóműben is érdekel, bár ennek a megjelenése körül sem volt igazán hírverés, szintén csak a véletlen műve, hogy összetalálkoztam a kötettel az információs világsztrádán.
Az Athenaeum bezzeg nem fukarkodott a hírveréssel amikor a Vérvörös című könyvről, illetve az triógia többi részéről volt szó. A könyvecske tényleg picike, de a fülszöveg és a vörös lapszélek igencsak figyelemfelkeltőek.

A Főnix Könyvműhely által megjelentetett kötetek többször okoztak már nekem meglepetést, leginkább azért, mert mindig tudnak valami egyedit, valami nem szokványost nyújtani a kiadványaik. Számomra ilyen volt Az Archívum, amelynek most megjelent a folytatása, a Felszabadulás. Már olvastam is a regényt és bizony nagyon tetszett. 
Az Álmatlanság fülszövege is kifejezetten érdekes, a Karmok pedig a főszereplő cica miatt keltette fel a figyelmem. Néha egy egészen pici összetevő is elég ahhoz, hogy az érdeklődés lángra kapjon. :)


Az Ulipus-ház kiadványainak többsége számomra abba a kategóriába tartozik, amelyeket adott időszakokban jól esik olvasni, ilyenkor belefeledkezhetek a történetbe, nem kell agyalni semmin, csak élvezni a cselekményt. Ha van. :)
Ha azt mondom, hogy pillecukor, akkor jó páran tudják, hogy miről is beszélek: igen, Fable és Drew történetéről van szó, a folyatásról, a Második esély pasiról, amely végre megjelent. Nem tagadom, hogy érdekel. A Real - Valós című könyv borítója sok mindent ígér, a fülszövege már rózsaszínesebb, de tartalmaz érdekes, a figyelmemet teljes mértékben felkeltő szókapcsolatokat. Milyen a történet? Még nagyon friss a megjelenés, ezért kevés az infó, de figyelek és várakozó állásponton vagyok. 


A GABO és a Cicero Kiadó igencsak kitett magáért (és az olvasókért) április hónapban. A Könyvfesztiválra jelent meg a Bábel fiai, valamint az Ólomerdő új, átdolgozott kiadása. Mindkettő gyönyörű, mindkettő a KELL kategóriába esik, az egyiket már olvastam, a másikat majd csak még fogom, de a könyvekhez kapcsolódó élmények már most meghatározóak.
A kiadó elhozta a magyar olvasóknak J.K. Rowling írói álnéven kiadott regényét, a Kakukkszót is. Az álláspontom ebben az esetben is várakozó, figyelem a könyvet és a véleményeket.
A tavalyi év egyik kedves meglepetése volt számomra az Oni trilógia első része, most pedig megjelent a második kötet, A Néma város. A véleményem nem változott tavaly óta és a fiatalok kalandjának folytatása határozottan érdekel.

Ugyan a Könyvmolyképző Kiadó azt hangoztatja, hogy egyenletes ütemben adja ki a könyveit, de a tényekből az látszik, hogy ez bizony nem így van. Képes vagyok túltenni magam az előbbi állításon, az erőszakos marketingen és a vevőcsalogatónak tűnő akciókon (ha valaki jobban szét néz a neten, akkor megtudja, hogy miről beszélek), mert vannak sorozatok és kötetek, amelyek érdekelnek és örülök neki, hogy megjelennek. A Skorpió Vágta azóta érdekel, amióta csak értesültem róla, hogy megjelenik, bár kellemes derültséget okozott a baráti körömben, hogy a a fülszövegét csak a napokban olvastam el. A Hopeless - Reménytelen című regényt olyan olvasó dicsérte, akinek megbízom az ízlésében és szerintem olvasni is fogom. A Vérvörös út, a Hex Hall és a Túl a végtelenen regények esetében még kivárok, de van esélyük arra, hogy egyszer majd össze fogunk ismerkedni egymással.

Ha valamelyik történetből írott és mozgóképes verzió is létezik, az bizony sokkal, de sokkal figyelemfelkeltőbb és szélesebb közönséghez ér el, mint egyébként. A Szellemekkel suttogó és az Egyszer volt, hol nem volt filmeket nem kell bemutatni a sorozatjunkie rajongóknak. Az előbbiből a A bosszú és az utóbbiból az Ébredés címmel egy-egy rész írott formában is megjelent. Nem mondom, hogy azonnal rohanok megvásárolni őket, de attól még érdekelnek a kötetek.
A legdrágább szerelmemnek szintén létezik filmváltozata, amelyet a Magassági mámorként kell keresni, ha valakit érdekel. Részemről tervezem, hogy eltöltök a társaságában némi időt.

A rengeteg kötet között majdnem elfelejtkeztem az Ad Astra Kiadó Könyvfesztiválra megjelent újdonságairól. Talán az a legnagyobb probléma, hogy a kiadó elég régen adott magáról életjelet, ezért mostanában nehezebben jut az eszembe, hogy ők is léteznek még. De mindenképpen örüljünk neki, hogy hosszú idő után rögtön két kötettel is jelentkeztek. Remélem, hogy Ian McDonald új regénye, a Brasyl, illetve Charles Stross Accelerando című kötete sikeres lesz és újabb kötetekkel is jelentkezik majd a kiadó.

És ezzel még mindig nincs vége, de innentől már tényleg csak felsorolás szerűen, mert ezekkel a sorozatokkal vagy elmaradásban vagyok, vagy pedig a talán érdekel kategóriába tartoznak.
  • Steves Erikson: Harangszó a kopókért
  • Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt
  • Dan Wells: Nem akarlak megölni
  • Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval

Fantasztikus egy hónap volt az április. Hogy mindezek közül mely kiadványok landoltak a polcomon? Hamarosan arra is fény derül. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons