Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. december 21., vasárnap

Csökkentsd a várólistádat 2014 - Az eredmény

Az előző évek sikeres teljesítését követően - bizony 2012-ben és 2013-ban is jól vettem az akadályokat és erre nagyon büszke is vagyok - az idei évben is belevágtam egyre terjedelmesebbé váló várólistám csökkentésébe. Az olvasásra tervezett könyveimet polcokra helyeztem, de itt a blogon is írtam a kihívásba beválogatott könyvekről egy összesítő posztot, valamint az év közben is folyamatosan jeleztem az értékeléseknél, ha az adott regény a kihíváshoz tartozott.

A tavalyi évben is bevált a lendületes kezdés, ezért most is ezt a technikát választottam, és idén is jól jött az év eleji tempósabb indulás, mert utána már - főleg a könyvhét környékén - jelentősen csökkent a lelkesedésem. Persze nem panaszkodom, mert még így sikerült szeptember végére teljesítenem a kihívást, az év végéig pedig túlteljesítésként még néhány kötetet hozzá tudtam tenni a "kötelező" tucathoz.
Nézzük a részleteket, illetve a tapasztalataim, az élményeim tömör összefoglalóját.

Amelyekkel teljesítettem a kihívást:
- Cassandra Clare Az angyal és A herceg című regényeivel, a Pokoli szerkezetek trilógia első két kötetével indítottam az évet, mintegy könnyed bemelegítésként. Ha már így belelendültem, akkor már nem hagyhattam befejezetlenül a trilógiát.
Az alaplista könyvei egy kupacban.
Végül három olvasatlan maradt köztük.
- Matt Forbeck és Jeff Grubb által írt Ascalon kísérteteitől valamivel többet vártam, mint amit végül is kaptam. Félreértés ne essék, a könyv jó, de nem egészen az én stílusom. Inkább azoknak való, akik otthonosabban mozognak a videójátékok világában és persze kedvelik az ezekre alapuló történeteket. Bejegyzés eddig nem készült a könyvről, szerintem már nem is fog.

- Pittacus Lore Lorieni krónikák sorozatának bevezető része tetszett is meg nem is, a második kötettel, A hatok hatalmával még tettem egy próbát, de sok újdonságot nem kaptam tőle, nem igazán győzött meg a regény stílusa és történetvezetése. A sorozat kapott tőlem egy kaszát - sajnos túl sok jó könyv vár még olvasásra -, azóta pedig már a könyvet is eladtam.
- Thomas Chagnaud Másvalaki című regényének olvasása hatalmas kínszenvedés volt a számomra. A történet zseniálisan jó lehetne, de a kidolgozás valami borzalom: logikai bakik tömkelege, párbeszédek hiánya, monoton elbeszélés. A tanácsom az, hogy mindenki tartsa magát távol ettől a borzalomtól.
- Tim Powers Anubisz kapui című regénye viszont az év meglepetése volt a számomra, főleg azért, mert magam sem értem, korábban miért hagytam ezt a történetet félbe. Zseniálisan összetett, időutazással megkevert, irodalmi utalásokkal és rengeteg kalanddal teli történet. Mindenkinek ajánlom, aki csak egy kicsit is kedveli a fantasy regényeket - igazi mestermű.

- Tóth Csilla Körbe ég című regénye a másik nagy meglepetést jelentette az idén. Az ember és az őt befolyásoló (irányító?) hatalmak kapcsolatának egy másfajta megközelítése. Érdekes, rengeteg kérdést felvető regény, amely válaszokat ugyan nem ad, de elgondolkoztat.
- Alex Flynn Beastly - A szörnyszívű című regénye érdekelt, mint mesefeldolgozás. Egyfelől érdekes volt az ismert történet modern feldolgozása, más részről viszont kevésnek találtam, többet vártam tőle. Talán, ha húsz évvel fiatalabb lennék, akkor... Mindegy, egynek jó volt, de nem írtam róla a blogra.
- Andrew Davidson A vízköpő című művéről mindenki csak felmagasztalva beszélt, dicsérték a csodálatos szerelmi történetet mélységét és különlegességét... amelyeket nekem valahogy nem sikerült felfedeznem. Hosszú is volt, unalmas is volt. Bejegyzést sem írtam róla, mert elég volt végigszenvedni a több mint félezer oldalt, több időt már nem akartam rászánni, erre a ... valamire.

- A Pokoli szimfóniák egy novelláskötet, amelynek olvasása felemást élményt jelentett a számomra. Ötletnek nagyon jó volt, a kötet szerkezete is egészen különleges volt, de a történetek nem tudtak igazán magukkal ragadni. A részletes véleménynyilvánítás ebben az esetben is elmaradt.
- Nevada Barr Ördögkatlan című műve egy sorozat nulladik kötete, nálunk ez jelent meg elsőként, a folytatásra pedig nem igazán számíthatunk. Pedig a történet a hibái ellenére is jó, szívesen olvasnám tovább a sorozatot.
- Sebastian Fitzek Ámokjáték című regénye szintén nagy meglepetést okozott a számomra. Vajon hány ilyen jó könyv sorakozik még a polcomon? Krimi és thriller kedvelőknek nagyon ajánlom.


Amelyeket túlteljesítésként olvastam:
- Vlagyimir Vasziljev Káosz-Őrség című regénye a Lukjanyenko által teremtett, Másfélékkel teli világban játszódik, de "csak" kiegészítő kötete a sorozatnak, viszont legalább három előzményregény ismerete szükséges az olvasásához. Kedvelem a Másféléket, az Őrség könyvek hangulatát, és jó volt olvasni ezt a regényt is.
- Glen Duncan Az utolsó vérfarkas című írása egy különleges hangulatú, ám a hazai olvasók között nem igazán kedvelt regény. Nekem kifejezetten tetszett a hangulata.
- Pataki Tamara Ember a sötétben egy fiatal írónő regénye, amely felemás érzéseket keltett bennem: nagyon alapos alaptörténet és egy számomra érthetetlen szerelem leirata. A regényről bejegyzés nem készült.
- Alfred Bester Tigris! Tigris! című regénye valós események hatására született. Sci-fi-t kedvelő olvasóknak mindenképpen ajánlott olvasmány.
- Jean-Christophe Grangé történeteit nagyon kedvelem, a Költöző gólyák ugyan nem a szerző legjobb regénye, kicsit lassan indul, de a történet második fele határozottan jó, annak a stílusa már ismerős volt a számomra, olyan igazi Grangé-s.

Az alap- és az alternatív listában felsorolt huszonnégy kötetből tizenhetet sikerült elolvasni, és erre a teljesítményre büszke vagyok. Amelyek kimaradtak, azok is jó könyvek, de most valamiért nem kerültek sorra - talán majd legközelebb.
Az már biztos, hogy 2015-ben is jelentkezek a kihívásra és igyekszem azt teljesíteni is. A könyveket a korábbiaknál is nagyobb odafigyeléssel válogattam össze, és hamarosan érkezik majd a tervezetet tartalmazó poszt is.


2 megjegyzés:

Lobo írta...

Gratulálok! :)

Shanara írta...

Nagyon köszönöm! Mindig nagy büszkeséggel tölt el, hogy sikerül teljesítenem a kihívást. :) Jelentkeztem a jövő évire is. :D

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons