Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. december 30., kedd

Várólista - 2014. december

A józan paraszti ész azt súgná, hogy a karácsonyi megjelenések nagy rohama lezajlik legkésőbb novemberben, hiszen a könyveknek el kell jutni az üzletekbe és vásárlóknak is kell időt hagyni a választásokra. De mindez nem így van... sem kiadói, sem pedig vásárlói szempontból. Ennek eredménye az, hogy még decemberre is rengeteg megjelenés jut, az online áruházak és a könyvesboltok tele vannak a nyomdából frissen kikerült kötetekkel... és kétségbeesett, a választéktól vagy éppen a rendelésük körüli káosztól megvadult vásárlókkal. Persze vannak kiadók, akik tervezetten, jó előre jelzik a megjelenéseik időpontját, de vannak előre nem ütemezett vagy éppen nem hangoztatott megjelenések is. Nézzük, hogy milyen újdonságokat is tartogatott az olvasók számára december első fele. Zsúfolt volt ez a fél hónap.

A Fumax Kiadó december közepére ígérte Brian McClellan Vérrel írt ígéretek című regényét, amely a Lőpormágus trilógia kezdő kötete. Igényes, kemény borítós kiadványként jelent meg a kötet, a szemfülesebbek - köztük én is - még időben előrendelték. Thriller és krimi fonton is tartogatott néhány meglepetést ez a hónap: az Alexandra Kiadó jelentette meg Caroline Kepnes Te című regényét, amelynek alapját az adja, hogy mennyire figyelmetlenül is bánunk a jelszavainkkal és a különböző fórumokon elhelyezett nyilvános információkkal - ezáltal pedig mennyire kiszolgáltatjuk magunkat. Az Ulpius-ház Kiadó Chris Carter A keresztes gyilkos című regényét, a Robert Hunter sorozat első kötetét hozta el nekünk. Bevallom, hogy felkeltette a kíváncsiságom a regény, szerintem egyszer majd olvasni is fogom.


Az Ulpius-ház Kiadó a romantikus beállítottságú olvasóit sem hanyagolta el. Egy ideje már ígérték, most végre megjelent Monica Murphy Heti csaj sorozatának harmadik része, a Három megszegett ígéret
Aki kedvelte a Soha határát, illetve az Örökké határát, annak nagy öröm, hogy J. A. Redmerski új regénye jelent meg magyarul, minden előzetes beharangozás nélkül, csak úgy nagy hirtelen. Sebaj, az Ének a szentjánosbogarakról című regény boltokba kerülésének akkor is örülök.

A Delta Vision hírhedten híres arról, hogy a könyveiket csendben, minden hírverés nélkül jelentetik meg.
Így volt ez ebben a hónapban is, amikor öt könyvvel tették gazdagabbá a kínálatot. Gaura Ágnes ezúttal nem a legújabb Borbíró Bori regénnyel örvendeztetett meg minket, hanem egy novelláskötettel, amelynek címe: Embertelen jó. Az újabb Bori kötetig ezzel is beérjük... Orson Scott Card Teremtő Alvin sorozatának rögtön két része is megjelent : A rézbőrű próféta és A kovácsinas.
A Mesterművek sorozat eléggé halódott az idén, de az év végére csak a boltokba került Jo Walton tavaly megkezdett sorozatának második része, amelynek címe: A király neve. Teljesen aktuális, a hónap ünnepeihez illeszkedik Varga Csaba Béla új trilógiájának első része, amelynek címe: Santa és az Éj asszonya.


Az olvasók decemberben sem maradhatnak sci-fi nélkül. A Fumax Kiadó elhozta nekünk a Térség sorozat harmadik kötetét, az Adaddon kapuját. A Delta Vision megjelentette Peter F. Hamilton régóta várt, Pandóra csillaga című regényét - két kötetben.
Az Ad Astra nem sokat hallat mostanában magáról, de karácsonyra jelentkezett Ramez Naam Nexus című írásának magyar kiadásával. Ha még nem lenne elég Orson Scott Card műveiből, akkor itt a Fajirtás, a Végjáték sorozat harmadik kötete, átdolgozott kiadásban, az Uno Mystica kiadónak köszönhetően.

A Könyvmolyképző Kiadó decemberi megjelenéseinek most is sikerült rendesen igénybe venniük a türelmem. Nagy nehezen csak sikerült összeszednem a megjelenéseket, amelyekből azért jó pár akadt. Ezek egy része már kapható a boltokban, néhány kötet nem... de azt ne várjátok el tőlem, hogy ezt minden könyvnél részletezzem. Akkor a részletek:
Álmomban sem hittem volna, hogy Holly Black Átokvetők sorozatának harmadik része, a Fekete szív megjelenik, de így történt. Marie Lu Legenda sorozata is befejezéséhez érkezett, a Bajnok című részt sokan vártuk.
Végéhez érkezett a Bane Krónikák kis füzeteinek megjelentetése is, ezúttal a 9. és a 10. rész került a boltokba, A New York-i Intézet csatája, valamint az Igaz szerelem (és egy első randi) címekkel.
Új sorozatot is indított a kiadó: Kresley Cole neve ismerős a magyar olvasóknak, a Méreghercegnő azonban YA regény és állítólag nagyon jó, egyben az Arkánum Krónikák első része. Jus Accardo Érintés nélkül című írása a Denazen sorozat első és második része közötti novella, amely megjelenésének sokan örülünk.

A Könyvmolyképző Kiadó kinevelte a könyvmolyokat és mivel az olvasói felnőttek, így már nekik való könyveket is kínál - nem is keveset, mert decemberben ebben a műfajban a legnagyobb a kínálat.
J. Lynn neve nem ismeretlen, hiszen ő tulajdonképpen J. L. Armentrout, ezért a Várok rád nem tűnik zsákbamacskának. Katie McGarry neve is ismerős, az Aki mer, az nyer tulajdonképpen a Feszülő húr sorozat második darabja. Samantha Young-tól is olvashattunk már, a Dublin Street után most itt a London Road. Sarah MacLean előző regényét olvastam és nagyon jól szórakoztam rajta, remélem, hogy a folytatás, A hódítás tíz szabálya is hasonló élményt fog nyújtani.

Tammara Webber az Easy - Egyszeregy című regényével elrabolta a szívemet. A Törékeny nem más, mint a már ismert történet Lucas szemszögéből és persze az előzmények elbeszélése. Az írónőnek megjelent egy másik regénye is, A sorok között, amely egy sorozat kezdő kötete.
Új szerzők is bemutatkoztak ebben a hónapban, kíváncsian várom, hogy milyen vélemények születnek majd M. Leighton Rajtad áll, Nicole Williams Zuhanás, illetve Tara Sivec Csábítások és csemegék című regényeivel kapcsolatban.


És ezzel még mindig nincs vége. Nagy port kavart fel Kody Keplinger A pótkerék című regénye, amelynek filmváltozatát 2015-ben mutatják be a mozik. Matthew Quick mindig érdekes regénytémákat talál, a Bocsáss meg, Leonard Peacock! sem ígérkezik valami könnyű olvasmánynak.
Folytatódik On Sai Szivárgó sötétség sorozatának megjelenése, ebben a hónapban a Lucy című kötetet vehettük a kezünkbe.
Újabb magyar szerzők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Az ő regényeik közül Meiszner Krisztina MásValaki problémája, amely vámpíros és krimi besorolást kapott, illetve Marco Caldera Szin markában című műve keltette fel az érdeklődésem.

A karácsonyi bevásárlásnál ugyan már nem segít ennek a posztnak a tartalma, de a karácsony utáni beszerzések esetében még jól jöhet - a január úgy is szinte megjelenés mentes szokott lenni.
Kedves olvasóim, lehet válogatni! Van miből!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons