Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. március 30., hétfő

Várólista - 2015. március

Egy ideje már a hónap utolsó napjaira ütemezem a poszt összeállítását és közzé tételét, mert bizony a beharangozott megjelenési időpontokban nem minden esetben lehet megbízni. Hiába azonban minden előrelátás és tervezés, az ördög akkor sem alszik, és bármennyire is igyekszem odafigyelni, időnként akkor is hiba csúszik a számításaimba. Így volt ez a február hónappal is, amikor egy olyan könyvet hoztam a posztban, amelyik végül is csak március elején került a boltokba, másik két regényt viszont kihagytam a felsorolásból. Most próbálom helyre rakni a dolgokat.

A fülszöveg... vitathatatlan, hogy az volt az ok, ami miatt szó szerint rákattantam Tom Harper Zodiákus állomás című könyvére, amely a Ventus Libro Kiadó közreműködésének köszönhetően érhető el magyar nyelven. Szeretem az ilyen titokzatos és nem szokványos történetvezetésű könyveket.
Talán a borító, a fülszöveg, illetve az annak végén olvasható ajánlás együttes hatásaként figyeltem fel Brian McGilloway Határvidék című krimijére, amelyet viszont a Gabo Kiadó hozott el a magyar olvasóknak.
Mindkét könyvön rajta tartom a szemem és ha tehetem, akkor le is fogok csapni rájuk.

A Fumax Kiadó az igazán értékes megjelenéseit a XXII. Nemzetközi Könyvfesztiválra tartogatja - ahogy az összes többi kiadó is -, de azért ebben a hónapban is gondolt az olvasóira, mert Jon Sprunk Az Árny ura című regényének megjelentetésével befejezte a 2012-ben megkezdett Árnyorgyilkos trilógia kiadását. Az első rész nem hagyott túl mély nyomot bennem, de azért még nem mondtam le a sorozatról - amint látszik, rajta tartom a szemem.
Az Agave Könyvek is sok értékes és érdekes kiadvánnyal jelentkezett a hónapban. Január hónapban jelent meg a Blake Crouch Wayward Pines trilógiájának első része és a türelmetlen olvasók ebben a hónapban már a kezükbe is vehették a befejező részt, amelynek címe: Az utolsó város. Természetesen engem is érdekel, hogy mit tud a trilógia, de a beszerzéssel még el vagyok maradva - sajnos.
Robert Jackson Bennett Horzsolások című regényét már kézbe vettem az egyik könyvesboltban és meg kell mondanom, hogy elég terjedelmes darabnak néz ki. Műfaját tekintve: thriller - ebből is következik, hogy érdekel. A fülszöveg viszont tartalmaz pár utalást - S. King stílusa egyáltalán nem az én világom -, ami miatt a vásárlás előtt megvárok pár értékelést.
Pierce Brown Arany háború című regénye a Vörös lázadás trilógia második kötete, amelynek első része már a polcomon sorakozik és sokan kedvelték idehaza. Nem kérdéses, hogy ez a kötet hamarosan haza jön velem, még úgy is, hogy az előzménye olvasatlan - ezt hívják megelőlegezett bizalomnak.

Robert Holdstock Mitágó erdő című regénye annak ellenére elvarázsolt, hogy nem éppen a fantasy mai stílusát képviseli - ami nem meglepetés, hiszen a mű közel harminc évvel ezelőtt íródott. A Gabo Kiadó akkor ígéretet tett arra, hogy elhozza a folytatást, a Lavondyss-t, amely ebben a hónapban meg is érkezett és más kapható.

A Metropolis Media is egy igazi csemegével készült erre a hónapra, ez pedig Jean Ray Kárhozott Istenek című regénye. Műfaja a klasszikus horror kategóriába sorolható be legkönnyebben, hangulatában pedig Lovecraft írásait idézi meg a kiadvány.
Ifjúsági thriller kategóriában a tavalyi évben kiemelkedő helyen szerepelt nálam J. R. Johansson Az Éjjeljárók című sorozatának első kötete, az Álmatlanság. Legnagyobb örömömre ebben a hónapban megérkezett a Paranoia, amelyért igazán hálás vagyok a Főnix Könyvműhely kiadónak. Biztosan olvasni fogom.


A Delta Vision kiadó továbbra is minden hírverés nélkül jelenteti meg a jobbnál jobb könyveket. Ha ők nem, akkor én majd híresztelem, hogy miket hoztak el a magyar olvasóknak. 
David Gemmell életművét már gondozza egy ideje a kiadó és ütemezetten érkeznek is a kötetek ettől a nagyon színvonalas szerzőtől. A hatalom kövei sorozat első kötete, A kísértetkirály már a boltokban. A szerző stílusát és a műfaját tekintve ez a történet is egy történelmi alapokon nyugvó, heroikus fantasy. Aki tehát kedveli ezt a műfajt, az nem habozzon a vásárlással - nálam a mindenképpen akarom kategóriába tartozik.
Orson Scott Card regényeinek kiadási jogait több kiadó is képviseli kis hazánkban, de a Teremtő Alvin sorozat köteteinek (újra) megjelenését a DV-től várhatjuk. A Fáklya a sorozat ötödik kötete. Ez is megjelent már korábban, de ez volt az utolsó, a következő két kötet - ezáltal pedig a sorozat befejezése - eddig ismeretlen volt a magyar olvasóközösség előtt. Ennek a kötetnek is örülök, de nagyon várom azokat is. 
Újra egy Orson Scott Card regény, de ez most az Uno Mystica Kiadó közreműködésének eredményeként került a boltokban. Az Árnyékbábok az Ender árnyéka sorozat harmadik kötete, amelynek előzményei (Ender árnyéka, A Hegemón árnyékában) korábban az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, de ők félbehagyták a sorozatot - mivel a Végjáték nagy kedvencem, ezért kifejezetten örülök neki, hogy a problémák ellenére is megérkezett a folytatás.

A következő kiadványok a "talán" listán szerepelnek nálam. Miért? Leginkább a stílusuk és természetesen a témájuk miatt. A Ciceró Könyvstúdió egy különleges szerkezetű ifjúsági regényt hozott el az olvasóknak, Sally Green Half Bad - Fogság című művét biztosan fel fogom lapozni valamelyik könyvesboltban és belenézek.
Edgar Allan Poe munkásságáról már mindenki olvasott, de most talán közelebb kerülhet hozzánk, műveinek olvasóihoz a magánélete is. Lynn Cullen Mrs. Poe című kötetében talán sok minden érthetőbb lesz. A könyv műfaját tekintve romantikus regény, a magyar megjelenést pedig a Rézbong kiadónak köszönhetjük. Na, ki az akinek felkeltettem az érdeklődését?

Ez volt tehát a könyvfesztivál hónapját megelőző kínálat. Lehet válogatni vagy éppen spórolni és felkészülni a következő hónap megannyi újdonságára - amelyekből természetesen szemezgetni fogok és jelentkezem a választásaimmal. Addig is: vásároljatok megfontoltan - ha már én nem ezt teszem -, és olvassatok sokat! 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons