Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. április 29., szerda

Várólista - 2015. április

Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen is legyen a havi bejegyzés felépítése, de aztán rájöttem, hogy bármilyen technikát is választok, a végeredmény biztos, hogy terjedelmes lesz. Kicsit sok volt a hónapban a megjelenés - na ja, érződik a könyvfesztivál hatása. Igyekeztem valamiképpen kategóriákba sorolni a kiadványokat és lehetőleg szűkszavúan, de mégis lényeges információkat megosztva nyilatkozni a sok-sok újdonságról. No, akkor nézzük...

Kezdjük talán a számomra legkedvesebb zsánerrel: a fantasyval - megspékelve egy kis sci-fivel. Anthony Ryan A várúr című regénye a Vér éneke folytatása, a Hollóárnyék-trilógia középső kötete, tehát annak ellenére kötelező beszerzés, hogy még az első részt sem olvastam. A Zsiványok antológia azóta a kívánságlistámon szerepel, hogy értesültem a megjelenéséről, előrendelésben be is szereztem - igazán vaskos és sűrűn teleírt kiadvány. Mindkét kötetet a Fumax Kiadó hozta el a magyar olvasóknak.
Dave Duncan Tűzföldek ura című regénye szintén egy sorozat  - A király pengéinek története - második része, amelyet a Delta Vision vett a gondjaiba - ezúttal azonban sokkal jobban sikerült a borító.
James Lovegrove Ré kora című regénye viszont a Panteon kezdő kötete, amely érdekesnek hangzik a fülszövege alapján és mivel kedvelem a mitológiával, illetve akcióval kevert alternatív történelmet, ezért előbb vagy utóbb biztosan el fog csábítani a kötet. Az istenek hatalmi harcait leíró történetet a Metropolis Média kínálatában kell keresni.
Peter V. Brett A sivatag lándzsája című - eléggé vaskosra sikeredett - regénye szintén folytatás, a Démon-ciklus második kötete. Kíváncsi vagyok, hogy a szerző mutat-e némi fejlődést a női karakterek leírásában, mert ha nem, akkor nagyon nem leszünk jóban egymással. Elizabeth Bear Szellemek hegyei című műve a Végtelen ég sorozat kezdő kötete, amelynek Vörös pöttyös besorolása okozott némi felzúdulást a zsáner olvasói között. Colin Woodard Kalózköztársaság című regényét jó néhány hónapja ígérgette már a kiadó és most megjelent - szinte minden hírverés nélkül. No, majd egyszer megnézem, hogy mit ad ez a történet... Mindhárom a kötetet a Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg.
És a végére egy kötetnyi sci-fi, amely két történetet tartalmaz, a Charles Stross által írt Pokoli archívumot, illetve A betontehén-akciót, amelyek állítólag a szerző legjobb írásai. Egyszer majd ezt is kiderítem. :) A kiadvány az Ad Astra Kiadó friss megjelenése.

A krimi és a thriller kedvelői is találnak kedvükre valót az áprilisi kínálatban. Franck Thilliez GATACA című regényének fülszövegébe első olvasatra sikerült beleszeretnem, és a borító is nagyon ötletes - a Gabo Kiadó kitett magáért. Ha valakit hasonlóan elragadnának az érzelmei, akkor felhívom a figyelmet arra, hogy ez a kötet egy második rész, ugyanakkor befejező kötet is egyben.
Az Agave Könyvek azt ígérte, hogy Ben H. Winters nagyon tehetséges szerző és a Gyilkosság a világvége előtt című regénye - amely egyébként egy trilógia első kötete - nagyon élvezetes olvasmány. Engem már önmagában a főszereplő elhivatottsága - miszerint hiába közeleg a világvége, ő akkor is felderíti a gyilkosságot - kíváncsivá tett. Biztosan tudom, hogy meg fogunk ismerkedni egymással.
Bársonytalpakon oson a halál, immár második alkalommal - és ezúttal a Metropolis Media jóvoltából -, ugyanis Akif Pirincci Francis című regényében újra egy macska szemszögéből élhetjük át a nyomozás izgalmát. Ugyan még az első részt sem olvastam, de ez nem tartott vissza attól, hogy megakadjon a szemem a folytatás borítóján, amely egyébként eléggé figyelemfelkeltő.
A Fumax Kiadó is bővíti a kínálatát, hiszen Josh Malerman Madarak a dobozban című regényével a horror és a thriller imádóknak akarnak kedveskedni.

A YA fantasy és YA sci-fi kategóriák iránt érdeklődők sem maradtak ebben a hónapban friss olvasnivaló nélkül. Karen Akins Időhurok című regénye a Gabo Kiadó YA SFF sorozatán belül jelent meg - a fülszövege határozottan érdekesnek tűnik. 
A zsáner legtöbb megjelentetését természetesen ezúttal is a Könyvmolyképző Kiadó produkálta - a nyomdából frissen kikerült kötetek között vannak sorozat folytatások, illetve kezdő kötetek is. Maggie Stiefvater Mercy Falls farkasai trilógiájának legkedveltebb szereplője, Cole St.Clare önálló kötetet kapott, amelynek címe Sinner - A bűnös. A Földet ellepő angyalok és az általuk fenyegetett emberiség története, Penryn hányattatása folytatódik Susan Ee World After - Túlélők világa című regényében. A Sarah J. Maas által írt Üvegtrón sorozat előzménykötetében öt novella kapott helyet, a kiadvány Az orgyilkos pengéje és más történetek címet kapta. Michelle Hodkin Mara Dyer eszmélése egy új sorozat kezdő kötete, amelynek a fülszövege érdekesen hangzik és csábítanak a rajongó hangvételű értékelések is, de visszafogom magam még egy kicsit.

Ha valakinek nem jönnek be a pöttyök, vagy esetleg még túl fiatal hozzá, akkor sem kell olvasni való nélkül maradnia, mert a Gabó Kiadó és a Ciceró Könyvstúdió rájuk is gondolt. Az előbbi Scott Westerfeld Túlvilágok című regényét jelentette meg, az utóbbi pedig folytatta - és egyben befejezte - Buglyó Gergely ifjúsági sorozatát, az Oni-trilógiát, a kötet címe Oni: A bábu és a talizmán.

Mivel nőből vagyok, ezért a fantázia világa és a borzongás mellett néha szükségem van a gyengédebb érzelmeket, esetleg pikánsabb jeleneteket felvonultató olvasmányokra is. A hónapra ilyen fajta megjelenésekből is jutott jó néhány.
Tara Sivec Életek és édességek  című regénye (Könyvmolyképző Kiadó) a Csokoládéimádók sorozat második kötete - folytatódik Carter és Claire párkapcsolati nehézségeinek humoros bemutatása. Az első részt kedveltem, ezért biztos, hogy ezt is olvasni szeretném! Tiffany Reisz Az úrnő című írása viszont az a megjelenés, amelynek nagyon örültem - a félbehagyott sorozatot az Athenaeum Kiadó karolta fel. A könyv az előrendelésnek köszönhetően már a polcomon figyel, az olvasásra pedig tuti, hogy hamarosan sort kerítek.
Bolouri Johanna A lista című regényére azért figyeltem fel, mert a fülszövege vicces helyzeteket ígér, de sok minden múlik az írói stíluson is. A borítója nagyon ... Hogy is fogalmazzak finoman? ...gagyira sikerült. Egyelőre csak figyelemmel kísérem a könyv értékelései, aztán majd meglátjuk, hogy közelebbről is megismerkedem-e vele. A könyvet a Gabo Kiadó kínálatában fedeztem fel. Árvai Gréta Elmerülve című regénye körül annyi a titok, amennyire csak lehet. Hmm... ez a fene nagy titkolózás és mellette a totális nyíltság, amit a fülszöveg ígér, a hatalmas reklám nem igazán passzol össze. No, és a borító - az a bizonyos kakiló lila pókember, ahogy a moly.hu oldalon elhíresült - eléggé furcsa, de az Atheneaum Kiadó mégsem változtatott rajta, pedig volt egy jobb verziójuk is. Kivárok, aztán majd meglátom, hogy lesz-e kedvem a közelebbről is megismerni ezt a pikáns sztorit.

A new adult regényekkel kapcsolatban mostanában vannak fenntartásaim, de Jessica Sorensen Callie, Kayden és a megváltás című regénye, amelynek természetesen olvastam az előzményét, csak a kötelező beszerzések között lehetett nálam. A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően a könyv már a polcomon van, és az ujjaim is bizseregnek rendesen, folyamatosan nyúlkálnak a kötet után. A Maxim Kiadó is folytatja a sorozatait, illetve kedvelt szerzői könyveinek megjelentetését. Rebecca Donovan Boldogító lélegzet című, trilógia befejező kötete már nem élvezi ennyire töretlen bizalmam, de valamikor biztosan sorra kerül majd az olvasásban. Abbi Glines A végzetem című írásának külföldi borítóját nagyon figyelemfelkeltőnek találtam, a magyar már nem varázsolt el annyira - persze ettől a tartalom még jó lehet, de ezzel a kötettel mindenképpen kivárok.

A szépirodalom ugyan nem a kedvencem, de néha azért elcsábulok és most is felfigyeltem két kiadványra. Donna Tart Titkos történetéről nagyon jókat olvastam és most megjelenik új borítóval. René Denfeld Az elvarázsoltak című regénye - amelyről egyébként a thriller kategóriában is regélhettem volna - engem egyelőre a borítójával varázsolt el. Biztos, ami biztos alapon már be is szereztem, aztán majd kiderül, hogy egy hullámhosszon vagyunk-e. :)

A  hónapban XXII. alkalommal megrendezésre került Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál már bezárta a kapuit, de a kiadványok, amelyeket ennek a rendezvénynek köszönhetünk megvásárolhatók a kiadók webboltjaiban vagy a könyvesboltokban. Válogatni van miből, panaszra nem lehet okunk - és a pénztárcánknak nincs sok lehetősége a hízásra, hiszen kevesebb, mint másfél hónap és itt a könyvhét. De előtte még jelentkezem majd egy májusi várólistával, amely remélhetőleg rövidebb posztot fog eredményezni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons