Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. április 17., péntek

Jus Accardo: Untouched - Érintés nélkül (Denazen 1,5)

Az Érintés nélkül nem önálló regény, csupán egy novella, egy kiegészítő kaland a Denazen sorozathoz, amelyből megismerhettem az Érintés és a Mérgezés című kötetek között játszódó egyik lényeges, a főszereplők személyiségét mindenképpen befolyásoló történést, illetve ezek mellett részese lehetettem egy izgalmas kalandnak.

Értékelés: 7/10
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 86 oldal
Fordította: Károlyi Eszter
Borító ár:
1.299,- Ft (kartonált) / 1.999,- Ft (kemény borító)
A mű eredeti címe: Untouched
Sorozat: Denazen
Előzmény: Érintés
Folytatás: Toxic, Tremble
Műfaj: YA fantasy
Az eseményekbe ott kapcsolódhattam be, amikor Kale és Dez sorra keresi fel a Denazen listáján szereplő, megfigyelés alatt álló személyeket – akik maguk is Hatosok –, és minden meggyőző erejüket bevetve arra próbálják rávenni az érintetteket, hogy meneküljenek biztonságos helyre, még mielőtt a Denazen kaparintaná meg és használná fel őket a saját céljai érdekében. Két főszereplőnk éppen Kiernant győzködi, amikor felfedezik, hogy ezúttal nem a cég különleges képességű, agymosáson átesett „katonái”, hanem a még náluk is veszélyesebb alkalmazottak - az ügynökök - akadtak a nyomukra.

A meglepően rövid, alig valamivel több, mint nyolcvan oldalas történet több újdonsággal szolgált, mint elsőre gondoltam volna. Üdítő változatosságként hatott, hogy ezúttal nem Dez, hanem Kale a mesélő, az érzéseiről és a gondolatairól olvasva sokkal élesebben kirajzolódik a fiú karaktere, válik érthetőbbé sajátos logikája és viselkedése. Különös, a mindennapi életre, használati tárgyakra vonatkozó egyedi megjegyzései, mindenki másétól eltérő világnézete és szókimondó – bár inkább naivnak mondható - stílusa pedig minden egyes alkalommal megmosolyogtattak - főleg úgy, hogy érződik, ő maga teljesen komolyan gondolja a kijelentéseit.

A mozgalmas események közben bővül a korábban már megismert világ felépítése, újabb különleges képességű emberek bukkannak fel, mintegy előrevetítve, hogy a lehetőségek száma végtelen. Ha korábban azt feltételeztem, hogy Dez apjánál nincs érzéketlenebb és számítóbb ember, most rá kellett ébredtem, hogy van olyan, aki még rajta is képes túltenni: Samsen nemcsak kegyetlen, de még élvezi is, amit csinál - ez pedig veszélyes kombináció. Az ügynök feltűnésével Kale múltjának egy eddig ismeretlen - sötétséggel és fájdalommal átszőtt - szelete elevenedik meg, és állítja az eddigieknél is keményebb próba elé a fiút – mintegy emlékeztetve őt arra, hogy mit veszíthet, ha gyengének és befolyásolhatónak bizonyul.

Egy novellányi kiegészítés, amely ugyan nem adott hozzá túl sokat a sorozat eseményeihez, de Kale tetteinek megértése, illetve elfogadása szempontjából mindenképpen sokat jelentettek az olvasottak. Ha valaki úgy járt, mint én - vagyis nem kedvelte végtelen rajongással ezt a különös fiút -, akkor ezt a novellát elolvasva valószínűleg közelebb fog kerülni a szívéhez a karaktere - ahogy az velem is megesett. Akik pedig eddig is kedvelték, most tobzódhatnak az élvezetekben - nekik igazi csemege lesz ez a kötetecske.


A könyvről írt véleményem az ekultura.hu oldalon is megjelent.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons