Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. október 17., hétfő

Marie Force: Végzetes viszony (Végzetes-sorozat 1.)

Az előző olvasmányom kissé megfeküdte a gyomromat, ezért következőnek valami olyat akartam, ami egyszerre mozgalmas, érdekes és érzelmes, ugyanakkor mégsem bugyuta. Úgy gondoltam, hogy egy romantikus krimi, vagy a nyomozás leírásába oltott csipetnyi, esetleg valamivel több romantikát ígérő történet pont meg fog felelni az előzetes elvárásaimnak. Úgy érzem, hogy sikerült megtalálom a hangulatomhoz leginkább illő olvasmányt, ami éppen azt az elegyet képviselte, amire leginkább a szükségem volt.
Persze attól függ, hogy honnan nézzük a megfelelő elegyet, hiszen krimiként ennél keményebbet és összetettebbet, csavarosabbat szoktam olvasni, romantikusként pedig az ennél sokkal érzelmesebbet, a szívet facsaróbbat kedvelem. Ugyanakkor minden gyengesége ellenére ez a regény most tényleg célba talált nálam - és néha nem is kell ennél több.

Értékelés: 8/10
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 446 oldal
Fordította: Alföldi Zsófia
Borító ár: 3.490,- Ft
A mű eredeti címe: Fatal Affair
Sorozat: Végzetes-sorozat
Folytatás:
2.) Végzetes igazság
3.) Fatal Consequences
4.) Fatal Destiny
5.) Fatal Flaw
6.) Fatal Deception
7. Fatal Mistake
Kategória: romantikus, krimi, nyomozás

Egyéb: ekönyvként is kapható
(bookandwalk.hu, dibook.hu, lira.hu)
A történet főhősei Sam és Nick, akik hat évvel ezelőtt egy kivételesen forró éjszakát töltöttek együtt, aztán egyikük sem kereste a másikat többé - legalábbis ez az alapfeltételezés. Sam, vagyis Samatha Holland nyomozó éppen a karrierje - és magánélete - mélypontján van, amikor a szolgálatba való visszahelyezését követően megkapja a John O'Connor szenátor meggyilkolásának esetét. Az új ügy egyszerre teremti meg számára a lehetőséget a szakmai megítélésén esett csorba kiköszörülésére, valamint sodorja azt véglegesen veszélybe. O'Connor szenátor kabinetfőnöke ugyanis nem más, mint az a Nick Cappuano, akivel hat évvel ezelőtt futó kalandba keveredett. A holttestet Nick fedezte fel és ő az, aki a szenátor magánéletéről - mint a legközelebbi munkatársa és régi barátja - a legtöbb információval rendelkezik, ezért a nyomozás során elengedhetetlen a vele való együttműködés.
Az a bizonyos éjszaka mindkét felet egyaránt kísérti, a közös munka és az együtt töltött idő pedig felizzította a főszereplők között eddig szunnyadó szenvedélyt. Nem túl szerencsés a koronatanúval ágyba bújni, ezért Sam a zavaró tényezők ellenére is inkább a nyomozás felé igyekszik fordítani a figyelmét - főleg, hogy a meggyilkolt szenátor magánélete sokkal több titkot rejt, mint azt bárki sejtené.

Ez egy olyan történet, ahol a krimi szál keveredik a romantikus érzelmekkel, a fő események pedig az amerikai politikai élet szigorú szabályok szerint működő színpadán játszódnak. Romantikus beütésű történethez képest a nyomozás határozottan érdekesre, összetettre és alaposra sikerült, amely akár önállóan is megállta volna a helyét. Ebben a műfajban olvastam olyat is, amely pont az ellenkezőjét produkálta, vagyis a nyomozás csak álcaként szolgált a szexuális gerjedelem, illetve a következmények leírásához - és hozzá kell tenni azt is, hogy általában ennek a gyakoribb előfordulása a jellemző. Szóval kellemesen csalódtam a regény összetételét és az elemek elegyítését illetően, mert a jól felépített és élvezetesre megírt nyomozást kifejezetten olvasásra érdemesnek tartom - innentől kezdve viszont a romantika már csak hab volt a tortán.

Az E/3-ban megírt regény több nézőpontból, de lineáris történetvezetést alkalmazva meséli el a nyomozás menetét és az egyéb kapcsolódó eseményeket. A legnagyobb százalékban Sam van a középpontban, mellette Nick is fontos szerepet kap - de nem annyit, amennyit szerintem kellene -, ugyanakkor egyéb szereplők és nézőpontok is megszólalnak, teszik teljesebbé a képet.

Nem szándékom ismételni magam, de tény, hogy ebben a regényben sokkal inkább értékelhető a krimi szál, mint a romantika rész. A két elem kidolgozottsága éles ellentétben áll egymással: amíg az egyiket jól láthatóan alapos kutatómunka és rengeteg belefektetett energia teszi élvezetessé, addig a másik valahogy sutának, helyenként már inkább erőltetettnek és elnagyoltnak tűnik mellette. Túl egyértelműnek találtam a két szereplő érzelmeit, ugyanakkor nem elég mélynek, megalapozottnak - ugyan már, végül is hat év telt el azóta és csak egyetlen éjszakáról volt szó.

A nyomozói munka és annak részletes leírása miatt Sam karakterét sokkal kidolgozottabbnak éreztem, mint a szépfiú kabinetfőnökét. A nyomozó őrmesterről végül egy szakmailag elhivatott, talpraesett, az apját a végletekig tisztelő és bizonyítani akaró, a hibáit felvállaló, erős, de mégis esendő nő képe alakult ki bennem.
Nick ezzel szemben valahogy szürke maradt, akiről annyit sikerült csak megtudnom, hogy nehéz gyerekkora volt, nagyon ragaszkodik ahhoz az emberhez és annak családjához, aki segített neki kilépni ebből a közegből, valamint igencsak kitartó - a munkában és az ágyban is -, fantasztikus szerető, gondoskodó természet és természetesen kockahassal is rendelkezik. Elég sekélyes ez a leírás a női főszereplő kidolgozottsága mellett - főleg a befejezés és a folytatások ismeretében. Szóval ezen a téren lényegesen többet vártam volna. Még Sam kollégája - aki egyébként elképesztően jó fej - is összetettebb és érdekesebb személyiségnek tűnik, mint a férfi főszereplő.

A gyilkosság leírása kellően véres, a háttere éppen annyira összetett, amennyire az szükséges és a végét sem találtam összecsapottnak. Nem mondom, hogy a krimihez szokott gondolkodású olvasó ne találna hibát a rendőri gondolatmenetben, Sam néhány reakciójában - szerintem felelősségteljes nyomozóhoz és a várható következményekhez képest túl hamar vágta magát hanyatt -, vagy esetleg ne sejtené meg a gyilkos személyét még a nyomozók megvilágosodása előtt, de attól ez még egy nagyon jól összerakott sztori, amit különös élvezettel olvastam. Egyszerűen magával ragadott a történet, a szenátor élete körüli és az életviteléből adódó bonyodalmak felfejtése, az elhalálozásának titkait feltáró nyomozás részletei. Mindezek mellett Sam magánélete is pont elég izgalommal szolgált és jól kiegészítette a szakmai téren nyújtott teljesítményének bemutatását.

Kriminek nem éppen az elit kategória, tökéletességet és az állak padlón csattanós meglepő fordulatát senki se várja tőle, de olvasmányos, jól felépített és élvezhető. Mindezek mellett jól szemlélteti azt, hogy a politikai pálya milyen elvárásokat támaszt az azt választókkal szemben - mármint Amerikában. A nyilvánosság állandó figyelme előtt kell meghozni az életeket befolyásoló döntéseket, elsimítani és kezelni az esetleges buktatókat és - ha kell - halálig játszani a nagy színjátékot, az életre szóló szerepet.

A történet előnye, hogy nem csöpög a romantikától, nem viszi túlzásba a pikáns jeleneteket. A szereplők között azért valamivel nagyobb szikraesőre számítottam, ugyanakkor azt sem tagadhatom, hogy tetszettek a pergő párbeszédeik, a közös jeleneteik. Akik viszont rózsaszín romantikát és mindent felülíró szexjelenetek hosszú sorát várják a történettől, hatalmasat fognak csalódni - nekik a nyomozás biztosan a terhükre lesz.

Hozzászoktam már az egy könyv - egy párocska elálláshoz, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy ez a sorozat nem olyan: a következő kötet továbbviszi a már megkezdett szálat és továbbra is Sam és Nick fogja magáénak tudni a főszerepet. Innentől kezdve már sokkal több lelkesedést érzek magamban a folytatást illetően. Kifejezetten érdekel a főszereplő páros további sorsa, a napi gondokkal való küzdelme és persze nem mondok nemet egy újabb nyomozásra sem.

Igazság szerint ez a vélemény negatívabbnak tűnik most, mint amit az olvasás közben megfogalmaztam magamban. Ennek mindössze egy oka van: akkor teljesen magával ragadott és beszippantott a történet, most viszont már objektívebben látom hibáit és a hiányosságait, de azért még így is a tetszett és folytatni fogom kategóriába esik nálam. A folytatást közben már elő is rendeltem, remélem meg is jelenik az ígért időpontban.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons