Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2017. január 19., csütörtök

Katie McGarry: Take Me On - Kísérj el! (Feszülő húr 4.)

Egy sorozat negyedik kötetéről fogok véleményt nyilvánítani, éppen ezért úgy gondolom, hogy aki olvasta a szerző által írt valamelyik korábbi kötetet, annak nem kell bemutatnom a rá oly jellemző stílust. Mégis fontosnak tartom kiemelni, hogy bár Katie McGarry fiatalokról, illetve fiatalok párkapcsolatairól ír, a művei mégsem könnyed olvasmányok és rózsaszín cukormázba fulladó történetek, hanem komoly problémákat és hihetetlen küzdelmeket bemutató elbeszélések. Főhősei egyszerre hétköznapiak és mégsem azok, ha van is gyengeségük - mert az mindenkinek van -, akkor is ember feletti erővel próbálnak helyt állni a mindennapi életben, leküzdeni a fennálló komoly problémákat, néha pedig leginkább túlélni. Ha a kapott élmény és érzés szempontjából valakivel hasonlítanom kellene a műveit, akkor nekem azonnal Tammara Webber A szív körvonalai sorozata ugrik be elsőként. Aki tehát az egyik szerző műveit kedveli, annak bátran ajánlom a másik által papírra vetett elbeszéléseket is.

Értékelés: 8/10
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 486 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf
Borító ár: 3.499,- Ft (kartonált)
A mű eredeti címe: Take Me On
Sorozat: Feszülő húr
Előzmény:
1.) Pushing the Limits - Feszülő húr
    (Echo és Noah)
1,1.) Crossing the Line
1,5.) Breaking the Rules - Szabályszegők
     (Echo és Noah)
2.) Dare You To - Aki mer, az nyer
     (Beth és Ryan)
3.) Crash in to You - Szívkarambol
     (Rachel és Isaiah)
Folytatás:
5.) Chasing Impossible (Abby és Logan)
Kategória: romantikus, new adult, lelki sérült fiatalok
A Take Me On - Kísérj el! című kötet egyik főszereplője az a Weston Young, aki már az előző kötetben is szerepelt és bizony nem a legjobb formáját nyújtotta. Azt, hogy a Young családdal nincs minden rendben, már akkor és ott is kiderült, de most egy másik gyerek nézőpontjából szemlélve is bebizonyosodik, hogy ami kívülről nézve tökéletes, az belülről még lehet hibás. A történet szoros kapcsolatban áll a Crash in to You - Szívkarambol című kötettel, mert közvetlenül annak lényeges befejező eseményeit követően játszódik, illetve elég sok a két történet közötti áthallás, hivatkozás. West saját magát okolja a húga balesete miatt, egyre ingerültebb, haragosabb, emiatt még több verekedésbe keveredik, amelynek egyenes következménye, hogy kicsapják az iskolából, majd összetűzésbe keveredik az apjával is. 

Az elbeszélés női főszereplője Haley, egy nagyon energikus és - talán - túlzottan is felelősségteljes lány, akinek családja éppen mélyponton van. A Williams család elvesztette a házát, laktak már hajléktalan szállón és most az apa féltestvére - aki egyébként egy zsarnok - házában húzzák meg magukat. A helyzet azonban egyre inkább tarthatatlan. Haley tovább szeretne tanulni, de az anyagi helyzetüket figyelembe véve ezt csak úgy teheti meg, ha olyan ösztöndíjat kap, amely a tanulmányai minden költségét fedezi - ezidáig ez még nem jött össze. Az elutasítások mellett a lány még egy problémával küzd, ez pedig a volt barátja és az az élmény, ami miatt egy évvel korábban abbahagyta a versenyszerű öklözést és megfogadta, hogy soha többet, semmilyen körülmények között nem fog verekedni.

Ebben a kötetben Haley jár két lábbal a földön és West képviseli az elkényeztetett fiúcskát. Bár West tudja, hogy hibát követett el és magát hibáztatja a húga balesetéért, ennek feldolgozása nem megy könnyen, a családja pedig nem kifejezetten támogatja a folyamatot. West bár tisztességes, alapvetően jóindulatú, ugyanakkor makacs is és elhamarkodott döntései miatt általában több kárt okoz, több bajba keveredik, mint az még egészséges és elfogadható. Amikor az indulatainak és a büszkeségének köszönhetően az utcán találja magát, megpróbál a saját lábára állni. Bár ő büszke magára, az olvasó érzi, hogy sántít a dolog, hiszen minden nehézsége és problémája ellenére is körüllengi a luxus, mivel a családja nem vont meg tőle minden támogatást: bár pénze nincs és munkát kell vállalnia, mégis luxus városi terepjáróval furikázik.

A történet nagy része a két fiatal mindennapi - iskolai és családi - programjai vagy éppen azok hiánya köré szerveződik. Mindezektől átlagosnak is tűnhetne a történet, de a megszokott tömegből kiemeli a feszült hangulat és az a felkészülés, amelyre West egy újabb elhamarkodott kijelentése miatt van szükség és amely miatt Haley - minden korábbi fogadalma ellenére - visszatér a nagyapja edzőtermébe. 

Ugyan ezt a kötetet nem tartom a sorozat legjobbjának, de ismét egy színvonalas és elgondolkodtató, a figyelmet végig lekötő történetet olvashattam. Valamivel kevesebb romantika került most az oldalakra, mint a korábbi kötetekben, kiszorította azt a napi problémák hosszú sora és a komoly meccsre való felkészülés. Ezt azonban én egyáltalán nem bántam, és ha valaki nem csak a forró pillantások, illetve tüzes érintések miatt veszi kezébe a regényt, akkor a pikáns és érzelmes jelenetek csökkentett mennyisége mellett is remekül fog szórakozni. 

Mondom ezt annak ellenére, hogy nekem nem igazán jött be ez a ketrecharcos vonal, mert alapvetően távol áll tőlem a téma. Bár kedvelem a harcművészeteket, de nem ezt a fajtát, aminek lényege a másik agyalágyulttá püfölése, főleg nem a testi fölény és a harci tapasztalat afféle bosszúhadjáratként, megfélemlítésként való alkalmazása. Mivel nem vagyok jártas ketrecharc témában, ezért szörföltem egy kicsit az információs világsztrádán és néhány filmecske megtekintése után megállapítottam, hogy nem is akarok jobban elmélyülni a tárgykörben, akármennyire is a küzdősportok királyaként emlegetik ezt a fajta küzdelmet. Eddig is megvoltam enélkül a király nélkül, ezután is megleszek, és ha már választhatok akkor maradok a sokkal látványosabb, amolyan "részeges karatemester" mozdulatokat felvonultató jelenetek és összecsapások megtekintése mellett.

Ha romantikában nem is dúskál a sztori, de személyiség fejlődésben mindenképpen kiemelkedőnek tekinthető. Egy részről ott van West, aki sok mindennel szembesül kényszerű száműzetése során, illetve még azután is - nem irigylem őt sem az átéltek miatt, de főként a családja hozzáállása miatt. Ami nem öl meg, az erőssé tesz, állítja a mondás és West esetében ez nagyon igaz. Sokat fejlődött a fiú a végére, előnyére vált minden ledöntött vagy átugrott akadály. Haleynek nincs szüksége arra, hogy felelősségvállalás szempontjából fejlődjön, már így is túlteljesítette az elvárásokat. Számára a saját lelkében dúló konfliktus, a múlt eseményeinek feldolgozása jelentette az igazi problémát. Kemény dió volt a lány, de végül csak sikerült megtalálnia azt az ösvényt, amelyen elindulhatott a gyógyulás felé. 

Szóval jó volt ez, csak éppen most más volt a fókuszban. Nem a sorozat legjobbja, de a színvonalat és az élvezhetőséget tekintve nem is sereghajtó  - itt legalább a hősnő nem volt olyan kiszámíthatatlan és hisztis, mint a második kötet esetében. A sorozat következő kötete Abby és Logan története. Abby különösen érdekes figura, aki viselkedésével és csípős megjegyzéseivel nem egyszer dobta fel a könyv hangulatát vagy éppen lendítette tovább az eseményeket. Naná, hogy kíváncsi vagyok arra mit rejt a múltja, a jelene, mennyi reménye van egy élhető jövőre és milyen érzelmi viharokban volt, illetve lesz része. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons