Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2017. január 4., szerda

Benkő László: A Zrínyiek - A gránitlelkű (A Zrínyiek 1.)

Rendhagyó poszt következik, mert ezt a könyvet most kivételesen nem én - vagyis Shanara - olvastam el, hanem Norbert, a férjem, akit sikerült rávennem arra, hogy a véleményét megossza velem és a blogon keresztül másokkal is. Minderre pedig azért került sor, mert ő maga is úgy gondolta - az olvasási élményeit hallgatva pedig én is -, hogy ez a nagyívű és kalandos történet megéri az ismertetőt, a szubjektív benyomás megosztását és továbbadását. A blog oldaláról nézve pedig némileg színesedik az összkép azzal, hogy ezúttal a történelmi regények is szerepet kapnak. Ahogy abban is reménykedem, hogy a most még rendhagyó poszt egy idő után már nem lesz az, ahogy gyarapodnak majd a történelmi könyvekkel kapcsolatos bejegyzések. Nézzük tehát, hogy milyen az, ha más is megszólal ezen az oldalon.

Értékelés: 10/10
Kiadó: Családi Könyvklub
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 613 oldal
Borító ár: 3.490,- Ft
Sorozat: A Zrínyiek
Folytatás:
2.) A lángelme
3.) Ilona
Kategória: történelmi
A trilógia a Zrínyi dinasztia kalandos és harcokkal teli évtizedeibe nyújt betekintést. Az első kötetben Zrínyi Miklós, a szigetvári hős, a törököknek keményen és határozottan ellenálló hadvezér története elevenedik meg. A trilógia következő kötetében ismét Zrínyi Miklósé a főszerep, de ezúttal a költő és hadvezér életét követhetik végig az olvasók, a harmadik részben pedig Zrínyi Ilona, egy kivételes nő története szögezi majd a lapokhoz az érdeklődőket.

De ne haladjuk ennyire előre, mert most még nem tartunk a kivételes asszonynál, hanem annak őse, a híres hadvezér sorsa és tettei elevenednek meg a lapokon. Az 1520-as években járunk, Európát a török támadja: a legnagyobb veszély Erdélyt és a mai Horvátország területét fenyegeti. A Délnyugat-magyarországi területekkel rendelkező Zrínyi család mindenkinél keményebben lép fel a török jelentette fenyegetéssel szemben. A kivételes hadvezér életét és tetteit a történetet elmesélő Török Kristóf elbeszélésén keresztül ismerhetik meg az olvasók, akinek élete szorosan összekapcsolódik a kivételes családéval.

Nagyon kedvelem a történelmet, szívesen olvasok akár tényeket részletező leírásokat, esettanulmányokat, akár regényeket, amely kalandosabb formában tálalja a szükséges ismereteket. Különösen örülök neki, hogy az utóbbi években előtérbe kerültek a magyar történelem egyes eseményeit, különleges időszakait bemutató és feldolgozó elbeszélések. Hiszem és vallom, hogy kis hazánk múltja is van olyan érdekes, mint más, sokkal nagyobb országoké, birodalmaké.

A török hódítás időszaka különösen érdekes és mozgalmas időszak: nagy hadvezérek és erős akaratok feszültek egymásnak a területekért vívott csaták közben. Lényeges szempont, hogy a szerző mennyire tudja visszaadni ennek a kornak a hangulatát, mennyire lesz olvasmányos és mindezek mellett hiteles ennek a küzdelmes időszaknak a bemutatása. Jelen könyv esetében nyugodt szívvel jelentem ki, hogy a történelmi tények mennyiségét és megfelelőségét nem szorította háttérbe a szórakoztatás, illetve ez az állítás ugyanúgy viszont is igaz.

Érdeklődésem következményeként kellő jártassággal rendelkezem a magyar történelem eseményeiben, ezért könnyedén követni tudtam a regényben szereplő eseményeket. Nem kell azonban azoknak sem megijedni, akik valamivel kevesebb ismerettel rendelkeznek erről a korszakról, mert az elbeszélés minden lényeges információt tartalmaz, ami a megértéshez és az események követéséhez szükséges. A kötet végén pedig bibliográfia is található, amely a regényben felbukkanó szavakat és kifejezéseket írja le, valamint tartalmazza a legfontosabb szereplők bemutatását. Nem kell tehát az információs világsztrádán szörfölgetni, ha valami magyarázatra van szükség, hanem elegendő a könyv végére lapozni.

Mindenképpen ajánlom ezt, a témája ellenére is könnyed és olvasmányos, de mégis hiteles és kalandos történetet a magyar történelem iránt érdeklődő olvasóknak. Ígérem, hogy nem fogják megbánni, ha belekezdenek és ha már belekezdtek, akkor biztosan végig is fogják olvasni, mert sok olyan momentum, intrika és csata - Mohács, Bécs, Pest és Szigetvár ostroma - szerepel ebben az eléggé terjedelmes regényben, ami már önmagában is különleges, de együtt felejthetetlen élményt nyújt.

Egy erőteljes fenyegetés, erre reakcióként egy kivételes védelmező élete, a törökkel való több évtizedes szembenállása és végül az emlékezetes vereség, amely Zrínyi Miklóssal kapcsolatban általában eszünkbe jut - mindez egy kötetbe sűrítve. Csak ajánlani tudom megismerésre a végvári vitézek csatáit és azok hátterét bemutató elbeszélést, egy nagyívű történet bevezető kötetét, amely emléket állít egy olyan embernek, aki a saját korában is kitűnt a tömegből a hozzáállásával, de még ma is nyugodtan példát vehetünk róla. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons