Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2018. május 27., vasárnap

Leisa Rayven: Álnok szerelem (Starcrossed-sorozat 3.)

A Hitvány Rómeó és a Megtört Júlia elég hosszan meséli el Cassie és Ethan szerelmének történetét és megpróbáltatásait - mégsem untam a két köteten keresztül elhúzódó huza-vonát. Ethan húga, a barátságos és tehetséges Elissa Holt pedig eléggé emlékezetesnek bizonyult ahhoz, hogy kíváncsi legyek az ő sztorijára is. Ahogy az előző kötetek ismeretében a szerző neve is garanciát jelentett a szórakozásra. Nem is tétlenkedtem sokáig, előrendeltem a Leisa Rayven által papírra vetett legújabb romantikus kalandot és persze hamar belemerültem az olvasásába is.

Értékelés:10-ből 7-et kap, mert
az előzményekhez képest eléggé lapos volt.
Kiadó: Libri Kiadó
Kiadói sorozat: Insomnia
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 412 oldal
Fordította: Bikics Milán
Borító ár: 3.599,- Ft
A mű eredeti címe: Wicked Heart
Sorozat: Starcrossed-sorozat
Előzmények:
1.) Hitvány Rómeó
2.) Megtört Júlia
Folytatás:
4.) Szívtiprók karácsonya
Kategória: romantikus, new adult, dráma, humor
A történet ott kezdődik, hogy Elissa Holt - miután végzett a képzésével - keresett színpadi ügyelő lett a Broadwayn és most is egy híres rendező jobb keze lesz, miközben színpadra viszik Shakespeare A makrancos hölgy című írásának teljesen egyedi értelmezésű feldolgozását. Mindez rendben is lenne, csakhogy Petruchio szerepét nem más fogja magára ölteni, mint Liam Quinn, a világ egyik legnagyobb filmsztárja... és Elissa régi szerelme, akit azóta sem tudott feledni. Katalin szerepét pedig az imádott férfi mennyasszonya fogja játszani. Felettébb érdekes szituáció.

Elissa természetesen elhatározza, hogy távol tartja magát régi kedvestől és elnyomja magában az érzéseit, de ahogy sejthető, ez nem olyan egyszerű. A próbák során pedig nem csak Elissa páncélja kezd el lassanként repedezni, hanem Liamé is. Ez utóbbinak vajon mi lehet az oka? Milyen tettek és érzések bújnak meg a háttérben? Sajnos ezeket sem volt olyan nehéz kitalálni.

A regénynek vannak előnyei és vannak hátrányai. Bár a stílus vitathatatlanul Leisa Rayven, mégsem sikerült megismételnie Cassie és Ethan történetének bravúrját, mert ahhoz a sztorihoz képest ez valahogy lapos és sablonos lett. És sokkal rövidebb. Az, hogy Elissa és Liam kalandja egy kötetbe is belefért, akár előnyként is értelmezhető lenne, de igazából nem is volt benne sokkal több - szerintem.

Pedig a szerző mindent megtett azért, hogy érdekes legyen az olvasnivaló, mert most is váltakoztak a jelen és a múltbeli jelenetek - bár korántsem olyan gördülékeny a váltás, mint a másik sztori esetében, de a technika működött. Viszont pont ez az, ami miatt az is elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy milyen ok áll a szerelmesek problémájának hátterében. 
Továbbra is nagyon jól megy a szerzőnek az érzelmek leírása és a poénok alkalmazása - ezért írtam korábban, hogy a stílus vitathatatlanul Leisa Rayven. Meg amiatt, hogy annyira élőek és - minden hibájuk ellenére is - kedvelhetőek a karakterek.

Persze a kedvelhető karakter megítélés időben eléggé változik. Elissa például sokkal tűzről pattantabb és határozottabb menyecskének tűnt az előzmények ismeretében és bár ebben a regényben is eléggé talpraesett, korábban és távolabbról nézve másnak gondoltam. Liam legalább olyan idegesítő, mint Ethan volt, csak amíg a kissé mogorva színészpalánta érzelmi problémái - idővel - érthetőek voltak a számomra, Liam viselkedése már közel sem annyira. Nem gondolom úgy, hogy a választott megoldás volt az egyetlen lehetőség - talán anyagilag a legkecsegtetőbb, de nem a legoptimálisabb. Vagy ha az elején úgy is alakulnak a dolgok, talán érdemes lett volna azon időben változtatni. Persze másként nem lenne sztori, szóval ne panaszkodjak és kritizáljak. Angel viszont igazi példaértékű karakterfejlődést mutatott be a történet alakulása alatt és vált boszorkányból igazi angyallá. Josh pedig... Ő Josh, és ezzel mindent el is mondtam, amit lehetett. Imádtam. Sokkal jobban, mint Mr. Quinnt.

Csak sajnos ebből a lényegesen rövidebbre sikerült regényből pont az maradt ki, ami a másikat annyira egyedivé teszi a számomra: a színházak világának kulisszatitkai, azok élvezetes bemutatása, miközben a cselekmény szerves részét képezik a jelenetek és a lelki problémák pszichológiai háttere. Ami maradt az egy szimpla romantikus történet, némi érzelmi hullámvasút, jól ülő poénok és szinte semmi meglepetés - ez pedig számomra most és az előzmények ismeretében kevésnek bizonyult. Viszont biztos vagyok benne, hogy másoknak pont azért fog tetszeni ez a regény, amiért nekem nem - mert annak történetvezetése, terjedelme és minden más egyéb jellemzője sokkal közelebb áll a tömegízléshez, mint az enyémhez. Nem vagyunk egyformák, de ez nem is baj.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons