Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2019. február 17., vasárnap

Virágzó rengeteg: Kiegészítő világítás orchideáknak - 2. rész

Lassan érkezik a tavasz és vele a bőségesebb napfény, ezért már csak egy ideig - akkor is egyre rövidebb ideig - lesz a növényeknek kiegészítő világításra szüksége. Így viszont bőven marad idő felkészülni a következő téli időszakra, megtervezni, hogy mi is lenne a legjobb megoldás - a növényeknek és nekünk is.
Működő kiegészítő világítás:
igazi fényfürdő a növényeimnek a felhős,
ködös nappalt követően.
Meghálálták a gondoskodást. (saját fotó)
Az előző posztomban azt próbáltam meg összefoglaló jelleggel bemutatni, hogy miért is van szüksége az orchideáknak - és úgy általában a legtöbb szobanövénynek - kiegészítő világításra, mit kell figyelembe venni és milyen fényű megvilágításra van szükség. A száraz tényeken már túljutottunk, ebben a posztban már a gyakorlati megvalósításon lesz a hangsúly.
Elsősorban a saját tapasztalataimat szeretném megosztani a bejegyzésben. Be fogom mutatni, hogy milyen megoldásokat választottam az irodában és a lakásban a kiegészítő világításhoz, milyen részekből állt össze és mennyi szerelést, technikai tudást igényeltek az egyes verziók. Persze az itt részletezett megoldások csak lehetőségek és ezeken kívül még rengeteg más mód is létezik, más eszközökkel, technikákkal. A lehetőségek száma a technikai és főleg a ledvilágítás terén bekövetkezett fejlődés miatt, szinte végtelen. Mutatok majd néhány példát, de az egyéni igényeket kielégítő további verziókért érdemes tovább böngészni a különböző honlapokat.

A hely adottságai és a kialakítás:
Az alkalmazott technikát elsősorban a hely adottságai, illetve a pénztárcánk mérete határozza meg. Más a fekvése, a berendezése és az elhelyezkedése van az irodámnak, illetve a lakásunknak. Az egyik egy DK-i fekvésű tetőtéri helyiség polcokkal és asztalokkal, a másik pedig régebbi típusú téglaépület második emeleti, ÉNY-i tájolású helyiségekkel és persze a szokásos berendezési tárgyakkal. Ezeket mind figyelembe véve az alábbiak mellett döntöttem:

1.) Az iroda:
Csíptetős lámpa és növénynevelő izzó:
egyszerű felszerelés, de a hatása jól látható.
(saját fotó)
Az irodában alapvetően polcaim vannak, nehezebb - és nem is ajánlott - fúrni, faragni és rögzíteni, ezért egy egyszerűbb megoldás mellett döntöttem. Polcra csíptethetős lámpát választottam és bele növénynevelő ledizzót.
  • Lámpából EZT a típust és színt választottam, de bármilyen másik is ugyanolyan jó lehet. Nekem ez volt szimpatikus és utólag is jó választásnak tűnik, mert oda állítom a fejet, arra tekergetem a nyakat, ahová és amerre csak akarom és stabilan "kapaszkodik" a polcba. Fontos szempont volt az E27 foglalat és a búra átmérője, mert bele kellett férnie az izzónak.
  • Az izzóval sem voltam egyszerű helyzetben, mert az árak egészen a csillagos égig érnek, de kezdésnek nem akartam 30-40 ezresért beszerezni egyet. Végül ILYEN izzó mellett döntöttem, mert mind a ledek összetételében, mind árban a célnak megfelelő volt. Az izzóban a vörös és kék ledek mellett 1-1 db ultraibolya és infravörös led is helyett kapott, ezért a full spektrum. Az már csak hab a tortán, hogy később rájöttem sokkal olcsóbban is beszerezhettem volna, de akkor még csak belföldről rendeltem, nem kacsingattam a határon túlra - pláne nem még messzebbre.
  • Időzítős konnektor:
    mechanikus típus
    (saját fotó)
  • Kiegészítésként szükség volt még időzítős konnektorra. Ezt az OBI-ban szereztem be, a legegyszerűbb, mechanikus fajtát (999,- Ft-ért). Az említett áruházon kívül még számtalan más helyen is kapható. Fél óránként lehet rajta beállítani az időzítést, ezért a célnak teljesen megfelelőnek találtam.
Az egyes összetevők beszerzése lényegesen tovább tartott, mint az összeszerelés, mert az pikk-pakk megvolt. Felcsíptettem a lámpákat a polcokra, becsavartam az izzókat, beállítottam a konnektorokon az időpontokat, összedugtam, bedugtam mindent és kész. Még egy hosszabbítóra volt szükségem, mert a lámpa zsinórja nem volt elég hosszú. De mindössze ennyi az egész, kétbalkezesek, technikai analfabéták is bátran belevághatnak a kivitelezésébe.

2.) A lakás:
Ledszalag alusínen:
vörös és kék ledek (5:1)
(saját fotó)
Bár itt jobban megoldható a fúrás és faragás, de az egyéb adottságok sokkal meghatározóbbnak bizonyultak. Mivel nem akartam 12 órán keresztül alkalmazni a világítást, illetve állandóan átpakolgatni a növényeimet, ezért olyan megoldást kellett választanom, ahol kihasználhatom a természetes fényeket és amelyet az ablak, illetve az erkélyajtó közelében is el tudok helyezni, illetve hatékonyan tudok alkalmazni, valamint az is megoldható legyen, hogy az erkélyre is ki tudjak menni, ha kell.
  • A lámpa és izzó kombó helyett ezért a lakásba ledszalag került. Ebből EZT a típust választottam. Egész méterekben lehet megvásárolni. A piros és a kék fényű ledeket jó arányban (5:1) tartalmazza a szalag, viszont nincs mellette ultraibolya és infravörös led (az izzóban abból is van 1-1 db). 
  • A szalag valamivel több szerelést igényel, mint az izzó betekerése. A rögzítéshez szükség van alusínre. Egyrészt a hőelvezetés céljából, mert ugyan a ledek nem termelnek sok hőt, de valamennyit azért igen (mondtam, hogy később még visszatérünk hőtermelésre), másrészt a szalag tartásának és rögzítésének biztosítása miatt. Ebből én a legegyszerűbbet, az U-alakú profilt vettem meg (ebben segítségemre volt a ledes bolt eladója). Vettem hozzá végzáró profilt és átlátszó takaróprofilt is. Ezeket 2 m-es darabokban árulják, de könnyen méretre szabhatók.
    Anya csatlakozó a ledszalag és
    a tápegység közé (saját fotó)
  • Ezzel még nincs vége, mert az energiaellátást is meg kell oldani valamivel. Ehhez szükség van led tápegységre, amelyek közül praktikusabb a dugvillás kimenetű változat (a fémházas ipari kivitelű változatot inkább meghagytam a nagytermelőknek). A tápegység teljesítménye a ledszalad teljesítményétől függ (az pedig egyenes arányban a ledszalag hosszával). De ebben is van egy kis turpisság, mert a tápegység teljesítményét soha nem szabad teljesen kihasználni, hanem rá kell hagyni olyan 15-20%-ot. Ezt az információt INNEN vettem. Merthogy erről a boltban sem kaptam felvilágosítást, ideadták a ledszalaggal azonos teljesítményű tápegységet, amely aztán tűz forró volt, majd valami ki is nyiffant benne, mert egy idő után már csak a ledek egy része világított. Szerencsére nem a szalag ment tönkre.
  • És ha minden megvan, akkor kell egy olyan csatlakozó, ami a ledszalagot és a tápegységet
    Ledszalag forrasztásos csatlakozása:
    látszik, hogy nem vagyunk gyakorlottak,
    de a rendszer működik (saját fotó)
    összekapcsolja.
     Jól meg kell nézni, hogy tényleg összepasszol-e, mert mi ezzel is tettünk egy-két plusz kört. Ebből is van több fajta: forrasztásmentes és forrasztást igénylő, de többszínű ledszalaghoz az a fajta kell, amelyhez a ledszalagot forrasztani szükséges - egy kábeldarab közbeiktatásával. (Persze egy bizonyos oldalról történő vásárlással, külföldi szállítással már olyan ledszalag is beszerezhető, amelynek a vége már csatlakozóval is ellátott.)
  • Ezek után már csak össze kell forrasztani a ledszalagot a csatlakozóval, rögzíteni a sínt, összedugni a csatlakozót a tápegységgel és áram alá helyezni a rendszert.
  • Az alusínt az erkélyajtó két szárnyára rögzítettük fel, felül tapadókoronggal, középen és alul kétoldalú ragasztóval. A két szalagot külön-külön tápegységre csatlakoztattuk rá, így az ajtó nyitható, nem kell leszerelni az egész rendszert, ha ki akarunk menni az erkélyre - csak éppen a virágállványt kell onnan elcibálni.
    Időzítős konnektor:
    digitális típus (saját fotó)
  • Ebben az esetben is szükség van időzítős konnektorra. Ezt szintén az OBI-ban szereztem be, első körben a legegyszerűbb, mechanikus fajtát (999,- Ft-ért), majd később digitálisat (1.999,- Ft-ért). A mechanikus kezelése egyszerű, de idővel kerregni kezd és az borzasztó idegesítő - főleg éjszaka. Az irodában tökéletes, mert az alapzaj elfedi a kerregést, de éjszaka, a hálószoba csendjében nagyon zavaró. A digitálisat kicsit nehezebb volt beállítani, de sokkal több beállítást tesz lehetővé és csendes.
Ahogy látszik is, a ledszalad felszerelése és üzembe állítása nem olyan egyszerű, mint a lámpa felcsíptetése és az izzó betekerése.

A LED-es világítás alkalmazásának egyéni tapasztalatai:
  • Bár a vörös és kék fény nagyon jó a növényeknek, de az emberi szemet kissé zavarja - főleg, ha közvetlenül belenéz valaki. Ezt lehetőleg kerülni kell. A perifériás látást már nem zavarja, lila fénnyé olvad egybe - tréfásan kupifénynek hívom. A piros nagyon kellemes, a szemet a kék led fénye bántja inkább.
  • A világítást csak kiegészítő megvilágításként használom, a bekapcsolást 15 óra, a kikapcsolást 20 óra körülre időzítettem be, így a természetes fénnyel kiegészülve 12-13 órára nyújtható a "napfényes" órák száma.
  • A ledizzók megvilágítási szöge  - kialakítástól függően - lehet 360 fokos is. Az általam választott izzó világítási szöge 120 fok, viszont a búra fehér belseje visszaveri a "kósza" fénysugarakat. A ledszalag megvilágítási szöge csak 120 fok, ezt figyelembe kell venni az elhelyezésnél.
  • Ideális esetben a ledes fényforrásnak 20-30 cm-re kell lennie a növénytől és ideális esetben függőlegesen, felülről érkezik a fény. Az általam kialakított rendszerek nem az ideális állapotot állítják elő. A fény nem függőlegesen érkezik a növényekhez, hanem szögben vagy konkrétan oldalról, illetve a távolság is nagyobb, mint az ideális. A távolság növekedésével csökken a megvilágítás erőssége. Vagyis minden igyekezetem ellenére sem sikerült kialakítanom minden szempontból optimális rendszert. De minden hátránya és hiányossága ellenére is működik, ugyan lehetne jobb is, de már ennek a hatása is látványos.
  • Eddig még ködös időben sem kapcsoltam fel az eredetileg beállított időzítésen kívül a világítást. Néha éreztem rá késztetést, de aztán úgy döntöttem, hogy nem kapcsolom fel, mert így jobban mérhető, hogy mit és mennyit jelent a növényeim számára a kiegészítő megvilágítás.
  • A virágzásra hajlandóságot mutató orchideáim virágszárának és bimbóinak fejlődése végig
    A gondoskodás ékes bizonyítéka:
    szemet gyönyörködtető virágpompa.
    (saját fotó)
    folyamatos volt, eddig bimbó elszáradást még nem tapasztaltam
    . A virágok száma és mérete kielégítő és nagyjából megegyezik a vásárláskori mennyiséggel, illetve nagysággal - vagy ha nem, akkor a mennyiség csökkenésével a méret növekedett.
  • A növények növekedése nem állt le, a tél folyamán is folyamatosan hoztak/hoznak gyökereket és leveleket. (A szakirodalom szerint a lepkeorchidea alapvetően nem tart pihenőt, növekedése megfelelő körülmények között folyamatos.) A Cambria fajtájú orchideák gyökérnövekedése mellett az új bulbák növekedése is kielégítő.
  • A növényeim levelei egészségesnek és erősnek tűnnek, nem konyultak le, nem nyúltak meg. (A szakirodalom szerint a lepkeorchidea levelei elegendő fénymennyiség esetén a vízszinteshez képest felfelé, de minimum vízszintesen állnak, erős szerkezetűek, merevek.)
  • A kiegészítő világítás a fokföldi ibolyáimnak is nagyon jót tesz: majd kicsattannak az egészségtől, látványosan jól érzik magukat a fényfürdőben és kis pihenőkkel, de szinte folyamatosan virítanak.
Összességében azt kell mondanom, hogy a LED-es kiegészítő világítás megvalósítása nagyon jó ötlet volt és a tapasztalatok alapján hozta is a hozzá fűzött reményeket - a bizonytalanságok és a nem éppen optimális elhelyezés ellenére is. Elégedett vagyok az elért eredménnyel.

November elejétől üzemelnek a lámpáim és a szalagjaim. Azt hittem, hogy jól körülnéztem a neten, mielőtt belekezdtem volna a beszerzésbe, de rá kellett jönnöm, hogy a lehetőségek száma tényleg végtelen. Rövid idő után számtalan más megoldás is szembe jött velem. Íme néhány példa:
  • Egyedileg álló növények megvilágításához jó lehetőség a mindössze 12 cm hosszúságú, 2,5 W teljesítményű, USB csatlakozóval ellátott ledlámpa - inkább ledszalag darabnak mondanám -, amely megfelelő csatlakozóba helyezve tökéletesen ellátja a feladatát.
  • Van belőle hosszabb és nagyobb, 4,5 W teljesítményű verzió is.
  • Ugyanehhez a ledlámpához vásárolható USB csatlakozós kábel is, amivel a fény beesési szöge állítható a növények számára komfortosabb irányba.
  • De olyan is kapható, amely mindezeket tudja, pluszban pedig még az asztal vagy a polc szélére csíptethető.
  • Ha fokozni akarom a helyzetet, akkor ebből a fajtából olyan is elérhető, amely nem egy, hanem két vagy esetleg három lámpát - meghatározott hosszúságú ledszalag darabot -  is tartalmaz egyszerre. Vagy esetleg még kapcsoló is tartozik hozzá.
  • És persze vannak izzók - számtalan méretben, teljesítményben, csatlakozóval.
  • Az alakjuk is változatos: hagyományos foglalatba tekerhető izzó, nagyobb méretű izzók, négyszögletes vagy hosszanti kialakítású típusok, esetleg olyanok, amelyek már eredetileg fényvisszaverős armatúrába vannak szerelve. A választék bőséges, mindenki megtalálhatja az igényének megfelelőt. Árak tekintetében határ a csillagos ég.
Egyéb változatok - a teljesség igény nélkül - LED-es kiegészítő növényvilágításra.
(A képek forrása: wish.com)
Természetesen a fény csak az egyik tényező a sok közül, amit az orchideánál biztosítani kell.
A párásítást megoldottam alátétbe tett kaviccsal, amire időnként vizet öntök - ezen állnak a cserepek. Illetve időnként enyhe tápoldatos vízzel megspriccelem a leveleket. De a mosás utáni ruhaszárítást is kedvelik a növényeim. Jól érzik magukat tőle.
A virágzást a hideghatás - a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti 5-10 celsius fok különbség - indukálja. (Ez a phalaenopsisokra igaz. Más fajtánál más lehet a kiváltó hatás: a zygopetalumoknál és a cattleya orchideáknál a napfényes órák változása indítja be a virágzást.) Ezzel  - mármint a hőmérséklet változással - kell még valamit kezdeni, mert bérházi viszonyok között ez nem mindig kivitelezhető. Sajnos az erkélyem kialakítása és elhelyezkedése az orchideák számára nem megfelelő (de már ezen a problémán is gőzerővel dolgozom). Ezért aludtam szeptemberben két hétig nyitott ablaknál az orchideákkal - kísérletként. A mostani helyzet már bizonyítja, hogy a kísérlet sikeres volt. Szóval ez lesz az a tényező, amin még dolgoznom kell és akkor nekem is olyan gyönyörű orchideáim lesznek, mint azoknak, akik "elhanyagolják" a növényeiket.

Remélem, hogy a hasonló problémákkal küszködőknek tudtam segíteni a tanácsaimmal és a saját tapasztalataimmal. Ha van hasonló tapasztalatotok vagy ha kipróbáljátok a rendszert és arról van véleményetek, akkor azt nagyon szívesen veszem hozzászólásban.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons