Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2019. február 20., szerda

Tess Gerritsen: A múmia (Rizzoli & Isles 7.)

Majdnem kiugrottam örömömben a bőrömből, amikor azt láttam, hogy újabb rész jelenik meg a Rizzoli & Isles sorozatból. Aztán kicsit alább hagyott az ujjongásom - de csak egy éppen valamennyivel -, mert rájöttem, hogy ez a kötet bizony a sorozat hetedik része lesz - vagyis megint kimaradt egy regény. Bizony, ez már nem az első eset és ha valaki nem néz utána alaposan, akkor pedig még nagyobb lépést tesz az időben előre. 

Merthogy a sorozat magyar megjelenése eléggé káoszos - ahogy az időnként a magyar megjelenésekkel lenni szokott. Elsőként a sorozat ötödik része, az Eltűntek jelent meg magyar nyelven, mégpedig 2008-ban, a Palatinus Kiadó gondozásában. Majd az Ulpius-ház Kiadó kezdett bele a sorozat köteteinek megjelentetésébe, ebben az esetben az első három rész került a boltokba. Sorrendben: A sebész 2009-ben, A tanítvány 2010-ben és A bűnös 2011-ben jelent meg. Hiányzik tehát a negyedik kötet és most már a hatodik is. Az Ulpius-ház által kiadott könyveket még csak-csak be lehet szerezni, de az elsőként megjelent negyedik részt szinte nem vagy csak arany áron lehet megvásárolni. Tudom, hogy az egyes részek külön is élvezhetőek, de azért a szereplők magánéletében van egy idő- és eseményvonal, amelynek nem biztos, hogy olyan jót tesz a sok-sok kihagyott történés. Egyébként pedig nem vagyok elégedetlen - csak annak látszom -, mert kifejezetten örülök neki, hogy újabb részt olvashattam el a sorozatból.

Értékelés: 10/10
Kiadó: Lettero Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 415 oldal
Fordította: Róbert Pál
Borító ár: 3.990,- Ft
A mű eredeti címe: The Keepsake
Sorozat: Rizzoli & Isles
Előzmény:
1.) A sebész
2.) A tanítvány
3.) A bűnös
4.) Body Double
5.) Eltűntek
6.) The Mephisto Club
Folytatás:
8.) Ice Cold
9.) The Silent Girl
10.) Las to Die
11.) Die Again
Műfaj: krimi, thriller
Boston egyik múzeumának alagsorában egy ősi múmiát találnak, a hír hatalmas szenzáció. A kötözőpólya és a mumifikálási technika vizsgálata azt mutatja, hogy a lelet eredeti és pont ezért felbecsülhetetlen értékű. A kurátor biztosra akar menni, ezért CT-vizsgálat alá vetik a fantasztikus leletet. A vizsgálat szintén hatalmas szenzáció, a tévécsatornák egymással versengenek azért, hogy az eseményről tudósíthassanak. A vizsgálaton jelen van Maura Isles is, az igazságügyi orvos szakértői hivatal kórboncnoka, természetesen nem hivatalból, csak a saját érdeklődése miatt. A CT kimutat valamit, ami először dárdahegynek tűnik, majd kevéssel később pisztolygolyóként azonosítják. Madam X tehát nem egy ősi múmia, hanem egy jelenkori mumifikált nő. Innentől kezdve az eset nem a muzeológusok, hanem a rendőrség hatáskörébe tartozik - és persze Mauráéba. A kihívásoknak itt még nincs vége, mert alig kezdődött el a nyomozás, megtalálják a második, majd a harmadik tartósított holttestet. A mumifikálás minden esetben tökéletes, csak a szakértők tudják megmondani, ha valami apróság nem stimmel. Az, hogy valaki ilyen tökéletesen műveli a testek mumifikálását  akár dicsérendő is lehetne, de nyilvánvaló, hogy Bostonban egy különösen intelligens sorozatgyilkos szedi az áldozatait és gondoskodik azok tartósításáról.

Szavakkal szinte ki sem tudom fejezni, hogy mennyire jól esett olvasni ezt a történetet. Persze még inkább élveztem volna, ha nem elejtett utalásokból kell kikövetkeztetnem, hogy mi is történhetett Maurával az előzőekben, ki is mellette az a pasi, aki van is meg nincs is, hanem ismerem az egész sztorit. De mint mondtam, nem vagyok elégedetlen, mert legalább olvashattam valamit a szerzőtől.

Úgy éreztem, hogy ebben a részben jobban előtérbe került Maura - szakmailag és magánélet szempontjából is - , míg Rizzoli nyomozó inkább szakmailag mutatta meg magát és azt is inkább a kötet második felében. Éppen csak említés szintjén történt utalás Jane kislányára, illetve a férjére, az FBI ügynök Gabrielre. Pedig azért belőlük többet is elviseltem volna - főleg Gabrielből.

Ez a regény megint csak jó példa arra, hogy egyesek mire nem képesek a céljaik elérése, illetve a megszállottságuk kiélése érdekében. A könyv azzal nyit, hogy egy anya tovább akar állni a biztonságosnak tűnő városkából, de a lánya miatt mégis a maradnak, azonban ez rossz döntésnek bizonyult. Majd nagyot ugrunk az időben és a térben is és jönnek a múmiás esetek. A rutinos olvasóhoz illően sejtettem, hogy a két dolognak köze lehet egymáshoz, de soha nem jutott volna az eszembe, hogy olyan módon, ahogyan.

És ebben nagyon jó Tess Gerritsen, hogy annyira ügyesen vezeti fel az eseményeket, annyira elmerül az olvasó - legalábbis én - a nyomozás részleteiben, hogy nem is gondol vissza az előzményekre, aztán meg jól megdöbben, hogy tényleg, ez így teljesen kerek. Most sem jártam másként. Jane semmit sem veszített karizmatikus és határozott egyéniségéből - már amikor a szakmájáról van szó, mert egyébként a kislányára gondolva elérzékenyül néha. A kezdeti regényekhez képest viszont leadta azt a mindenképpen bizonyítani akaró, erőltetett stílusát - vagyis inkább a szerző tanult meg bánni a karaktere érzelmeivel és tette hitelesebbé azokat a kötetek során.

Döbbenet ez a könyv. Kezdve a mumifikálási technikákkal és a mögöttük megbújó indokkal. Sikerült bővítenem az ismereteimet egyiptomi mumifikálás, zsugorított fej kérdéskörben, a lápi múmiák keletkezésének és a tőzegláp összetételének összefüggésével kapcsolatban, illetve némiképp régészeti kérdésekben is. No és persze nem maradtak el az érdekes pszichológiai esettanulmánynak beillő elemzések sem. Érdekes volt és egyben megdöbbentő, elborzasztó. Néha még a hideg is kirázott olvasás közben, de akkor sem tettem félre a kötetet, egyszerűen faltam az oldalakat.

És persze a végén az is kiderül, hogy ki és kicsoda a történetben, hogyan kapcsolódik a múlt a jelenhez, illetve ki falaz kinek és mi a háttérben megbújó indok. Jane és a társa előtt nem sok minden marad titokban. Elképesztő az éleslátásuk, az asszociációs képességük, ahogy az egyik nyomból, egy apró információból vagy sejtésből következtetnek egy másikra, kapcsolják valamihez az addig összegyűjtött adatokat.

Nagyon kedvelem, ahogy Tess Gerritsen ír: érdekes, feszültséggel teli, mozgalmas, elgondolkodtató, izgalmas és kifejezetten addiktív. Akár már most jöhetne a következő rész. Vagy akár a korábbiak is, amelyek eddig kimaradtak. Bármire vevő vagyok.

Hosszúra nyúlt az eddigi mondandóm - már megint -, de azért ejtenék néhány szót a kiadásról is. Ez az első sorozatrész, amely a Lettero Kiadó gondozásában jelent meg. Mivel tartottam már a kezemben a kiadó kiadványait, ezért tudtam, hogy minőségileg nem lehet majd probléma a regénnyel. A puha borítós kötet füles borítóval rendelkezik, a kötésével sincs gond, kellemesen olvasható, jól hajlik - viccesen úgy mondanám, hogy a könyv megvásárlásakor nem fizetsz be a csuklóerősítő edzésre is. A fordítás is rendben van, a szöveg gördülékeny és a szerkesztő is megdolgozott a pénzéért.
Amivel gondom van: ebből a borítóból csak a rutinosok, illetve a szerző rajongói tudják megmondani - némi utánajárással -, hogy a Rizzoli & Isles sorozat egy újabb részéről van szó, mert ez sehol sem szerepel a könyvön. Ellenben Stephen King ajánlója ott virít rajta, mert az biztosan fontosabb. Egyelőre úgy néz ki, mintha ez a könyv egy önálló kötet lenne és nem egy sorozat része. Nem tudom, hogy a kiadó tervezi-e újabb részek megjelentetését, de a borítóból kiindulva nem vagyok benne biztos.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons