Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. március 25., vasárnap

Magyar bloggerek összefogása

Nagyon jó ötletnek tartom azt a kezdeményezést, amelyet nem olyan régen indított el két magyar blogger. A cél, hogy a magyar bloggerek  - természetesen az egyéniség megtartása mellett - egységes tartalmú blogrovatokat alakítsanak ki, amelyekben a könyvértékeléseken kívül egyéb érdekes tartalmakat is olvashat a blogra látogató. A külföldi blogoldalakon (elmondások szerint) bőven lehet példát találni hasonló esetekre.
A másik nagyon jó ötlet, hogy ezeket a bloggereket, bejegyzéseket össze lehet hozni egy oldalra, ahonnan az odalátogató olvasó több blogger bejegyzéseit is elolvashatja az adott témában. Esetleg új kedvenc oldalt is felfedezhet ennek a módszernek köszönhetően. Ez az oldal a Könyves blogok nevet viseli.
Az ötlet felvetéséből ötletbörze lett. A régi, bevált blogrovatok mellett új rovatok is létrejöttek. A tartalmak feltöltése is megkezdődött.
Egy ilyen jó ötletet én sem tudtam kihagyni, sőt magam is részt vettem az ötletbörzén és felvetettem pár rovatötletet (Akcióvadász, Könyv kontra film).

A következőkben pedig összefoglalom, hogy mely rovatokkal fogok hozzájárulni a magyar bloggeroldalak sokszínűségéhez.

Állandó rovatok vagy azok lesznek:
  •  Akcióvadász: Kezdjük a hetet akcióval. Minden héten szemezgetek a könyves akciókból. A végeredményt pedig egy bejegyzésben teszem közzé. Erre a rovatra hétfőn vagy legkésőbb kedden kell számítani.
  •  Postaládám: Nálam ez Magánkönyvtár gyarapodás cím alatt fut, de a lényeg ugyanaz.  (Update: a rovat címe a későbbiekben Polcra került címre változott.) Minden hónap végén összegzem egy bejegyzésben a hónapban beszerzett könyveimet. Valaki esetleg még kedvet kaphat ugyanezen könyvek megvásárlására, illetve előbb-utóbb ezek értékelésére is számítani lehet majd.
  • Könyv kontra film: Akik olvasták már a bejegyzéseimet, azon tudják, hogy ez a rovat már a blogom kezdete óta létezik és folyamatosan bővül. Új rovat lehetőségeként megemlítettem és elfogadásra is került. :)) Ahogy a címéből is kikövetkeztethető ezek a bejegyzések amolyan könyv és film összehasonlító értékelések. Mániám ugyanis, hogy a könyv elolvasása után a film is érdekelni kezd, vagy fordítva. Ebből pedig egyenesen következik, hogy össze is lehet hasonlítani őket. A rovathoz nem tervezek fix időpontot, amolyan alkalomszerűen kerül majd rá sor.
  • Barangolás: Ez a rovat egy másik blogger kezdeményezésére jött létre, de nagyon szimpatikusnak tartom. A célja, hogy mutassuk be azt a helyet vagy eseményt, amiről a könyvben olvasunk. Lehet ez egy utazás útvonalának figyelemmel követése, egy jellegzetes hely vagy egy különleges esemény részletes bemutatása. Színes és érdekes. Magam is szeretem térképen követni egy-egy útazás útvonalát vagy megkeresni a neten a könyvben említett helyeket, így ezt a rovatot nem hagyhattam ki. A új bejegyzések szintén nem fix időponthoz kötötten, hanem alkalomszerűen várhatók.
Természetesen a korábban elindított rovataim, mint például az sorozat vagy az életmű összesítő értékelés és a moziélmény megmaradnak. Ezeknek azonban egyelőre még nincsen megfelelője a közös oldalon.


A következő rovatokon még gondolkozom, de elképzelhető, hogy teszek majd egy-két próbát velük. Ha megtetszik, illetve lesz rá energiám, akkor pedig akár az állandó rovatok közé is felkerülhetnek.
  • Borító mánia: Különböző szempontoknak megfelelő borítók összegyűjtése és bemutatása. Tartalmi megkötés nincs.
  • Portörlés: Régóta olvasatlan könyvek közül választás az olvasók szavazatai alapján, vagy egy régebben olvasott, de kedvenc könyv bemutatása.
  • Kedvencek lesznek/Várólistára: Új megjelenések, nagyon várt könyvek bemutatása.

További bővítés? Bármi elképzelhető. De egyelőre ezekkel akarok megbirkózni. A többi az időtől függ.
Remélem, hogy az új tartalmak sok mindenki tetszését elnyerik. Várok mindenkit vissza!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons