Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. március 23., péntek

A tökéletes trükk (film)

A könyvről szóló értékelésemben már említettem, hogy megírom majd a könyv és a film összehasonlításának értékelését is. Ez az idő most érkezett el. Lássuk akkor a medvét!
A könyvből készített filmadaptációknál mindig felmerül a kérdés, hogy melyik sikerült jobban, a film vagy a könyv? Ezt próbálom most ebben az esetben is eldönteni.
A filmet pár évvel ezelőtt láttam. Tetszett, de nem lett  kedvencem. Ennek ellenére tartottam annyira jónak, hogy később - egy nagyon jó akció keretén belül - megvettem a DVD-t. Amelyet - szégyenkezve bevallom - pár nappal ezelőtt bontottam csak ki a csomagolásából.
Személyes tanácsom a következő: először a könyvet érdemes elolvasni és utána megnézni a filmet. (Bár szerintem többen látták már a filmet, akik olvasni akarják a könyvet, mint fordítva.) Hugh Jackman és Christian Bale szerepe és karaktere annyira meghatározó, hogy ha valaki a filmet látta előbb, akkor nem tud elvonatkoztatni az alakításuktól miközben a könyvet olvassa. Én is így jártam.
A fim eredeti címe a "The Prestige". Ez a könyv eredeti címe is, de a magyar keresztségben mindkettő "A tökéletes trükk" címet kapta. Mindkettő jó és mindkettő beszédes.
A két történet fő motívumában egyezik, de egyébként annyira különböző, hogy nem fogja befolyásolni az egyik a másikat. Szerintem egymástól függetlenül is élvezhető mindkettő és mindkettő jó a maga  nemében.
Nézzük először a könyv pozitívumait és negatívumait. Több idősíkot mutat be a könyv, a jelent és a XIX-XX. század fordulójának környékét. Először Borden gondolataival ismerkedünk meg, az ő szemszögéből látjuk a történéseket. Aztán következik megint egy jelenkori történés némi visszaemlékezéssel a mesélő gyerekkorába, majd Angier naplóján keresztül ugyanaz a történet tárul fel előttünk az ő szemszögéből. Számomra jobban követhető volt a könyv cselekménye, kevesebb volt benne a váltás, jobban megadta az alaphangulatot. A fő történetszál a két bűvész ellentéte, de mégsem jön elő annyira, mint a filmben, ellenben több időt szán a trükkök és a színházi élet bemutatására.
Már említettem, hogy a film jobban kiélezi a két bűvész egymással való harcát. Sokkal keményebb, kegyetlenebb a filmbeli ellenségeskedés, mint a könyvben bemutatott. A film nyíltan fogalmaz a transzportáló ember trükkjével kapcsolatban, többször a néző orra dörgölik a lényeget, míg a könyvben finomabban közelíti az író a témát és homályosabbak, de eléggé nyilvánvalóak az utalások. A film némiképp megkavarja a cselekményt a könyvhöz képest. Teljesen kihagyja az utódok találkozását és a jelenkori cselekményeket, ellenben rögtön Angier történetével és naplójával kezdünk. Drámaibbá is próbálta varázsolni Christopher Nolan a film történetét, mert a könyben nem hullanak a nők, illetve nem szükséges annyi gyilkosság.
Szóljon a film mellett, hogy a rendezés jó, a szereplők alakításában nem lehet hibát találni. A látvány pedig fantasztikus. Hugh Jackman és Christian Bale alakítása maradandó a szememben. Scarlett Johanssonnak nagyon jól állt ez a szerep, bár ő kevésbé tudott benne brillírozni, mint két férfi kollégája. Michael Caine erősen hozta a formáját, de a két főszereplő árnyékából ő sem igazán tudott most kilépni. Nem a játéka, hanem a szerepe határolta be. Rövid időre feltűnik a filmben David Bowie és az az Andy Serkis, akire én igazából csak Szméagolként emlékeztem. Semmi panasz nem lehet tehát sem a szereposztásra, sem a kivitelezésre.
Azt is meg kell említenem, hogy a film 2007-ben két Oscart kapott. A legjobb operatőr és a legjobb látványtervezés kategóriákban mondhatja magáénak a szobrocskát.
A rendező a filmet mozgalmasabbá, drámaibbá, cselekményesebbé varázsolta, de az én tetszésemet mégsem nyerte el maradéktalanul. A könyv némiképp lassabb, nem annyira agresszív, mégis hangulatosabb, könnyebben elvarázsolt és sokkal jobban tetszett. Több bűvészetet, családi drámát és titokzatosságot kaptam, szemben a filmbeli nyílt ellenségeskedéssel és feszültséggel.
Azt majd mindenki maga ítéli meg, hogy melyik jött be neki jobban, de mindenképp ajánlom a könyvet is olvasásra és a filmet is megnézni. Vagy ha az egyik már megvolt akkor a másik kötelezően pótolandó.

A könyv:
Magyar cím: A tökéletes trükk
Magyar megjelenés: Delta Vision Kiadó (2007.)
Terjedelem: 376 oldal
Eredeti cím: The Prestige
Megjegyzés: A könyv magyar kiadása megvásárolható a kiadó webboltjában. Ára: 2.117,- Ft.

A film:
Magyar cím: A tökéletes trükk
Magyar bemutató: 2007. január 04.
Amerikai cím: The Prestige
Amerikai bemutató: 2006. október 20.
Főszereplők: Hugh Jackman (Rupert Angier), Christian Bale (Alfred Borden), Scarlett Johansson (Olivia), Michael Caine (Mr. Cutter)
Rendezte: Christopher Nolan
Megjegyzés: DVD-n kapható

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons