Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. március 29., csütörtök

Barangolás (1): Annie, Grace és Zarándok útja


Minden egyes alkalommal, amikor Nicholas Evans A suttogó című könyvét olvasom, előveszem a térképet és követem Zarándok útját keresztül Észak-Amerikán. Most is ez történt. Annyi különbséggel, hogy most kiírtam a részleteket és utánanéztem a helyszíneknek. Megosztom most veletek ezeket az ismereteket.
Úgy gondolom, hogy a legjobb leírást maga a könyv szolgáltaja, így abból vettem ki az idézeteket, melyeket dőlt betűs kiemeléssel jeleztem. Több helyszínhez kerestem érdekességet, részletesebb leírást. Az állomáshelyeket megkerestem a térképen. Az idézetek közben jelzem majd az egyes állomáshelyek betűjelét.
Iowa végtelen síksága
"Robert segített nekik becsomagolni, aztán elvitte őket Chathambe(...). A lány kőszoborként ült a Lariatban, (...) miközben Zarándokot nagy nehezen felrakták az utánfutóra." (térképen: A)
"Az első éjszakát Harry Logan barátainak házában töltötték, egy kisvárosban, Clevelandtől délre." (térképen: B)
"Másnap (...) korán útnak indultak, a Indiana és Illinois államban csak néhány rövid pihenőt tartva egészen Iowáig autóztk a végtelen síkság közepén (...). Ezt az éjszakát Liz Hammond egy távoli rokonánál töltötték, aki egy farmerhez ment feleségül, és most Des Moines közelében élt." (térképen: C)
Badlands
"Nyugat felé haladtak, amíg elérték a Missourit, aztán észak felé kanyarodtak, s a baloldalt hömpölygő, széles, barna vízű folyó mentén autóztak tovább. Sioux Citynél léptek be Dél-Dakota államba (térképen: D), majd ismét nyugat felé indultak a 90-es úton, mely már egészen Montanáig viszi őket. Átvágtak a Badlands északi részén (térképen: E), és látták, ahogy a nap a Fekete-Hegység mögé bukik, s a helyén csupán a vérvörös ég csíkja marad."
Badlands: Dél-Dakota és Nebraska határán elterülő kopár, az erózió által erősen lepusztított vidék. A vidéket magas tanúhegyek, kanyonok és táblavidékek jellemzik.
A "badland" szó rossz vidéket, rossz, vásott földet jelent. Ez a külső erők által létrehozott képződmény legtöbbször az emberi tevékenység - a földművelés vagy az erdőirtás - következményeként jön létre. Tulajdonképpen egy eróziós folyamatról van szó, ahol a természetes növényzetétől megfosztott felszín a csapadékvíz lejtő-leöblítése következtében elveszíti termőrétegét, felbarázdálódik. A lejtőleöblítés eredményeként egy erősen tagolt, szárazerekkel tarkított domborzat jön létre, melyet tornyok, szakadékok és völgyek alkotnak.
A badland-képződés főként sivatagi és félsivatagi területekre jellemző, főleg az észak-amerikai Préri-tábla nyugati részén jelentős, ahol szintén időszakos eróziók alakították ki (ritkán, viszonylag nagy mennyiségben érkező csapadék). Nagyon érdekesek azok a maradványok is, melyek nem porlékony, hanem keményebb kőzeten alakultak ki.
Egy kis érdekesség: Magyarországon is találhatunk badland-felszínt. Kazár legkülönlegesebb természeti adottsága a kb. 20 millió éve kialakult riolit-tufa, mely valószínűleg a Mátra vulkáni kitöréseinek kiszórt anyaga. Ezt a puha tufafelszínt is a víz eróziós munkája formálta, árkokkal szabdalta fel, kúpokat, gerinceket hagyott maga után. Száraz időben óvatosan, de jól bejárható a terület, esős időben viszont jobb elkerülni, mert könnyű balesetet szenvedni a csúszós és ragacsos felszínen.

"Annie a Rushmore-hegy közelében, egy kis szállodában foglalt szobát." (térképen: F)
Rushmore-hegy
Rushmore-hegy:  A hatalmas nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között, azaz 14 év alatt készült el. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsőt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet.A munkálatok során mintegy 450 000 tonna követ hasítottak le a hegyről. Az egész munka nagy részét dinamittal végezték, csak az apróbb részletekhez használtak fúrót. A négy fej mindegyike 18 m magas, az orrok átlagban 6 m hosszúak. A szájak 5,5 m, a szemek pedig 3,5 m szélesek. Ahhoz, hogy az arcok ekkora méretben is ilyen jól mutassanak, óriási mérnöki tudás szükséges. Borglum nem sokkal műve befejezése előtt meghalt. Így sosem láthatta teljesen készen művét. A munkálatokat fia, Lincoln Borglum fejezte be, aki már 15 évesen is segített apjának, kijelölőként. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rushmore-hegy)
Crazy Horse
"Odakint még jobban zuhogott az eső. A Rushmore-hegy és az oldalából kifaragott kőportrék gomolygó felhőbe burkolóztak, s a nő a portán azt mondta, hogy aznap már nem is fog kitisztulni az idő. Valamivel távolabb viszont, tette hozzá, van egy másik, szintén sziklába faragtt emlékmű is, amit talán megpillanthatnak: Őrült Ló hatalma szobra." (térképen: F)
Őrült Ló (Crazy Horse): Az amerikai indiánok egyik leghíresebb, a fehérek elleni küzdelemben legnagyobb sikereket elért vezére volt. Őrült Ló egyike volt azoknak az indián főnököknek, akik 1876-ban összefogtak George Armstrong Custer tábornok serege ellen, és megsemmisítő vereséget mértek rá a Little Big Horn-i csatában. (forrás: http://mult-kor.hu/cikk.php?id=8452).
Ördögtorony
"Hamarosan átléptek Wyomingba, dél felől megkerülték az Ördögtornyot (térképen: G) és a Mennydörgés-völgyet, áthaladtak a Powder-folyó fölött és már észak felé autóztak, Sheridan irányában, amikor végre elállt az eső."
Powder-folyó
Ördögtorony: A világ egyik legkülönösebb geológiai képződménye. 183 méter magas. Az alapot alkotó törmelékes kőzetek a jura korszakban keletkeztek. A torony bazaltoszlopokból áll, amelyek alul vastagabbak, felül pedig elvékonyodnak. A torony állítólag egy összeomlott vulkán magjának maradványa.
 (forrás: http://www.mommo.hu/media/Ordogtorony)

"Késő délután érkeztek meg Montanába. (...) ... lekanyarodott jobbra egy mellékúton, és megállt. (...) Az út melletti táblán az állt: NEMZETI EMLÉKPARK, A LITTLE BIGHORN-I CSATA HŐSI HALOTTAINAK."  (térképen: H) "Ezen a hegyoldalon történt 1876 egy júniusi napján, hogy George Armstrong Custer tábornokot és több mint kétszáz katonáját felkoncolták azok, akiket ők akartak lemészárolni. Nevük itt állt a kőbe vésve. Annie megfordult és lenézett a hegyoldalon elszórt fehér sírkövekre."
Little Bighorn csatamező
Emlékmű a Little Bighorn-nál
Little Bighorn-i csata: A Little Bighorn-i csata két kultúra összecsapásának a csúcspontját jelentette az 1870-es években az Egyesült Államok nyugati területein, a bennszülött indiánokét és a főleg Európából érkezett telepesekét. A Little Bighorn-i csata az Egyesült Államok Hadseregének egyik legnagyobb veresége lett. Becslések szerint a 2000 -5000 fő lakota, sziú, csejenn és arapaho harcos nekiszorította a Custer vezette egységet a Little Bighornnal párhuzamos hosszú, poros hegyhátnak. Itt az indiánok körbevették őket és a csata során, mely körülbelül 20 percig tartott, az összes katonát megölték, Tom és Boston Custert, Autie Reedet is beleértve. Az elesett amerikai katonák száma összesen a többi egységet is beleértve hivatalosan 268 fő volt. A csatát követően az indiánok levetkőztették a holttesteket és az összes egyenruhás katonát megcsonkították, mivel hitük szerint a megcsonkítottak lelke a földön ragad az örökkévalóságig. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/George_Armstrong_Custer)

"Visszahajtott az autópályára, s egész éjjel megállás nélkül vezetett Choteau-ig."
Choteau Montana államban található, amely Annie, Grace és Zarándok autón tett utazásának majdnem a végét jelentette. Choteau-tól a Booker fivérek farmja már csak 40 percnyi autózásra van.
Montana hegyei
Montana: az Amerikai Egyesült Államok 41. tagállama. Az északnyugati régió és a nagy síkság határán található. Középső és nyugati része az északi Sziklás-hegység több hegyvonulatát foglalja magában (melyek közül kb. 77-nek külön neve van), innen ered az állam neve, mely a spanyol montaña („hegy”) szóból származik. Az állam területét tekintve a 4., népességét tekintve csak a 44. az államok közül; népsűrűsége a 3. legalacsonyabb. Gazdasága főként a mezőgazdaságon, fakitermelésen és bányászaton alapul, de a turizmus is fontos szerepet játszik. Évente több millióan látogatnak el a Gleccser Nemzeti Parkba, a Little Bighorn-i csata helyszínére és a Yellowstone Nemzeti Parkba, melynek öt bejárata közül három az állam területén található. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Montana)
Hosszú utazásunk végére értünk. Gyakorlatilag majdnem teljes egészében áthaladtunk - ha csak képzeletben is -  az USA északi részén. Remélem, hogy tetszett Nektek ez a kis kiruccanás, még ha "kicsit" hosszúra is sikerült. Tartsatok velem legközelebb is! Ha találok még barangolásra alkalmas leírást, akkor jelentkezem.

Hasonló bejegyzéseket olvashatsz a következő oldalon: Könyves blogok

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons