Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. október 7., vasárnap

Dan Simmons: Endymion (Hyperion Cantos 3.)

A sci-fi műfaját szerető olvasók régi vágya volt, hogy Dan Simmons Hyperion tetralógiájának hazai megjelenése folytatódjon. A remény lassan elenyészni látszott, amikor az Agave Könyvek két évvel ezelőtt megkezdte a sorozat ismételt kiadását. Az idei évben elérkeztünk ahhoz, hogy a tetralógia harmadik része, azaz az Endymion is elérhetővé vált a hazai olvasóközönség számára. Nyugodtan kijelenthetem, hogy örömünnep volt a megjelenés napja. Nekem biztosan. :)
AZ ÉRTÉKELÉS AZ ELŐZŐ KÖTETEK CSELEKMÉNYEIRE VONATKOZÓAN SPOILERT TARTALMAZ!
A Hyperion részletes felvezetését követően a Hyperion bukásában nyomon követhettük a zarándokok útját és cselekedeteit, valamint a Hegemónia harcát a Számkivetettekkel és az InforMaggal. Gladstone vezérigazgató döntése azonban az egész Hegemónia jövőjét meghatározta. A távnyelők megszűnésével a bolygók ismét nagy távolságokra kerültek egymástól, a Hegemónia széthullott, a bolygók életszínvonala, technikai fejlettsége erősen visszaesett. A Hegemónia romjain a katolikus egyház éled újra a leggyorsabban. 274 év telt el az Időkripták megnyílása és a  Hyperion bukásában megismert események óta.  

Az író ismét változtatott az elbeszélés menetén, nézőpontján. A történetet ebben a kötetben Raul Endymion személyén keresztül ismerjük meg, akit már a könyv elején egy igen kilátástalan helyzetben találunk és gyakorlatilag a visszaemlékezéseit olvashatjuk. Raul Endymion a Hyperionon élő pásztor, akit gyilkossággal vádolnak, majd halálra is ítélnek. Életben maradása még számára is meglepetés. Megmentőjének azonban tervei vannak vele. Meg kell menteni a PAX katonáitól egy 12 éves lányt, Aeneát, aki nem más, mint Brawnie Lamia és a kibrid John Keats közös gyermeke. Anyja halálát követően belépett a Szfinxbe és felbukkanása most várható. A megbízó nem más, mint Martin Silenus, a költő, Aenea gyámja. A lányt azonban a PAX katonái is várják és ők az egyház ellenségének tartják. Már körbe is zárták az Időkripták völgyét. Ki kell tehát menteni a lányt és messzire vinni a Hyperiontól és a PAX-tól. Az egyház Federico de Soya kapitány atyát bízza meg a lány elfogásával és leszállításával, valamint az elmenekülése esetén a további hajszával.
Raul és Aenea sorsa az Időkripták völgyében összefonódik és elkezdődik menekülésük a PAX katonái elől. Az egész könyvet ez a menekülés és a közben átélt kalandok leírása határozza meg. Az előző kötet mozgalmas cselekménye után ismét furcsa volt olvasni ezt a hol izgalmas, hol egészen lelassuló, leíró jellegű történetet. Arra azonban már rájöttem, hogy az író nem a terjedelem miatt ír, hanem mert el akar mondani valamit, meg akar mutatni valamit. Biztos voltam tehát benne, hogy minden mondatának jelentősége van. Ilyen szemmel olvastam a leírásokat is.
Többen feltették nekem azt a kérdést, hogy mennyire kapcsolódik ez a történet az előző két kötethez. Nekik azt kell mondanom, hogy nagyon erős a kapcsolat. Bár az író sok mindent meg is magyaráz és újra felelevenít, de azért szükséges az előző könyvek olvasása, nem lehet ezt a kötetet önálló könyvként kezelni, mert akkor a történet fele érthetetlen lenne. A Shrike, az Időkripták, a keresztség, a Martin Silenus által írt Énekek, Brawnie Lamia és az MI-k cselekedetei mind szükségesek a könyv eseményeinek megértéséhez és élvezetes olvasásához.

Fantasztikusan szövi tovább az író a Hyperion bukásában nyitva hagyott cselekményszálat, azaz M. Lamia és John Keats gyerekének történetét. Az, hogy egy ügyes húzással 274 évvel későbbre helyezi a cselekményeket, pedig különleges hátteret  ad a történetnek. Ugyanis sok minden változott és sok minden maradt állandó ennyi idő alatt. Érdekes volt látni a különbséget ott, ahol volt és rácsodálkozni arra, ahol semmi nem változott. 
A keresztségnek fontos szerep jut ebben a kötetben. Most már igazán értem, hogy az első könyvben miért foglalkozott annyira elmélyülten a témával az író. Az első kötet részletes leírása nélkül ennek a kötetnek a fő motivációja nem lenne érthető. Némiképp kevesebb a költészet ebben a könyvben, de azért így is sokkal többet megtudtam Keats-ről és a munkásságáról, mint eddig bármikor. Az előző kötetekben ki voltam békülve a vallás jelenlétével a történetben, most viszont elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahol kezdtem némiképp besokallni a vallás által generált cselekményektől és következményeitől.
A történet szereplői nagyon szimpatikusak. Sikerült őket jobban megkedvelnem, mint az előző kötetek szereplőit. Raul egy egyszerű ember, de lelkiismeretes fiatal, aki próbál megfelelni a feladatnak. A rendkívüli helyzetekben bekövetkező tanácstalanságát könnyen meg tudtam érteni, de a kitartása mindenképpen elismerést érdemes. Igazán emberi reakcióival könnyen válhat az olvasó kedvencévé. Ebben az azonosulásban persze az is segít, hogy az ő szavait olvassuk, ő tolmácsolja az eseményeket. Aenea egy igazi kis vadóc, aki hatalmas tudással rendelkezik bizonyos dolgokról, de attól még egy csalafinta gyerek. Az ő személye még nem érintett meg annyira, sokat kell még változnia, fejlődnie. Az első kötetből megismert A. Bettik viszont igazán fontos szerepet kap ebben a kötetben. Az "ellenfelek" közül minden tiszteletemet kivívta de Soya kapitány atya. Kitartásával, elhivatottságával, éles logikájával és igazságérzetével tett szert erre az elismerésre.

Maga a kötet szorosan kapcsolódik az előző részek eseményeihez, ismeretük elengedhetetlen a cselekmény megértéséhez, de ugyanakkor ez a rész inkább egy átvezetés a bevezető rész történéseihez. Lényegesen lassabb cselekményű és helyenként filozófikusabb részekkel, útleírásokkal, bolygók és lakóik bemutatásával tagolt történetet olvashatunk. A könyvnek mindenesetre van egy nagyon jellegzetes hangulata, ami megfogott. (Arról már nem is beszélve, hogy a magyar kiadás továbbra is gyönyörű!) Sok kérdés felvetődött az események folyamán, amelyre válaszokat csak a következő kötetben fogunk kapni. Akkor viszont megint csak kapkodni fogjuk a fejünket az eseményeket olvasva, mert biztos vagyok benne, hogy az író sok meglepetést tartogat még az olvasói számára. Szerintem.
Jaj, de messze is van a jövő évnek ez az időszaka, amikor a magyar olvasók a kezükbe vehetik a The Rise of Endymiont és elolvashatják a szerteágazó cselekmények lezárását. Ritkán mondok ilyet, de most kimondom: szeretnék egy évvel idősebb lenni. Kedves Agave! Nincs véletlenül raktáron egy időkriptájuk? Szívesen előre ugranék egy évet az időben. Aztán persze vissza is, hogy ne maradjak le a kiadó többi megjelenéséről. :)


A könyvek köszönöm az Agave Könyvek Kiadónak és Lobonak!



Pontszám: 9 pontos
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem:  614 oldal
Teljes ár: 3.480,- Ft
A mű eredeti címe: Endymion
Sorozat: Hyperion-ciklus
Előzmény: Hyperion, Hyperion bukása
Folytatás: The Rise of Endymion
Forrás: recenziós példány, kiadótól

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons