Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. április 16., kedd

Kendare Blake: A rémálmok lánya (Anna-sorozat 2.)

Az előzmény, a Vérbe öltözött Anna határozottan pozitív olvasási élményt, kellemes kikapcsolódást okozott a számomra. A történet  - annak ellenére, hogy fiataloknak szóló regényről, azaz divatosabb nevén young adoult könyvről van szó - különleges, kellően borzongató, cselekményes és megrázó is volt. A folytatás lehetősége benne volt a  befejezésben és azzal is tisztában voltam, hogy létezik is a következő rész, de elképzelni sem tudtam, hogy  merre indul majd el a szerző. Csak örülni tudok annak, hogy neki volt elképzelése a további eseményekről, illetve hogy az előzmény után nem sokkal a folytatás is megjelent magyarul.
Sokan hasonlították hangulat szempontjából az első kötetet a Supernatural, illetve Odaát néven itthon is ismert és vetített filmsorozathoz. A hasonlítás nem véletlen, mert tényleg közel azonos hangulatot teremt a történet, csak egy kicsit másként. Egy Supernatural epizód, illetve egy általában vett szellemes történet ott ér véget, hogy a szellem oda kerül, ahová egyébként tartozik. De mi történik akkor, ha a szellemvadász fiú beleszeret az egyébként gyilkos, dühöngő és rendkívül erős lénybe? Mi történik akkor, ha az alapjában véve kegyetlen és kíméletlen szellem feláldozza önmagát, hogy megmentse azt, aki eredetileg el akarta pusztítani? A végeredmény egy különleges, akár a fiatalok, akár  a fiatalos lelkületű felnőttek számára egyaránt élvezetes olvasmány.

Anna Korlova magával rántotta a Pokolba a Cas elpusztítására törekvő obije szellemet, ezzel mentve meg a fiút a haláltól. Az ifjú vadásznak a lány elvesztése miatt érzett fájdalma az eltelt hónapok alatt semmit sem enyhült. Kezdeti letargiája után aztán újra belemerül a számára kötelezettséget és hivatást jelentő szellemvadászatba, amelyben kivételesen segítőtársai is akadnak barátai, Carmel és Thomas személyében. Az egyik vadászat alkalmával Cas furcsa dolgokat tapasztal és a tétovázása majdnem az egyik barátja halálát okozza. A vadászat végeztével meggyőzi magát, hogy nem is volt igazi, amit hallott. Amikor azonban Anna mind többször jelenik meg előtte, illetve minden éjszaka rémálmok gyötrik, amelyeknek tárgya a lány szenvedése, arra az elhatározásra jut, hogy megmenti a szerelmét a Pokolból. Közvetlen környezete, ismerősei nem támogatják ezt az ötletét, inkább próbálják lebeszélni a tette végrehajtásáról. Még Gideon, a család régi barátja, aki szükség esetén mindig a fiú segítségére sietett, is ellenzi az elképzelés végrehajtását. Cas és Thomas végül Angliába utazik, ahol reményeik szerint válaszokat kapnak a kérdéseikre és közelebb kerülnek a megoldáshoz.

Forrás: devianart.com
Úgy érzem, hogy jogosan merült fel bennem a gondolat, hogy miért is bánkódik Cas a lány után, hiszen ő egy szellem, mindenképpen halott, nem lehet közöttük a hagyományos értelemben vett szerelemről és kapcsolatról beszélni, soha nem is lehet még csak hasonlóban sem részük. Mindezek ellenére Cas és Anna érzelmei és vívódásai igenis valósnak tűnnek és egyszerre biztosítanak hihető hátteret és okot a könyv cselekményéhez. A szerző merészen ötvözi a stílusokat a történetszövés folyamán, hiszen a vodootól és a boszorkányságtól kezdve a sámán szertartásokig és az ősi rendekig minden felbukkan a könyvben. Így lesz egyszerre gótikus hangulatú, kísértetekkel teli rémtörténet, élvezetes kaland és hátborzongató romantikus sztori ugyanabból a történetből.

Eléggé lassan indult be a történet és Cas szenvedése igazán furcsán hatott számomra a könyv elején. Már éppen kezdtem elveszíteni az írónőbe vetett hitem és elkönyvelni magamban, hogy ez a kötet nem ér az előzménye nyomába, amikor végre nekilódultak a történések. Mivel az egyik főszereplő az élők világában tengődik, a másik pedig a túlvilágon szenved, ezért egy olyan tárgy kerül az események középpontjába, amelyhez mindkét hősünk kötődik, ez pedig nem más, mint az athamé, a Cas  családjában hosszú idő óta öröklődő penge. A fegyver, amely az előző kötetben csak egy eszközként jelent meg, lényegesen több mint, amit eddig gondoltunk róla, múltja egy ősi rendhez köti, amelynek székhelyére Angliában akadnak rá a fiatalok. A történet innentől kezdve vált igazán hangulatossá, érdekessé és különlegessé. Feltárult az athaméhoz kapcsolódó múlt egy része, megválaszolásra került több kérdés és annak ellenére, hogy a cím alapján valami másra számítottam, egy hihetetlen kalandban volt részem.
Forrás: devianart.com
Ifjúsági regényről van szó, ezért az érzelmek megnyilvánulása elég visszafogott a könyvben, nem lépi túl a kategóriájának megfelelő határokat. Amivel viszont ebben az esetben sem fukarkodik a szerző, az a komor,  misztikus, helyenként sötét és bizony félelmetes hangulat, a vér és esetenként a kegyetlenség. A halál ebben a történetben is visszatérő és jól ismert vendég, soha nem távolodik el messzire. A pokoli utazás előkészítése és az útleírás fantasztikus, nem ereszti el az olvasót. A kezdeti lassúságért teljes mértékben kárpótolt a hangulat és végkifejlet.

Felmerülhet a kérdés, hogy van még lehetőség a folytatásra? Úgy érzem, hogy van. Sőt... Az athamé ugyan felfedte titkainak egy részét, de hiszem, hogy ez még nem minden. Ugyanez mondható el a titokzatos rendről és a céljairól is. Az események során új szereplők is beléptek a történetbe, amely régen túlnőtt már az egyszerű szellemvadászat szintjén. Pontosan emiatt sajnálom azt, hogy ez a történet nem felnőtteknek szóló könyvként készült el. A szerző mesterien bánik a szavakkal és az érzelmekkel, az alkotása színvonalas, egyedi és kiemelkedik a young adoult könyvek tengeréből.
Szívesen olvastam ezt a történetet ifjúsági könyvként is, mert nagyon jó, de beleborzongok, amikor arra gondolok, hogy mire lett volna képes ugyanez a sztori felnőtt kategóriában.
Talán egyszer majd kiderül, hogy a szerző felnőtteknek szóló könyvek között is képes eredeti és lenyűgöző történettel előállni. Abban is reménykedem, hogy a két másik, nálunk még kiadatlan könyve is meg fog jelenni magyarul. Részemről nagyon kíváncsi lennék rájuk.



Pontszám: 9
Kiadó: Geopen Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 302 oldal
Eredeti ár: 2.990,- Ft
A mű eredeti címe: Girl of Nightmares
Sorozat: Anna
Előzmény: Vérbe öltözött Anna
Forrás: magánkönyvtár

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons