Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. április 11., csütörtök

Kresley Cole: Vámpírzóna (Halhatatlanok alkonyat után 6.)

Szeretem az írónő írásait és ezt a sorozatot, leginkább a szereplők sokfélesége miatt, de legnagyobb bánatomra a könyveket magyar nyelven megjelentető kiadó nem kapkodja el a soron következő rész boltokba kerülését. Viszonylag hamar beszereztem a könyvet és elhelyeztem a polcomon, majd hosszú ideig csak szemeztem a kötettel, mert vártam a folytatás megjelenésére, amire végül tavaly év végén sor is került. A megjelenésének hírére a könyvet fel is tettem a Csökkentsd a várólistádat 2013 kihívás alternatív listájára. Az új rész beszerzésével persze volt némi bonyodalom, de végül az a kaland is szerencsésen zárult.

Általában átgondolom, hogy mit és mikor olvasok, a várólistámnak van logikája, ütemezése és vannak kötelezettségei, ami miatt nem rúghatom fel olyan könnyen a gondosan összeállított tervet. Vannak azonban helyzetek, amikor tervezetet keresztül húzza a pillanatnyi hangulat. Az utóbbi időben jellemző szellemi leterheltségem és általános időhiányom miatt nem is reméltem, hogy bonyolult könyvet vehetek a kezembe. Gondoltam egyet és lekaptam a polcról valami könnyedebbet, ami igazán kikapcsol, nem kell agyalni rajta, csak elmerülni az eseményekben és élvezni a helyenként pikáns cselekményt. Tökéletes volt ez a történet aktuális szellemi állapotomhoz.

A legnagyobb problémám az volt, hogy miután a sorozat megelőző részeit nem mostanában olvastam, ezért bizonyos szereplők és szituációk csak felrémlettek (vagy még azt se) az emlékezetemben. Erősen kellett tehát összpontosítanom, hogy az előzmények olyan formát öltsenek, amilyenre ténylegesen szükség lenne az új információk térben és időben való elhelyezéséhez.
Cadeon, a családjától távol nevelkedő démonherceg fiatal korában hatalmas hibát követ el, amelynek következménye, hogy a királyságuk, Rothkalina fellegvárát jelentő Tornint elfoglalja Omort, a varázsló. Tornin ura pedig az egész királyság, azaz Rothkalina felett uralkodik. Cadeon bátyja, a tomboló démonok királya, Rydstrom, az elkövetett hiba miatt elvesztette a koronáját, ezért öccse ígéretét veszi, hogy az segít visszaszerezni a kastélyt és visszaülteti testvérét a trónra. Kilencszáz év telt el a végzetes ballépés óta. Kilencszáz év alatt Cadeon kivívta a démonok elismerését, harcos lett belőle, sok háborút megnyert. Egy királyt nem sikerült csak visszajuttatni a trónjára, ez pedig a saját bátyja. Most mégis úgy tűnik, hogy van rá esély, mert egy varázsló olyan kardot kovácsolt, amely a halhatatlan Omort végét jelentheti. A kardért cserébe pedig csak egy dolgot kér, az Edényt, aki nem más, mint egy kiválasztott szűz, akinek gyermeke az apától függően a végső gonosz vagy a végső jó harcosa lesz. Hollynak, akit emberként neveltek fel fogalma sincs róla, hogy ő nem ember; fogalma sincs róla, hogy egy démon arája, aki kilencszáz év várakozást követően véletlenül talált rá a neki rendelt párjára; fogalma sincs róla, hogy ő maga az Edény és fogalma sincs róla, hogy mindez mennyi problémát okoz a démonnak, aki a szenvedély és a kötelességtudat között őrlődik.

Forrás
Cadeonnal a sorozat korábbi köteteiben már találkozhattam. Rémlett is valami, de bizony nagyon nehezen sikerült visszaemlékeznem arra, hogy mi is volt akkor a szerepe a történetben és egyáltalán szimpatikus volt-e a számomra. Jelen esetben azonban nem volt kérdés poénos, lázadó és laza személyiségének megkedvelése, már az első oldalakon sikerült a bizalmamba férkőznie. Holly, a maga módján talpraesett, ugyanakkor kényszeres, finoman szólva bogaras matematikus, aki semmit nem tud a másik világról és biztos benne, hogy a természetfeletti csak a regényekben, filmekben létezik. Az elején nagyon furcsa volt a számomra, de személyiségének alapjait és az események következtében bekövetkező változásokat is hihetően építette fel a szerző.

A sorozat történeteiben a lények sokaságával találkozhat az olvasó. Azoknak akik az eddigi részeket olvasták ez az információ már nem jelent meglepetést, hiszem valkűrökről, vérfarkasokról, vámpírokról és  boszorkányokról már eddig is olvashattunk. Ebben a kötetben egy démon és egy ... Hmm, inkább nem árulom el, hogy a Szövetség mely fajába tartozik a hölgy. :) Szóval egy démon és a neki rendeltetett nő kapcsolatának alakulásáról olvashatunk, amely rengeteg akció közepette zajlik, hiszen Hollyt folyamatosan veszély fenyegeti, vannak, akik meg akarják maguknak szerezni az Edényt, hogy az ő utódjuk uralkodhasson és vannak, akik egyszerűen csak meg akarják ölni, hogy a végső gonosz ne születhessen meg.

Forrás
Nagyon pergős cselekmény közepébe csöppentem bele rögtön a történet elején, amelynek tempója nem csökken a könyv végéig. A menekülés okozta adrenalinszintet növeli, hogy Cade és Holly gyakorlatilag kettesben tölti el a cél felé vezető hosszú út több napját, a cselekmények pedig óhatatlanul is a másik felé terelik a figyelmüket. Már akiét kell egyáltalán terelgetni. :) Az eseményeket fűszerezi, hogy Holly semmit nem tud a Szövetség világáról és a saját képességeiről, ezért Cadeont éri a megtiszteltetés, hogy bevezesse a lányt az eddig titkolt világba.
A fevilágosítás természetesen nem korlátozódik csak a lényekre, hiszen a könyv szinte forr a szexuális eseményektől. A rengeteg fülledt jelenet ellenére ez a könyv cselekményes és meg kell hagyni, hogy nagyon olvastatja magát.

Annyit elárulhatok, hogy Holly Szövetségbeli fajáról már több előző kötetben is olvashattunk. Aminek viszont kifejezetten örültem, hogy most egy új faj részletes bemutatására is sor került. A tomboló démonok leírása nagyon jól sikerült. Továbbra is szeretem, hogy az írónő nem csak bedob egy fajt a történetbe és összehozza az éppen aktuális párocskát a könyvben, hanem megteremti a történelmi hátteret és részletesen bemutatja a faj jellemzőit is. Most is ez történt. Az ahogyan a démonok átváltozását és párválasztási szokásukat, illetve az ezzel járó reakciókat leírta a szerző az nekem kifejezetten tetszett.

Vitathatatlan, hogy az írónő hihetetlen módon tudja elhinteni a folytatás lehetőségét és ezáltal felkelteni a kíváncsiságot a következő páros, a következő történet iránt. Mondom ezt úgy is, hogy jobban kedvelem az olyan sorozatokat, amelyekben egy páros több kalandjáról van szó és nem minden könyvben új páros felbukkanásáról és egymásra találásáról. Rydstrom azonban felkeltette az érdeklődésem. A fogságba esése és a történet végi rövid szereplése közötti események miatti kíváncsiság furdalták az oldalamat.

 Örülök neki, hogy magyarul megjelennek ezek a történetek, bár megjegyzem, hogy az ütemesebb megjelenésnek még jobban örülnék, de két dologgal nem tudok kibékülni. Az egyik a sorozat borítója, amelyek között vannak eléggé furcsa, akár cikisnek is mondható darabok, illetve a kötetetek címei. Értem én, hogy a vámpírok felkapott szereplők és egy időben mindent el lehetett adni, aminek a címében szerepelt a vámpír szó, de azért ezt már túlzásnak találom. Főleg, hogy a történetben egy valkűr és egy démon kapcsolatának alakulásáról van szó és vámpír csak említés szintjén kerül a történetbe. Honnan jött ez a vámpírzóna könyvcímnek? Jó lenne tudni. Ha valaki tudja rá a magyarázatot, akkor kérem, hogy ossza meg velem az információt.

Kellemesen kikapcsolt ez a történet, nem terhelt meg különösebben, azt adta, amit vártam tőle. Tetszett a cselekménye, tetszettek a szereplők, főleg Caedon humora és karaktere. Imádtam olvasni a gondolatait. :) Úgy érzem, hogy a sorozat magyarul eddig megjelent részei közül a kedvencek rangsorában ez a második. Bowen és Mariketa kalandja azért még tartja az első helyét. :)


Pontszám: 9 pont
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 403 oldal
Eredeti cím: Dark Desires After Dark
A sorozat kötetei:
1.) The Warlord Wants Forever - Meseszép Myst (valkűr) és Nikolai Wroth (vámpír)
2.) Vámpíréhség - Emmaline Troy (félig valkűr, félig vámpír) és Lachlan McRieve (vérfarkas)
3.) Vámpírszerető - Dermedtszívű Kaderin (valkűr) és Sebastian Wroth (vámpír)
4.) Vámpírharc - Hőn Áhított Mariketa (boszorkány) és Bowen McRieve (vérfarkas)
5.) Vámpírvér - Néomi Laress (szellem) és Conrad Wroth (vámpír)
6.) Vámpírzóna - Holly és Cadeon Woede (démon)
7.) A démonkirály csókja - Sabine és Rydstrom Woede (démon)
8.) A tél halálos csókja/Az érinthetetlen (Daniela (valkűr, jégamazon) és Murdoch Wroth (vámpír)
9.) A gyönyör sötét hercege - Lucia (valkűr) és Garreth McRieve (vérfarkas)
10.) A sötétség démona - Carow Graie (boszorkány) és Malkom Slaine (scarba)
11.) Az álmok sötét harcosa - Ragyogó Regin (valkűr) és Aidan/Declan Chase (berserker)
12.) Vámpírbosszú - Lothaire (vámpír) és Elizabeth Peirce (halandó)
13.) Árnyak hercege - Bettina (félig démon, félig varázsló) és Trehan Daciano (vámpír)
14.) Elfojtott üvöltés - Chloé Todd (szukkubusz) és Uilleam McRieve (vérfarkas)
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2011.) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons