Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. július 1., szerda

Várólista - 2015. június

Ebben az évben is elérkezett az Ünnepi Könyvhét hónapja, amikor is a könyvkiadók különös figyelemmel és mindennél ígéretesebb kiadványokkal készülnek eme neves könyvünnepre, a könyvmolyok pedig dúskálhatnak a friss megjelenésekben, kedvükre válogathatnak a jobbnál jobb regények között. Csoda-e, ha a hatalmas kínálatból megint sok-sok kiadványon akadt meg a szemem? Szerintem egyáltalán nem. Azt kell mondjam, hogy ebben a posztban lesz minden, ami szemnek és szájnak ingere... ööö... na jó, inkább mégis csak maradjunk a szemnél... a többit pedig az olvasók fantáziájára bízom. :)
Nézzük tehát a júniusi - javában könyvheti megjelenéseket tartalmazó - kínálatot, ami azóta már biztosan elérhető a boltok polcain, vagy pedig a kiadók webáruházaiban. Az érdeklődésemre igény tartó kötetek ezúttal kiadónkénti felsorolásban szerepelnek.

Kezdjük a Delta Vision kiadóval, illetve rögtön két magyar szerző három regényével. Az amerikai szuperhősös történeteknek, képregényeknek, filmeknek eléggé hosszú a sora, ismerjük is őket elég jól. De mi a helyzet a többi kontinenssel? Nos, szuperhősök tekintetében ezúttal már kis hazánk is megkezdte a felzárkózást, hiszen Hernád Péter Hollóember című regénye - amely egy sorozat, a Garabonciás osztag első darabja - a magyar szuperhősök életébe és kalandjaiba enged bepillantást.
Sok hazai olvasó szívét megdobogtató hírtől volt hangos a hazai könyvvilág: J. Goldenlane visszatért - ráadásként rögtön két regénnyel. Átdolgozott szöveggel és új, gyönyörű borítóval jött ki a nyomdából az Éjfél című regény. A kiadvány méltó párja A napnak fénye kötet, amely viszont egy új történetet jelent a szerző rajongóinak. Szóval, Goldenlane regények olvasására fel!

Az Agave Könyvek kiadó minden évben színvonalas kötetekkel örvendezteti meg az olvasóit a könyvhét alkalmából - nem volt ez másként most sem. Az már megszokhattuk, hogy ha könyvhét, akkor Laurell K. Hamilton és természetesen Anita Blake, a vámpírvadász sorozat új része, amely ezúttal már a huszonegyedik kötetet jelenti. A Halálcsók címet viselő kiadvány tartalmazza a Szépség című novellát is.
A könyvhéthez köthető Neil Gaiman neve is, akinek ezúttal a Felkavaró tartalom című novellás kötete jelent meg magyar nyelven. Bevallom, hogy én jobban szeretem a szerző novelláit, mint a regényeit - persze vannak kivételek.
Magyar szerzők közül Pék Zoltán Feljövök érted a város alól című regényét kínálja az olvasóknak a kiadó, aminek a borítója és a fülszövege azonnal rabul ejtett - a regény beszerzése természetesen megtörtént és még dedikálás is került bele.
Ami viszont mindennél jobban magamra vonta a figyelmem a kiadó könyvheti kínálatából, az Lev Grossman A varázslók című regénye volt - amely egy trilógia első része. Fantasy és mégsem az, több annál és kevesebb is, a külföldi olvasók véleménye alapján megosztó hatású könyv - miután elolvastam a regényt, már értem, hogy miért mondják róla ezt.
Erre a hónapra is jutott egy újra kiadás - új köntösben, gyönyörű borítóval jött ki a nyomdából Susanna Clarke A hollókirály című regénye.

A GABO Kiadó fantasy kínálata egyre inkább a kedvemre való. Ugyan Moskát Anitának még az előző regényét sem olvastam - ami késik azonban, az nem múlik -, de most megjelent regénye, a Horgonyhely kötelező vételnek számított a számomra - még dedikáltattam is.
Legalább ugyanennyire érdekel Brian Staveley A császár pengéi című regénye, amely a Csiszolatlan Trón Krónikáinak első kötete.
Szintén érdekel, de azért óvatosan közelítek Helene Wecker A gólem és a dzsinn című regénye fel - nem a fantasy része riaszt meg, hanem inkább a történetnek az a fele, ami nem annak ígérkezik.

A Könyvmolyképző Kiadó kínálatából leginkább a sorozatfolytatások keltették fel a figyelmem. Befejező kötetéhez érkezett Jennifer L. Armentrout Luxen sorozata, nagyon remélem, hogy az Opposition - Ellenállás című regény érdekes befejezést produkál majd és nem megy el a picsogó romantika irányába.
Ha már a romantikát emlegettem, akkor legyen a következő kötet Katie McGarry  Szívkarambol című regénye - a Feszülő húr sorozat harmadik része -, amelynek a magyar címével ugyan nem vagyok kibékülve, de bízom az írónőben. Isaiah elég érdekes karakter ahhoz, hogy kellemes szórakozásban legyen részem.
Colleen Hoover Hopeless - Reménytelen című regénye elvarázsolta a hazai olvasókat, most pedig itt van a folytatás, illetve a másik nézőpont, az események és az érzelmek Dean Holder szemszögéből való megjelenítése. A pasi szemszögeket mindig is jobban kedveltem, ezért vagyok kíváncsi a Losing Hope - Reményvesztett című regényre
Neal Shusterman Unwind - Bontásra ítélve című regénye a fülszövegével keltette fel az érdeklődésem. Kíváncsian figyelem, hogy milyen fogadtatásban részesül majd a kötet, amely egyébként a Sötét örvény kiadói sorozat jelével ellátott történet, szóval első körben nem egy szimpla young adult regényre számítok .
Julianne Donaldson Edenbrooke című regénye igaz történelmi romantikus regénynek ígérkezik. Hmm... figyelek majd és meglátjuk, hogy mi lesz a vége. :)

Most jön a vegyes felhozatal. A PlayOn! Kiadó elhozta nekünk Andrzej Sapkowski Vaják sorozatának ötödik részét, a Tűzkeresztséget. Ugyan még csak két rész olvasásán vagyok csak túl, de nekem ez a regény kell.
A Főnix Könyvműhely kínálata mostanában egyre inkább a kedvemre való. Vivien Holloway A hóhér kötele című regénye a Vinie Langton történetek harmadik füzete. A Pokoli szerkezetek, ördögi teremtmények pedig egy steampunk antológia. Hmm... mind a kettő érdekesen hangzik. 
Ha már antológia, akkor Ad Astra, ugyanis a kiadó is előrukkolt egy ilyen novellagyűjteménnyel, amelynek témája, hogy milyen lesz a világ harminc év múlva - a kötet címe is ez: 2045 - Harminc év múlva.

Az Athenaeum Kiadó áprilisban jelentette meg Tiffany Reisz Eredendő bűnösök sorozatának régóta várt negyedik kötetét, most pedig egy újabb részt adott az olvasóknak. A szent című regény egyszerre folytatás és előzmény, az Ártatlanság évei alsorozat első kötete. Kötelezően beszerzendő kategória.
Még mindig repes a szívem az örömtől, hogy a Fumax Kiadó felkarolta Kathy Reichs Temperance Brennan sorozatát és hosszú időt követően ütemesen jelennek meg az új kötetek magyar nyelven. A könyvhétre a sorozat hetedik része, a Hétfő csont nélkül című regény jelent meg. Előrendeltem, hamarosan érkezik is hozzám a kötet.
Utolsóként, de nem kevesebb örömmel jelentem be a moly magánkiadását, amely sorban a második antológia kiadvány és a Magánvégtelen címet viseli. Hogy miért olyan különleges a számomra ez a kötet? Először is mert molytagok novelláit tartalmazza, más részről, mert a kiadványban szereplő egyik novella az én írásom - ez utóbbira nagyon büszke vagyok. Ugye elnézitek nekem, hogy dicsekedtem? :)

Akkor ennyi is lenne a júniusi megjelenések összesítése. És bár a könyvhétnek már vége, de a boltok polcai még roskadoznak a nagyon jó és figyelemfelkeltő kötetektől - lehet nézelődni és vásárolgatni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons