Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. augusztus 24., hétfő

Katie McGarry: Crash Into You - Szívkarambol (Feszülő húr 3.)

Katie McGarry már a legelső regényével a Feszülő húrral teljes mértékben megvett magának. Noah és Echo története egyszerre volt szívszorító és kifejezetten olvasmányos, de ami számomra a legfontosabb volt: elmondott valamit, történetet mesélt - imádtam az egészet, úgy ahogy van. Ugyan a második rész - Beth és Ryan története - a sorozat felvezető kötetéhez képest eléggé gyengécskére sikerült, de az írónőbe vetett bizalmam azonban még így sem olvadt el. Isaiah mind az első, mind a második kötetben érdekes karakterként mutatkozott be, éppen ezért már akkor lázban égtem, amikor szerét vettem a róla szóló könyv megjelenésének.
Értékelés: 9/10
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 494 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf
Borító ár: 2.999,- Ft (kartonált)
A mű eredeti címe: Crash Into You
Sorozat: Feszülő húr
Előzmény:
1.) Pushing the Limits - Feszülő húr
    (Echo és Noah)
1,1.) Crossing the Line
1,5.) Breaking the Rules - Szabályszegők
     (Echo és Noah)
2.) Dare You To - Aki mer, az nyer
    (Beth és Ryan)
Folytatás:
4.) Take Me On - Kísérj el!
    (Haley és West)
5.) Chasing Impossible
    (Abby és Logan)
Kategória: romantikus, new adult, lelki sérült fiatalok
Azt meg kell hagyni, hogy Katie McGarry nagyon tud valamit: jól látja a fiatalok helyzetét és nagyon jó stílusban képest tálalni azt. Annak ellenére, hogy a kamaszok állnak a középpontban, akik viselkedése minden esetben hagy valami kívánnivalót maga után, mindig rámutat arra is, hogy ezekért a dühítő és néha megmagyarázhatatlan reakciókért csak részben felelős a gyerek - mert ezeket a viselkedésformákat a legtöbb esetben maga a szülő generálja, az ő hibáiknak a következménye az, amit végül is a későbbiekben problémaként élnek meg és nem tudnak kezelni.

Látszik ez Echo, Beth, de Ryan és Isaiah, illetve a Young testvérek esetében is. A legrosszabb és leginkább elítélendő eset az én szememben az, ha valaki azért vállal gyereket, mert a saját elszalasztott lehetőségeit akarja megvalósíttatni vele, vagy éppen valamiféle pótléknak szánták és nem veszik figyelembe az eltérő egyéniségét. Az előbbi helyzetet leginkább Ryan, az utóbbit pedig Rachel szemszögén keresztül élhetjük át. Szóval ebben a témában Katie nagyon otthonosan mozog és én ennek kifejezetten örülök.

Történetünk elején Isaiah együtt lakik Noah-val, akinek egyébként kollégiumban lenne a helye, de nem akarja magára hagyni a barátját, akinek viszont nincs kedve Beth rokonainál lakni, miután a lány semmibe vette az érzelmeit. Isaiah szociális gondozója pedig olyan mint a bogáncs, ráakaszkodott a fiúra és rá akarja venni, hogy találkozzon az anyjával, akit egyébként tizenegy évvel ezelőtt látott utoljára. A barátoknak igencsak szükségük lenne pénzre, amit persze mindig megszerezni a legnehezebb, ezért Isaiah felkeres egy illegális gyorsulási versenyt.

Itt találkozik össze Rachel-lel, aki anyagi helyzetét és viselkedését tekintve teljesen az ő ellentéte - mindössze egy valamiben egyeznek, ez pedig a sebesség és az autók iránt érzet imádat. Rachel számára a vezetés a feszültség egyfajta levezetése, a családja által rá kényszerített élet elől való menekülési lehetőség. A gyorsulási verseny sajnos nem úgy végződik, ahogy kellene: feltűnnek a rendőrök, a bevételnek pedig nyoma vész. Az esemény fő vesztese, Erik, aki - némi kicsikart információ alapján és személyes érdekeket figyelembe véve - végül Rachelt vádolja meg a pénz eltulajdonításával, pedig ahhoz semmi köze. Isaiah védelmébe veszi a lányt, átvállalja az adósságát: az ötezer dollárt heteken belül vissza kell fizetniük, aminek érdekében a fiú kieszel egy tervet - a megvalósításához vezető út azonban eléggé rögös és nem kevésbé veszélyes.

Rachel autója, egy 2005-ös Mustang. (A kép INNEN.)
Kicsit zavart a regény elején a meglátni, megborzongani és azonnal erős vonzódással reagálni típusú érzelmi indítás, de ennek kivételével a történet többi része rendben volt. Na jó, talán még kicsit bántotta a szememet az eseményeknek azon része, hogy ha Isaiah ennyi idő alatt össze tudott gyűjteni annyi pénzt, amennyit Erik követelt tőlük, akkor miért nem erőltette meg magát valamivel korábban és javított egy kicsit a saját anyagi helyzetén - ezzel akár még Noah-nak is segíthetett volna. De ez már tényleg csak kukacoskodás a részemről.

A regény többi része tényleg érdekes, lendületes és mozgalmas, legjobban talán ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni: kocsik, verseny, száguldás, izgalom és adrenalin - természetesen az érzelmek mellett.

Iasiah-ról már korábban is tudtam, hogy a tetkós, rosszfiús külső mögött egy nagyon sérülékeny és érző szív dobog, de most ténylegesen meg is mutatta, hogy mire is képes igazán, ha arról a személyről van szó, aki tényleg fontos a számára. Rachel első látásra igazán jó kislány, de a családja elől titkolt énje sokkal izgalmasabb - kár, hogy folyamatosan pórázon tartják és visszarántják, ha kicsivel is messzebbre merészkedik.

A mozgalmas események és az érzelmi hullámvasút mellett a regény nagy erőssége a mellékszereplők karaktereiben rejlik, akikből pedig - az eddig már megismerteken kívül is - bőven akad ebben a kötetben: Logan, West, Ethan, Gavin, Jack - egyikük sem tökéletes, de pont ezért olyan érdekes.

Nagyon gyorsan elolvastam: felbőgtek a motorok, fellángoltak az érzelmek és én elvesztem a történetben. Tetszett, ugyan nem annyira, mint Noah és Echo története, de sokkal jobban, mint Beth és Ryan érzelemnyilvánításai. Részemről akár már jöhet is a szerző következő könyve, mert kifejezetten szeretek az ő általa írt történetekkel kikapcsolódni. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons